Z cestovín sa nepriberá. Zistili vedci

Je pravda, že sa z cestovín priberá? A sú lepšie biele alebo tie z celozrnnej múky?

11.07.2018 14:00
pesto, cestoviny Foto:
Cestoviny majú napriek výraznému prísunu kalórií oveľa menší vplyv na nadváhu ako proteíny a tuky, a to práve vďaka tomu, ako funguje náš metabolizmus. Naše telo strávi sacharidy veľmi rýchlo.
debata (6)

Hoci posledné tendencie a móda v diétnom stravovaní hovoria opak, po cestovinách sa nepriberá, píše taliansky denník La Repubblica.

Nepochybne majú ako zdroj sacharidov svoju kalorickú hodnotu, na ktorú je potrebné pri diéte prihliadať. Je však veľa dôvodov, ktoré z cestovín robia základnú potravinu nielen talianskej kuchyne, ale predovšetkým stredomorskej stravy. Teda potravinového modelu, ktorý dnes mnohé štúdie označujú za akýsi elixír dlhého života, ktorý chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami a nádormi.

Začnime tým, že sacharidy majú byť prvou a najvýznamnejšou výživnou látkou, ktorú denne prijímame, a že 50 až 60 percent celkových kalórií, ktoré máme pri diéte skonzumovať, má pochádzať zo sacharidov.

Napriek kalóriám sú zdravé

Cestoviny a príbuzné potraviny majú napriek výraznému prísunu kalórií oveľa menší vplyv na nadváhu ako proteíny a tuky, a to práve vďaka tomu, ako funguje náš metabolizmus. Naše telo totiž strávi sacharidy veľmi rýchlo, a preto sa kalórie, ktoré sacharidy obsahujú, ľahšie spotrebujú v podobe tepla, než aby sa hromadili.

Jednoduché a rafinované cukry sú škodlivé, pretože v prípade, že sa ich konzumuje priveľa, prispievajú k rýchlej akumulácii energie. Lepšie sú zložené cukry, ako je škrob, hlavná zložka cestovín, a to preto, že majú nízky glykemický index. Nízky glykemický index vyvoláva dlhší pocit sýtosti, vedie k nižšej váhe a znižuje riziko cukrovky. Ešte lepšie je, keď k sacharidom konzumujeme optimálne množstvo vlákniny. Preto je celozrnný produkt pre naše zdravie nepochybne vhodnejší.

Cestoviny je možné pripraviť na mnoho spôsobov a spolu so zeleninou či rybou je to nutrične vyvážený pokrm. Konzumácia cestovín nás tiež robí šťastnými, pretože obsahujú aminokyselinu tryptofán, ktorú náš organizmus premieňa na serotonín, neurotransmiter s antidepresívnymi účinkami.

Módnym diétam sa treba vyhnúť

V globálnej spoločnosti pôsobí mnoho faktorov, ktoré zaisťujú nejakej diéte popularitu. Stačí, keď niektorá celebrita diétu drží a médiá sa už postarajú o to, aby sa stala známou. Módnym diétam sa však treba vyhýbať, pretože veľká väčšina z nich nemá reálny vedecký základ. Vhodná je konzultácia s odborníkom, pretože každá diéta má byť každému šitá na mieru. Každý človek má určitú fyzickú konštitúciu a metabolizmus a len po štúdiu komplexného stavu pacienta je možné odporučiť správny diétny režim.

Vyhýbajme sa všetkým diétam, ktoré sľubujú schudnúť sedem kilogramov za sedem dní, a všetkým zázračným pilulkám, ktoré môžu poškodiť zdravie. Len lekár môže predpísať lieky, ktoré pomáhajú prispôsobiť sa diéte a optimalizovať jej účinky. Diétu a pevnú vôľu nemôže nahradiť žiadny liek. Akúkoľvek farmakologickú formu, hoci aj prírodnú, v podobe pastiliek či nápojov, je potrebné užívať len pod dohľadom lekára.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #kalórie #sacharidy #cestoviny #glykemický index #diéty