NFI protokol – nová cesta v liečbe diabetu i obezity

Diabetologička MUDr. Janka Lejavová už nejaký čas radí svojim pacientom, aby vyskúšali NFI protokol. Aké výsledky zatiaľ dosiahla?

16.05.2020 08:00
obezita, muž Foto:
NFI protokol je vhodný nielen pre diabetikov 2. typu, ale aj pri liečbe nadváhy či obezity aj u nediabetickej populácie.
debata

Cukrovka 2. typu je typické civilizačné ochorenie. Štatistiky na Slovensku aj na celom svete poukazujú na narastajúci počet pacientov s týmto ochorením. V diabetologickej ambulancii sa denne stretávam s novodiagnos­tikovanými diabetikmi. A tak pravidelne vysvetľujem pacientom, čo znamená diagnóza cukrovka. Ako to ovplyvní ich nasledujúci život. Aká je prognóza ochorenia. Aké sú možnosti liečby.

Cukrovka 2. typu je ochorenie, pri ktorom má prognózu pacient vo svojich rukách väčšmi ako pri iných diagnózach. Alfou a omegou liečby cukrovky 2. typu je totiž strava. Akákoľvek liečba tabletkami či inzulínom nedokáže sama osebe pacienta stabilizovať, ak je zloženie stravy nevhodné. Zázračná tabletka neexistuje!

Video
Diabetička Janka Brezinová z Dubnice nad Váhom schudla v priebehu pol roka 37 kg a postupne sa jej podarilo vysadiť lieky. Ako? - publikované 11. mája.

Rozprávať sa s pacientmi o vhodnej strave je niekedy zložité. Majú dostatok informácií. Majú prístup k internetu a „google“ ochotne poradí. Najmä po stanovení diagnózy bývajú mnohí motivovaní a zmena stravovacích návykov prinesie úspech. Existuje nekonečné množstvo diét, ktoré vraj zaručene fungujú. Otázkou je, ako dlho je možné držať diétu, čo sa stane po jej skončení a ako konkrétna diéta ovplyvní zdravotný stav. Odpovede poznajú predovšetkým tí, ktorí si prešli tortúrou diéta a následný jojo efekt niekoľkokrát.

Mám veľmi veľa pacientov, ktorí už vyskúšali takmer všetky diéty. Ručička váhy sa v ich prípade v našej ambulancii tvrdošijne zastaví na trojcifernom čísle. Nie, nemám pokazenú váhu, opakujem denne niekoľkokrát. Áno, verím vám, že doma ste ráno mali o 4 kg menej, ale zapíšem si hodnotu nameranú v ambulancii, do­bre?

Od júna 2018 som začala pracovať s NFI protokolom a výsledky, ktoré sme u diabetikov 2. typu dosiahli, sú veľmi sľubné. Nebudem hovoriť o úbytku hmotnosti, lebo ten je sekundárny. Chcem hovoriť o tom, že denne telefonujem s pacientmi, ktorí potrebujú zredukovať dávku liekov, pretože ich hodnoty cukru sú odrazu omnoho nižšie, ako bývali. Chcem hovoriť o tom, že laboratórna kontrola pacientov na NFI protokole prináša veľa radosti a pozitívnych prekvapení. V čakárni mojej ambulancie mám denne niekoho, kto rozpráva o tom, ako NFI zvládol a ako mu to zmenilo život.

NFI protokol z anglického Natural Food Interaction je špeciálne vyvinutý stravovací protokol, ktorý účinkuje na báze chemickej interakcie zložiek potravín. V tele pacienta s diabetom 2. typu navodzuje také procesy, ktoré vedú k cielenému odbúravaniu predovšetkým tuku vnútri svalových buniek a tiež vnútrobrušného tuku, ktorý je uložený v okolí orgánov vrátane pečene a pankreasu. Výsledkom je nielen redukcia hmotnosti, ale predovšetkým pokles hladiny cukru v krvi. Zlepšenie glykémií umožňuje postupné redukovanie až vysadenie liekov na cukrovku, prípadne inzulínu. Pri správnom a dostatočne dlhom dodržiavaní NFI protokolu je možné dosiahnuť u mnohých pacientov normálne hladiny cukru v priebehu celého dňa bez akejkoľvek medikácie znižujúcej hladinu cukru v krvi (t. j. bez liekov na cukrovku či inzulínu). Sprievodne sa zlepšia hodnoty krvných tukov – celkového i „zlého“ cholesterolu a triacylglycerolov v krvi. Zlepší sa krvný tlak.

NFI protokol je vhodný pre diabetikov 2. typu, ale aj pri liečbe nadváhy či obezity aj u nediabetickej populácie či na terapiu poruchy metabolizmu lipidov. Samozrejme, nie je vhodný pre každého pacienta. Spomeniem napríklad pacientov s alergiou na orechy – v takomto prípade nemôžeme NFI protokol odporúčať.

Aby bol NFI protokol účinný, je potrebné ho dodržiavať úplne presne. Nepridávať ani nevynechať žiadne potraviny, nemeniť poradie dní ani jedál. Výhodou NFI protokolu je, že množstvo jedla nie je obmedzené. Princípom nie je hladovanie. Napriek tomu, že na NFI protokole pacient nehladuje, pravidelné sledovanie hmotnosti jedenkrát týždenne je veľmi motivačné. Pacient s nadváhou či obezitou z týždňa na týždeň redukuje hmotnosť. Z môjho pohľadu je ale omnoho dôležitejšie, že už v priebehu niekoľkých prvých dní sa stabilizujú hodnoty glykémií. Väčšinou už v priebehu druhého týždňa je nevyhnutné redukovať liečbu cukrovky. Redukcia liečby má svoje pravidlá a patrí do rúk lekára. U mojich pacientov sme mohli znížiť nielen lieky na cukrovku či inzulín, ale väčšinou aj lieky na vysoký krvný tlak či cholesterol.

Upozornenie: NFI protokol nie je vhodný na liečbu diabetu 1. typu či iných špecifických typov diabetu. Nie je vhodný pre deti, tehotné či dojčiace diabetičky. Redukciu liečby je nevyhnutné realizovať v úzkej spolupráci s lekárom. Interview s autorkou blogu, lekárkou, možno nájsť na webe Pravdy pod názvom „Diabetici na NFI protokole už schudli vyše tisíc kíl“.

Diabetici a obezita na Slovensku = „diabezita“

  • V roku 2018 bolo v diabetologických ambulanciách na Slovensku registrovaných 355 895 diabetikov.
  • Podľa typu diabetu 91 % tvorili pacienti s diabetes mellitus 2. typu
  • Diabetes 2. typu bol prvýkrát diagnostikovaný u 18 177 osôb, najmä vo vekovej kategórii 65 – 69 rokov.
  • Pri pozorovaní desaťročného obdobia 2009 – 2018 vykazuje prevalencia cukrovky 2. typu (celkový počet žijúcich chorých na 100-tisíc obyvateľov) stúpajúci trend.
  • Obezita zodpovedá za rozvoj až 80 % prípadov diabetes mellitus 2. typu.
  • 80 – 90 % diabetikov 2. typu má nadhmotnosť a obezitu.
  • Paralelnému výskytu a úzkemu prepojeniu týchto dvoch závažných chronických ochorení sa hovorí „diabezita“.
  • Redukcia hmotnosti o 5–10 % významne znižuje riziko rozvoja cukrovky 2. typu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #obezita #NFI protokol