Keď vlčí hlad útočí... Tipy, ako sa mu vyhnúť

Vlčí hlad všetci dobre poznáme - tu je pár tipov, ako mu zabrániť.

13.02.2018 06:00
mandle Foto:
Vymeňte sladkosti za mandle.
debata

Päť malých porcií denne

Znie to možno jednoducho, pre mnohých však ťažké zakomponovať do bežného života. Dôvody atakov vlčieho hladu tkvú často v tom, že ľudia nepravidelne jedia. Bolo by vhodné vymeniť tri veľké porcie za päť až šesť malých, s odstupom troch až štyroch hodín. Hladina cukru v krvi ostane na konštantnej úrovni a vlčí hlad nepotrápi.

Začarovaný kruh

Všetci poznáme tie momenty, kedy nás prepadne chuť na sladké či mastné, hlavne, keď sme smutní, nahnevaní alebo máme za sebou náročný deň. Rozhodne by to malo byť však byť výnimkou, určite nie pravidlom. Žiaľ, jedlo sa nespája s emóciami len zriedka. Často jedia ľudia z osamelosti, frustrácie, nudy, zo stresu, a podobne. Kortizol tu hrá ústrednú rolu, pretože blokuje účinok inzulínu. Odborníci dokonca hovoria o tom, že najčastejšími príčinami nadváhy je emočná potrava. Vzniká začarovaný kruh, z ktorého sa dá ťažko vystúpiť.

Velenie prevezme grelín

Síce v noci nejeme cca 12 hodín, spotreba energie je v noci takmer rovnaká ako cez deň. V spánku telo produkuje hormón, potláčajúci chuť do jedla, leptín. Ak sa však nočný spánok naruší, velenie prevezme jeho súper, grelín. Grelín posilňuje pocit hladu a stimuluje chuť do jedla. Aby sme sa tomu vyhli, mali by sme pravidelne spávať, aspoň 7,5 hodiny.

Kalorické pochúťky

Nielen doma pred televízorom, ale aj počas pracovnej doby radi siahame po niečom na zahryznutie. Často však ide o kalorické pochúťky so zlými nutričnými hodnotami. Ak sú tieto pokušenia na dosah, ťažko im odolať. Namiesto čokolády sú vhodnejšie napríklad mandle – sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny a obsahujú okrem draslíka a horčíka aj vysoký podiel vitamínov B1, B2 a E.

Jogurt je vynikajúci

Jogurt je vynikajúci zdroj bielkovín, ktorý rýchlo a nadlho zasýti. So svojimi 90 kilokalóriami je navyše nízkokalorický.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nadváha #emócia #vlčí hlad #inzulín #leptín #kortizol