- diéta je energeticky a biologicky plnohodnotná, vhodná na prechodný i na dlhší čas
- má sa skladať z potravín, ktoré majú pri zníženom obsahu tuku aj znížený obsah cholesterolu; je v nej obmedzené používanie vaječných žĺtkov a čiastočne aj masla
- dôležitý je správny výber tukov a vhodná technologická úprava. Vylučujú sa prepálené tuky a tuky s vysokým obsahom cholesterolu (masť, slanina, škvarky)
- okrem čerstvého masla možno na omastenie použiť iba jednodruhový olej
- často sa objavuje neznášanlivosť mlieka, preto sa musí úplne vylúčiť alebo obmedziť jeho príjem na minimum; nevylučujú sa mliečne výrobky (nízkotučné syry, nízkotučný tvaroh)
- obmedzujú sa potraviny a jedlá ťažko stráviteľné, s vyšším obsahom celulózy, cholesterolu a nafukujúce jedlá
- všetky pokrmy majú byť ľahko stráviteľné
- z technologických postupov sa používa varenie a dusenie, zriedka pečenie; jedlá možno pripravovať aj na grile; vyprážanie sa nepoužíva vôbec
- pozornosť treba venovať výberu vhodných tukov, ich množstvu a spôsobu ich tepelného opracovania. Povolené množstvo čerstvého masla preto pridávame až do hotového pokrmu
- mäso sa opeká nasucho a podlieva sa nemastným vývarom z riedkych kostí alebo neveľkým množstvom vody
- pokrmy sa zahusťujú múkou opraženou nasucho alebo zátrepkou (zápražka sa nepoužíva)
- obmedzujú sa všetky potraviny s vyšším obsahom cholesterolu – najmä vaječný žĺtok, mozoček
- z ostatných potravín treba obmedzovať ťažko stráviteľné potraviny, najmä tie, ktoré obsahujú väčšie množstvo rastlinnej vlákniny (celulózy) a zapríčiňujú nafukovanie. Preto sa nepodáva napr. čerstvé kysnuté pečivo, kel, kapusta, strukoviny, väčšie množstvo zeleného hrášku, zelenej fazuľky a karfiolu
Vzorové jedálne lístky
Odporúčaný príjem: 10-tisíc kJ (2 400 kcal)
Pozn.: Jedálny lístok je prepočítaný pre pacientov s hmotnosťou 70 kilogramov. Individuálny energetický príjem môžete ovplyvniť zmenšením alebo zväčšením porcie.
Pondelok
Raňajky: 200 g ovsené vločky s jablkom
Desiata: 100 g tvarohová nátierka s okrúhlicou (biela reďkovka), 100 g chlieb, 100 g paprika
Obed: 250 ml paradajková polievka s mozzarellou, 200 g hríbový paprikáš, 150 g celozrnné halušky
Olovrant: 140 g čokoládový koláč z fazule
Večera (1): 250 g jačmenné krúpy so šampiňónmi, 100 g zelený šalát s francúzskym dresingom
Večera (2): 100 g tvarohová nátierka s okrúhlicou, 100 g chlieb, 100 g paprika
Utorok
Raňajky: 100 g tekvicová nátierka, 100 g chlieb, 150 g paradajka
Desiata: 50 g ricotta, 50 g slivky
Obed: 300 ml feniklová polievka, 250 g tekvicový koláč s morčacím mäsom, 150 g zelený šalát s francúzskym dresingom
Olovrant: 140 g čokoládový koláč z fazule
Večera (1): 200 g tuniakových mafinov, 150 g zelerový šalát
Večera (2): 100 g tekvicová nátierka, 100 g chlieb, 150 g paradajka
Streda
Raňajky: 200 g pšenová kaša s hruškou
Desiata: 150 g tvarohová bublanina
Obed: 300 ml karfiolová polievka s haluškami, 250 g králik v paradajkovej omáčke, 200 g zemiaky
Olovrant: 20 g ricotta, 50 g hrozno
Večera (1): 200 g zeleninové mafiny s cestovinou, 150 g zelený šalát s francúzskym dresingom
Večera (2): 100 g hrášková nátierka, 100 g chlieb, 100 g uhorka
Štvrtok
Raňajky: 100 g zapekané vajíčka, 100 g chlieb
Desiata: 50 g mrkvová nátierka so špenátom, 100 g chlieb, 2 až 3 reďkovky
Obed: 250 ml rybacia polievka s hráškom, 250 g plnená cuketa, 200 g batatové placky, 50 g biely nízkotučný jogurt
Olovrant: 140 g čokoládový koláč z fazule
Večera (1): 200 g pšeno s cuketou a kelom, 150 g zelerový šalát
Večera (2): 100 g cottage syr, 100 g chlieb, 2 ks paradajky
Piatok
Raňajky: 50 g mrkvová nátierka so špenátom, 100 g chlieb, 2 až 3 reďkovky
Desiata: 150 g tvarohová bublanina
Obed: 300 ml fazuľová polievka s ryžou, 250 g cviklová placka s morčacím mäsom, 150 g zelerový šalát
Olovrant: 100 g cottage syr, 100 g chlieb, 2 ks paradajky
Večera (1): 200 g šošovicová omáčka s cestovinami, 150 g ružičkový kel s mrkvou
Večera (2): 100 g tvaroh so škoricou a s citrónovou šťavou, 50 g ovsené vločky
Sobota
Raňajky: 200 g omeleta s tekvicou, 100 g chlieb
Desiata: 150 g tvarohová bublanina
Obed: 250 ml hlivová polievka, 250 g zapekaná ryba so zeleninou, 150 g zelený šalát s francúzskym dresingom
Olovrant: 100 g tvaroh so škoricou a s citrónovou šťavou, 50 g ovsené vločky
Večera (1): 200 g zelená torta s batatmi, 150 g ružičkový kel s mrkvou
Večera (2): 100 g mrkvová nátierka so špenátom, 100 g chlieb, 100 g paprika
Nedeľa
Raňajky: 150 g citrónové lievance
Desiata: 50 g ricotta, 50 g ovsené vločky, 100 g maliny
Obed: 250 ml zeleninová polievka s hovädzím mäsom, 250 g hovädzia sviečkovica, 150 g cestoviny
Olovrant: 150 g mandľovo-broskyňový koláč
Večera (1): 100 g hráškové fašírky, 150 g zelený šalát s francúzskym dresingom
Večera (2): 100 g zeleninová nátierka s tvarohom, 100 g chlieb, 100 g papriky
Zdroj: Diéta pri ochoreniach pečene (P. Minárik, M. Rác, E. Blaho)
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Tekvicový prívarok Masterchefky na Varecha.sk