Pozor, aj s vitamínom D to môžeme prehnať

Vitamín D je považovaný za "zázračný prostriedok". Nemecká organizácia spotrebiteľov, Stiftung Warentest, varuje pred predávkovaním, ku ktorému môže dôjsť ľahko, v prípade, že si ho sami naordinujeme.

06.03.2018 06:00
losos Foto:
Bohatý na vitamín D je aj losos.
debata (5)

Vitamín D sa často nazýva aj „slnečný vitamín“, pretože ho naše telo tvorí aj vďaka slnečnému žiareniu. Ale v strednej a severnej Európe má veľa ľudí často slnka príliš málo, a preto trpia nedostatkom vitamínu D, čo môže zle dopadnúť. Vzniká riziko osteoporózy, alergií, poruchy spánku a ďalšie.

Vitamín D je prezentovaný ako všeliek: Mal by zlepšiť náladu, chrániť pred rakovinou, udržiavať telo v dobrej forme a pomáhať proti depresii, cukrovke a kardiovaskulárnym ťažkostiam – účinky sa však nedajú dokázať. Ľahko tým pádom vznikne podozrenie, že tohto vitamínu máme nedostatok. Kúpime si výživový doplnok v lekárni a denne užívame. Chyba.

Pretože aj vitamínmi sa môžeme predávkovať, účinkovať môžu toxicky. Podľa štúdie nemeckej organizácie spotrebiteľov, Stiftung Warentest, sa to v prípade vitamínu D stáva často, príznakmi predávkovania môžu byť intoxikácia či zlyhanie obličiek.

Maximálna denná dávka pre mládež a dospelých 50 µg a 25 µg pre deti by mala byť bezpečná, napriek tomu by malo byť užívanie výživových doplnkov vždy konzultované s lekárom. Pripomeňme tiež, že vitamín D možno získať aj zo stravy. Nachádza sa v šampiňónoch, údenom úhore, losose, v sardinkách, avokáde, vajíčkach, vnútornostiach a mliečnych výrobkoch.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #osteoporóza #vitamín D #losos #zlyhanie obličiek #intoxikácia