Odkiaľ pochádzajú?
Ľudia ich už jedia viac ako 4-tisíc rokov a cenia si ich ako zdroj energie. Datle sa zavďačia sladkou chuťou s exotickým nádychom. Pôvod datlových pálm leží v juhovýchodnej Ázii, dnes sa pestujú od severnej Afriky až po Afganistan.
Prečo sú také zdravé?
Datle síce majú vysoký obsah cukru a kalórií, dodávajú však veľa živín – trochu vitamínu B a C, železa a veľa draslíka, čo je dobré pre zdravie srdca a krvný tlak. V datlách však nájdeme aj horčík a vápnik, ako aj aminokyselinu tryptofán. Tá hrá dôležitú úlohu pri tvorbe melatonínu – v arabských krajinách sa preto konzumujú aj pri ľahkých problémoch s nespavosťou. Sušené datle obsahujú rovnako ako iné sušené ovocie, veľa vlákniny – stimuluje to trávenie a pomáha udržať nižšie hladinu cholesterolu.
Povolené množstvo
Pozor, datle sú sladké a kalorické, netreba to s nimi preháňať. Už jeden kus po obede pomáha znížiť túžbu po sladkostiach. Spravidla sa však neodporúča zjesť denne viac ako tri datle.
Čerstvé vs. sušené
Medzi čerstvými a sušenými datlami je rozdiel. Čerstvé prakticky nenájdeme a ak, jedine od septembra do januára, pretože sú považované za vianočnú delikatesu. Ich obsah cukru je zreteľne nižší (asi 35 gramov), sú ideálne pri tvorbe sladkých jedál a možno ich kombinovať s marcipánom. Ich obsah vitamínu C je vyšší. Čerstvé datle možno dostať ako stredne mäkké, mäkké alebo extra mäkké. Čo sa týka sušených, ich obsah cukru je vyšší.
Úžasné v smoothie
Vložte do mixéra banán, dve až tri datle, hrsť ovsených vločiek, trochu škorice a mandľového mlieka a tieto suroviny spracujte na chutné a smoothie, ktoré na dlho zasýti… Vhodné ako zdravé raňajky.
Správne skladovanie
Medjool datle sú zvlášť obľúbené pre svoju vyváženú sladkosť a jemnosť. Inak dostať sušené alebo hlboko zamrazené datle v bioobchodoch alebo supermarketoch s dlhou trvanlivosťou. Pri sušení sa zberajú zrelé semená a sušia sa buď na slnku alebo umelo.