Vlašské orechy chránia pred vznikom cukrovky

Konzumácia vlašských orechov znižuje podľa amerických výskumníkov riziko vzniku cukrovky, najmä u žien.

14.01.2019 06:00
vlašské orechy, zdravie, výživa Foto:
Tých, čo jedli častejšie vlašské orechy, trápila cukrovka menej.
debata

Jedzte orechy, sú zdravé!

Zaradiť oriešky do jedálnička, napríklad na olovrant, či ako súčasť raňajok, sa rozhodne oplatí. Hrsť orechov je plná živín, orechy nielen zasýtia, ale zároveň chránia pred niektorými chorobami. Mimoriadne cenné sú zvlášť vlašské orechy. Nielenže vyzerajú ako také malé mozočky, ale pre mozog sú aj prospešné. Sú totiž bohaté na zdravé mastné kyseliny, bielkoviny, balastné látky a telu dodávajú okrem iného draslík, horčík a zinok. Ako uvádza Deutsche Gesunheitsportal (Nemecký portál zdravia), mnohé štúdie sa zamerali na vplyv konzumácie vlašských orechov na riziko ochorení. Pod drobnohľadom boli najmä kardiovaskulárne ochorenia. Ako však ukazuje nový výskum, vlašské orechy môžu pomôcť ešte oveľa, oveľa viac.

Pojedačov orechov trápi cukrovka menej

V Los Angeles sa výskumný tím zameral na súvislosť medzi konzumáciou vlašských orechov a rizikom cukrovky. Pozorovali viac ako 34-tisíc dospelých, ktorí v rokoch 1999 – 2014 vypĺňali aspoň jeden 24-hodinový výživový protokol. Na základe vlastných hlásení, užívania liekov a koncentrácie cukru v krvi zisťovali riziko cukrovky alebo už vzniknutého ochorenia.

Výsledky analýz

Tých, čo jedli častejšie vlašské orechy, trápila cukrovka menej. Vedci však zašli ďalej, objavili, že počet osôb s cukrovkou sa výrazne znížil, po tom, čo sa v ich strave zvýšil podiel orechov. Zaujímavosťou tiež je, že tento priaznivý účinok bol pozorovaný viac u žien ako u mužov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #vláknina #horčík #vlašské orechy