Podporuje pri chudnutí
Hoci obsahuje okolo 30 percent tuku, patrí k potravinám, ktoré zoštíhľujú. Avokádo totiž obsahuje enzým lipázu, ktorý telu pomáha odbúravať tuky. Niektoré štúdie dokonca dospeli k záveru, že lipáza môže zabrániť ukladaniu tuku v tele.
Poskytuje cenné mastné kyseliny
Tuk v avokáde pozostáva z mononenasýtených mastných kyselín alebo omega-3-mastných kyselín, ktoré majú mimoriadne priaznivý vplyv na srdce a krvný obeh a môžu, okrem iného, znižovať hladinu cholesterolu.
Posilňuje nervy
Pri strese a nervozite môže avokádo účinne pomôcť, pretože v dužine sa nachádza veľké množstvo lecitínu a vitamínov skupiny B.
Dobré pre svaly
Na ovocie obsahuje so svojimi 30 miligramami relatívne veľkú porciu horčíka. Minerálna látka podporuje tvorbu svalového tkaniva, pomáha proti kŕčom a podporuje správnu funkciu nervov.
Stará sa o ďasná
Aj niektorí zubári odporúčajú konzumáciu avokáda ako prevenciu pred zápalmi ďasien. Látka v avokáde blokuje sekréciu enzýmu, ktorý je zodpovedný za rozklad ďasnového tkaniva.
Udržiava mladosť
So svojimi 1,3 mg vitamínu E patrí avokádo k potravinám, ktoré chránia naše bunky pred vplyvmi škodlivých voľných radikálov a tým aj pred predčasným starnutím pokožky. Ak jete avokádo pravidelne, môžete zabrániť predčasným príznakom starnutia, ako sú vrásky, ale aj onkologickým ochoreniam.
Chráni oči
Dve látky v avokáde pomáhajú namáhaným očiam a zabezpečujú dobrý zrak. Na jednej strane obsahuje ovocie fytochemický luteín, ktorý ovplyvňuje oči pred škodlivým UV žiarením, obsahuje však aj cenný vitamín A (12 mg).
Čo by ste ešte mali vedieť
Pred 40 rokmi ešte nikto nepoznal avokádo – dnes patrí k najobľúbenejším druhom exotického ovocia. Táto kariéra sa dala očakávať, pretože avokádo nemá len prezývku „zelené zlato“ alebo „maslo lesa“. Jeho zelená dužina sa roztápa na jazyku a chutí tak jemne, že ho skutočne málokto nemá rád. Na ovocie chutí dokonca nezvyčajne neutrálne, preto sa často pripravuje k pikantným jedlám.
Odborníci odhadujú, že na stromoch do výšky 20 metrov rastie okolo 400 rôznych druhov avokáda. Môžu sa výrazne líšiť farbou, tvarom a hmotnosťou. Niektoré sorty vážia napríklad 200–400 gramov, iné aj 2 kg.
V závislosti od odrody môže byť šupka avokáda čierna, tmavozelená alebo hnedočervená. Pozor, nie vždy má avokádo typický hruškovitý tvar – niektoré sorty pripomínajú skôr jablko alebo slivku.
Avokádo pochádza zo Strednej Ameriky, kde je známe a oceňované 10-tisíc rokov. Pestuje sa však aj v iných krajinách, napríklad v Mexiku, USA či v Izraeli.