Vegánstvo, maratón či tehotenstvo? Prísun vitamínov je nutný!

Prechádzate na vegánsku stravu? Pripravujete sa na maratón? Alebo na príchod bábätka? Špeciálne situácie prinášajú nové výzvy.

02.10.2019 06:00
šport, športovanie, pohyb, beh Foto:
Potom vyplavujeme mnohé cenné minerály, treba ich doplniť.
debata (1)

Vegánstvo

Stále viac ľudí sa rozhoduje pre vegánsky spôsob života. Avšak v prípade, že sú z jedálnička vyškrtnuté živočíšne výrobky, je dôležité venovať pozornosť hlavne vitamínu B12, nazýva sa tiež kobalamín. Ide o životne dôležitú mikroživinu, ktorá sa podieľa na delení buniek a syntéze DNA. Je obsiahnutý len v živočíšnych produktoch a telo ho nevie samo produkovať. Aj ostatné výživové doplnky môžu byť pre vegánsky životný štýl prospešné. Patrí sem vitamín B2, ktorý sa vyskytuje hlavne v živočíšnych potravinách. Podieľa sa na našom energetickom metabolizme a chráni nervové bunky. Jeho potrebu možno pokryť aj pravidelnou konzumáciou strukovín, sóje a mandlí. Vitamín B2 sa nachádza aj v celozrnných produktoch.

Nielen vegáni, ale väčšina ľudí v strednej Európe si nedokáže zabezpečiť dostatok vitamínu D. Na rozdiel od ostatných vitamínov ho vie telo produkovať, za predpokladu, že svoju pokožky vystavíme slnečnému žiareniu. Preto nie je prekvapujúce, že potrebnú dávku dostávame počas roka až od marca a iba do októbra. Na jeseň a v zime sa musíme spoliehať na prísun vitamínu D zo stravy, čo je pre vegánov obtiažnejšie. V rastlinných potravinách ho sotva nájdeme, preto sa odporúča príjem v tabletkovej forme. Pripomeňme tiež, že vitamín D je nevyhnutný pre metabolizmus kostí a silný imunitný systém.

Tréning

Šport a zdravá strava idú ruka v ruke a pomáhajú nám ostať vo forme. Je pritom jedno, či ste hobby športovec, alebo to myslíte so športom vážnejšie, každopádne treba dbať o prísun vitamínov a minerálov, aby bolo naše telo výkonnejšie. Jedzte viac čerstvého ovocia a zeleniny. Užitočné môžu byť aj doplnky ako je kreatín, ktorý špecificky zvyšuje fyzickú výkonnosť v určitých situáciách a proteíny, ktoré pomáhajú budovať svalovú hmotu. Pri cvičení strácame minerály ako horčík, draslík alebo vápnik. Túto stratu môžeme vhodne kompenzovať vhodnými doplnkami výživy. Horčík sa podieľa na regulácii svalovej a nervovej činnosti a telo ho nevie samo produkovať.

Tehotenstvo

Vyvážená strava a dostatočný pohyb v každodennom živote sú pre budúce mamičky a ich dieťatko alfou a omegou. Tehotná žena nepotrebuje špeciálny diétny plán, ak sa zameriava na zdravú stravu. Výnimku tvorí kyselina listová a jód, ktorých zvýšená potreba počas tehotenstva sa dá len ťažko pokryť stravou. Zvýšený príjem kyseliny listovej sa odporúča už štyri týždne pred počatím. Zabezpečuje zníženie rizika defektov nervovej trubice a vývojových anomálií. Potreba jódu sa zvyšuje v dôsledku produkcie hormónov štítnej žľazy, zvýšeného vylučovania jódu a starostlivosti o dieťa počas dojčenia. Aj príjem takzvaných omega-3-mastných kyselín môže byť užitočný na podporu zdravého vývoja dieťaťa. Na omega-3-mastné kyseliny sú bohaté morské ryby, ale tiež oleje z vlašských orechov, chia semienok či ľanový olej.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #vitamín D #horčík #strukoviny #vegánstvo