Slivky - zdravé len na prvý pohľad?

Na prvý pohľad sa zdá, že slivky sú zdravým zdrojom energie. Viete však, aké zdravé v skutočnosti sú?

27.08.2018 06:00
debata (14)
Slivková sezóna je tu. Foto: SHUTTERSTOCK
slivka, slivky Slivková sezóna je tu.

Najlepšie sa hodia na konzumáciu v surovom stave (desiata, olovrant). Málokto však pohrdne slivkovým lekvárom, kompótom či koláčom. A medzi nami, napríklad aj slivovicou.

Kedy sú zrelé?

Slivky dosahujú svoj vrchol koncom leta, kedy sa dni začínajú pomaly skracovať. Ich belavý film je dobrým znamením, signalizuje, že ovocie je čerstvé, odtrhnuté zo stromu a ošetrené bolo len jemne. Túto prirodzenú vrstvu pred konzumáciou bez problémov a zľahka zmyjete. Pozor pri nakupovaní. Ak kúpite tvrdé slivky a chcete ich nechať pri izbovej teplote dozrieť – budú síce mäkké, zrelé, ale nezareagujú tak, ako avokádo, marhule či broskyne.

Aké sú zdravé?

Odborníci na výživu hovoria o viacerých zdravých zložkách. Slivky obsahujú provitamín A, vitamín C a rôzne vitamíny zo skupiny B, antokyány, železo, horčík, draslík meď, zinok, sú bohaté na vlákninu a plné antioxidantov.

Toto sľubujú:

Pozitívne vplývajú na črevo
Odbúravajú stres a nervozitu
Sú dôležité pre stavbu kostí
Pomáhajú pri chudnutí
Podporujú zrak a hladkú pleť
Posilňujú imunitu
Znižujú vysoký krvný tlak a cholesterol
Sú užitočné pri dne a ochoreniach pečene

Negatívne riziká?

Odborník na výživu, Švajčiar René Von Gunten však poukázal aj na negatívne riziká, ktoré sa so slivkami spájajú, a síce: Jedna slivka podľa jeho slov obsahuje až cca. lyžičku cukru a to je množstvo, ktoré úplne neguje priaznivé účinky živín, ktoré obsahuje. Pre metabolizmus to môže znamenať únavu, nadváhu, suchú pokožku, časté návštevy toalety v noci. Určite by ste ich mali prestať jesť, ak vás krátko po konzumácii trápia bolesti brucha, hnačka, alebo vám je nevoľno.

Ako teda naložiť so slivkami?

Slivky nám nepomôžu, ak chceme byť zdraví, tvrdí Von Gunten. Dodáva, že v mnohých prípadoch nás paradoxne posúvajú od optimálnej vitality ešte ďalej, v prípade, že už nejaké zdravotné problémy máme. Odporúča vychutnať si ich počas ich obmedzenej sezóny ako úžasnú pochúťku. V takom prípade ich treba kúpiť zrelé, neskladovať ich dlho a tesne pred konzumáciou ich umyť.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #imunitný systém #stres #vláknina #slivky #cukor