Cícer: Zdravá bielkovinová bomba

Z cícera možno vyčarovať veľa chutných jedál. Jeho obrovskou prednosťou je obsah veľkého množstva vlákniny a bielkovín.

19.02.2019 06:00
cícer Foto:
Cícer. Proteín neobsahuje len mäso.
debata

Bohatý na bielkoviny

Cícer obsahuje bielkoviny a je tiež bohatý na balastné látky, ktoré pomáhajú tráveniu. V prípade 300 gramov kilokalórií na 100 gramov (v suchom stave) nemožno hovoriť o nízkokalorickej strukovine. Ale obsahuje vitamín A, B, C a E. Navyše je bohatý na esenciálne aminokyseliny, lyzín a treonín, ktoré telo potrebuje na vytvorenie bielkovín. Okrem toho sa bobuľky môžu pýšiť železom, zinkom a horčíkom.

Strukovina, čo nadúva

V malých množstvách obsahuje cícer aj rafinózu. Trisacharid môže v čreve spôsobiť tvorbu plynov, na ktorý môžu citliví ľudia na strukoviny zareagovať nadúvaním. V surovom stave obsahuje cícer jedovatú látku fazín, ktorá sa však varením stráca.

10-tisíc rokov starý

Cícer je veľmi stará plodina. Pestovali ju už ľudia pred 8–10-tisíc rokmi na Blízkom východe. V Turecku stále existuje pôvodná forma cíceru. Odtiaľ sa rozšíril do celej Európy, pričom v Nemecku bol už v stredoveku známy ako liečivá rastlina.

Obľubuje teplo a sucho

Spolu s fazuľou, hráškom, šošovicou a sójou patrí cícer do čeľade bôbovité (fabaceae). Každá z približne trojcentimetrových strukov obsahuje dve semená, ktoré môžu byť žlté, hnedé alebo čierne. Cícer je bylinná rastlina, ktorá môže narásť aj do výšky jedného metra. Približne centimetrové kvietky sú fialové, purpurovočervené alebo biele, listy sú perovité. Lepšie sa mu darí v suchom a teplejšom podnebí.

Tipy na prípravu

Cícer chutí ľahko orieškovo. Semená sú dôležitou súčasťou mnohých orientálnych a stredomorských jedál. Z cícerovej kaše sa robí falafel, sezamová pasta sa používa na prípravu chutného humusu. Cícer chutí úžasne aj ako príloha. V Ázii je obľúbený v curry omáčke s ostrou príchuťou. Cícerová múka je alternatívou pšeničnej a môže sa používať aj na pečenie. Vyskúšajte pražený cícer na olovrant.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #vláknina #bielkoviny #železo #cícer #strukovina