Zdravý olovrant je základ popoludnia

O tom, že deti na svoj vývoj potrebujú rozmanitú, zdravú stravu rozdelenú do viacerých porcií počas dňa, už nikto nepochybuje. Samozrejmosťou sú obyčajne raňajky, obed a večera. Potrebe raňajkovať sa robila dlhodobá osveta. To isté však treba povedať o olovrante!

01.09.2020 06:00
olovrant, piknik, deka, lúka, otec, zdravá... Foto:
Deti, najmä športujúce deti, by mali určite olovrantovať.
debata (1)

Nielen koronavírus spôsobil celosvetovú pandémiu. „Vírus obezity“ je nebezpečnejší. Dopracovali sme sa k situácii, keď obezita škodí viac ako podvýživa. Na Slovensku má podľa štatistík nadváhu viac ako 12 % detí, z nich takmer 7 % je obéznych. Obezita neznamená nadmernú hmotnosť, ale nadmerné nahromadenie tukového tkaniva v organizme. Detský vek má pri určovaní nadmernej hmotnosti a obezity svoje špecifiká. Na hodnotenie nestačí samotná hmotnosť jedinca, ktorá prirodzene stúpa. Telesnú hmotnosť dieťaťa je potrebné hodnotiť vzhľadom na výšku tela, nie vzhľadom na vek. Takto sa posudzuje hmotnosť len u novorodencov a dojčiat. „Dnes sa už nepovažuje za raritu dokonca ani dieťa s diabetom 2. typu, ktorý sa nazýva aj starecký, obyčajne sa rozvíja po štyridsiatke a úzko súvisí so spôsobom života,“ tvrdí MUDr. Boris Bajer, odborník na výživu. Našťastie, podľa štatistík majú z niečo vyše 1¤600 detí len štyri desiatky diabetes 2. typu. V Amerike má však až polovica detských diabetikov diabetes 2. typu. „Tak ďaleko sme sa zatiaľ, našťastie, nedostali,“ konštatoval ešte v zime MUDr. Ľubomír Barák, CSc., hlavný odborník pre pediatrickú endokrinológiu a diabetológiu.

Deti by mali jesť päťkrát denne, a to raňajky, desiatu, obed, olovrant a večeru. Význam olovrantu spočíva v tom, že telu dodáva energiu, keď už od obeda vyhladlo a do večere ostáva niekoľko hodín. Keďže popoludní klesá hladina cukru v krvi, človek, ktorý neolovrantuje, sa môže cítiť unavený a bez nálady. „Školáci potrebujú dostatočne vyplniť svoje zvýšené nároky na energiu kvalitnou stravou. Ak sa k tomu pripojí aktívny pohyb a ide o aktívne deti, musíme dbať na dostatočný prísun komplexných sacharidov pre svaly, zdravých tukov pre správnu funkciu hormónov a bielkovín pre zdravé kosti a kĺby,“ dodáva MUDr. Bajer.

Najmä pre deti, ktoré sa venujú športovaniu, nemusí byť jednoduché nájsť olovrantový kompromis medzi zdravými ingredienciami a individuálnou chuťou. Deti totiž obľubujú sladké. Vhodným, zdravým a energeticky hodnotným olovrantom, ktorý je navyše časovo nenáročný na prípravu, môže byť napríklad celozrnné pečivo s domácou tuniakovou nátierkou, doma vyrobený termix alebo ovocie či zelenina. Rovnako dôležité je dodržiavať počas dňa pitný režim. Ani obézne deti nesmú hladovať. Musia jesť zdravo a dostatočne sa hýbať.

S odborníkom na výživu Borisom Bajerom dlhodobo spolupracuje spoločnosť BILLA, ktorá dbá na osvetu v oblasti zdravej životosprávy. V jej sieti supermarketov zákazníci nájdu množstvo zdravých a slovenských potravín, ale aj také, ktoré sú vhodné pre ľudí s intoleranciou na lepok, laktózu či histamín. „Rovnako ako zdravé stravovanie podporujeme aj športové aktivity detí. Napríklad aj prostredníctvom nášho občianskeho združenia BILLA ľuďom v rámci projektu Futbal v meste, ktorý odštartoval 11. augusta,“ dodáva Jana Gregorovičová, senior CSR špecialistka BILLA a podpredsedníčka spomínaného OZ. Ide o futbalovú roadshow Únie ligových klubov, ktorá sa postupne predstaví v piatich mestách na Slovensku a upozorňuje na dôležitosť športu u detí.

„Učitelia telocviku by mohli rozprávať o tom, koľko detí má od rodičov ospravedlnenky na hodiny telesnej výchovy pre úplné banality. Výkonnostné požiadavky u uchádzačov o štúdium na fakulte telesnej výchovy a športu sa musia z roka na rok zmierňovať,“ hovorí Martin Dúbravka, slovenský reprezentant, brankár anglického klubu Newcaste United FC, ktorý je ambasádorom projektu Futbal v meste. „Zdravé stravovanie je jedna zo základných vecí, ktoré by mal športovec dodržiavať. Keď jem zdravo, kratšie mi trvá aj regenerácia. Samozrejme, ani tu netreba zachádzať do extrémov.“

Jednoduché odporúčania

  1. Jedzte skutočné potraviny, nie potraviny priemyselne zničené a jedlá z nich.
  2. Medzi cukrami nehľadajte zázračné alternatívy, stačí obmedziť všetko dosládzanie.
  3. Nevypestujte deťom návyk piť sladené nápoje! Práve tie sú príčinou č. 1. detskej nadváhy!
  4. Pite, keď ste smädní, najlepšie vodu, bylinkami a ovocím ochutenú vodu, kvalitný čaj i kávu, ale nesladené! Ovocné a zeleninové šťavy môžu byť občasným spestrením.
  5. Najkvalitnejšie potraviny sú lokálne, sezónne a bio-.
  6. Činnosť mozgu možno podporiť kvalitnými tukmi s dôrazom na omega-3 mastné kyseliny. Obsahujú ich ryby, vajcia „šťastných“ sliepok, olivový, ľanový, ale aj repkový olej.
  • Tip na domáci termix: V mixéri vymiešame mäkký tvaroh s trochou medu a bielym jogurtom bez éčok. Pridáme horké kakao, banán a vymixujeme na hladkú konzistenciu. Podávame ihneď alebo vychladené.
  • Tip na avokádový puding: V mixéri vymiešame zrelé avokádo, banán, trochu medu, horkého kakaa a 125 gramov hrudkovitého tvarohu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #škola #šport #olovrant #zdravý jedálniček