Nielen vysoký tlak, ale aj zvýšená hladina cholesterolu je jednou z chorôb modernej doby a stretávame sa s ňou už pomerne často. Ide pritom o jeden z najrizikovejších faktorov aterosklerózy, alebo aj kôrnatenia tepien a komplikácií z toho vyplývajúcich, ako napríklad neprekrvenie dolných končatín, cievne mozgové príhody či srdcový infarkt. "Ateroskleróza je spôsobená práve ukladaním cholesterolu a ďalších tukov v tepnách. Tie potom strácajú svoju pružnosť a dochádza k ich zúženiu. Preto je dôležité strážiť si a udržiavať hladinu cholesterolu na zdravej úrovni,“ hovorí kardiológ a obezitológ Ivan Majerčák.
Vyhýbajte sa civilizačným nástrahám – To platí nielen o alkohole a cigaretách, ale aj o všadeprítomnom strese. Tomu dokážeme čeliť pomocou psychohygieny či upevňovaním duševného zdravia, jednoduchou relaxáciou či prechádzkou v prírode.
Menej živočíšnych tukov – Zabudnite na červené mäso ako sú bravčové či hovädzie a zvoľte radšej tzv. chudé, ideálne morčacie, kuracie, jahňacie mäso a ryby. Nezabúdajte, že veľké množstvo tukov sa skrýva taktiež v údeninách, masle či mliečnych výrobkoch s vyšším obsahom tuku. Rastlinné oleje prirodzene neobsahujú cholesterol.
Sladké – Nadmerná konzumácia rafinovaného cukru a sladkostí môže viesť ku zvyšovaniu zlého cholesterolu ako sprievodného javu pri metabolizme sacharidov. Ak si potrebujete niečo osladiť, existujú rôzne alternatívy. „Voľte radšej med alebo kvalitnú horkú čokoládu s vyšším obsahom kakaa. Nedajte sa pomýliť „hnedým cukrom“, ktorý má rovnako zlý glykemický index ako biely cukor. Nepríjemnou pravdou je, že my k životu „čistý biely ani hnedý cukor“ nepotrebujeme vôbec,“ radí kardiológ a obezitológ.
Vyprážané jedlá – predstavujú absolútne tabu vo vašom jedálničku. Pri vyprážaní totižto dochádza k znehodnocovaniu tukov a tie následne ľahšie zanášajú naše cievy.
Pochutiny – Vyhýbajte sa transmastným tukom, napr. margarín – stužený pokrmový tuk, ktorý obsahuje toxické transmastné kyseliny (nachádza sa napr. v polevách, náplniach v oplátkach, krekroch, dressingoch, či nekvalitných cukrovinkách – napr. čokoládové figúrky). Nahraďte ich radšej vlašskými orechmi, mandľami alebo lieskovými orechmi, ktorých denný príjem dokáže zázraky.
Nápoje – Dodržiavanie pitného režimu je dôležitou súčasťou v prípade prevencie proti vysokému cholesterolu. Zvoľte však radšej čistú vodu a obmedzte príjem sladených nápojov a ďalších výrobkov obsahujúcich kukuričný sirup (HFCS), ktorý je v zloženiach často uvádzaný ako glukózofruktózový sirup. Vyvarujte sa zvýšenej spotreby aj nápojov sladených náhradnými sladidlami.
Potraviny, ktoré telo najviac využije pri boji s tlakom a cholesterolom
"Je dnes medicínsky dokázané, že na redukciu hmotnosti nie sú nutné sofistikované fitnescentrá či špeciálne diéty a "mučiace prístroje“. Stačí si zvoliť zdravé funkčné potraviny a chôdzu,“ radí kardiológ a obezitológ Ivan Majerčák. Ak chceme mať hladinu nášho cholesterolu pod kontrolou, mali by sme z nášho jedálneho lístka vypustiť mastné a vysmážané jedlá, priemyselne spracované produkty, palmový olej či sladené nápoje. Dôležité sú však potraviny, ktoré nielenže zvyšovanie cholesterolu nepodporujú, ale dokonca jeho hladinu znižujú.
Ryby – Odborníci odporúčajú jesť sladkovodné i morské ryby, ktoré dodajú nášmu telu zdravé omega-3 mastné kyseliny. Okrem hladiny cholesterolu znižujú tiež hladinu rizikových tukov. To však neplatí pre údené či konzervované ryby.
Orechy – Sú cenným spojencom na udržiavanie optimálnej hladiny priaznivého cholesterolu v krvi. Ukrývajú v sebe ideálny pomer esenciálne mastných kyselín omega-3 a omega-6, ktoré sú ľudskému telu najbližšie, čo zabezpečuje správnu funkciu metabolizmu. Pre ich vysokú kalorickú hodnotu sa však odporúča konzumovať maximálne jednu hrsť denne. Najzdravšie sú naše tradičné vlašské orechy.
Paradajky – Obsahujú červené farbivo lykopén, ktoré znižuje množstvo „zlého“ LDL cholesterolu, a bráni tak upchávaniu ciev. Táto cenná látka sa navyše neničí pôsobením tepla, práve naopak. Tepelnou úpravou rajčín obsah využiteľného lykopénu v pokrmoch stúpa.
Strukoviny – Vďaka vysokému podielu vlákniny dokážu zasýtiť na dlhú dobu. Energia sa tak vstrebáva postupne, čo je veľkým prínosom pre diabetikov aj pre ľudí s nadváhou.
Jablká – Sú veľmi bohatým zdrojom rozpustnej vlákniny pektínu, ktorá má celý rad blahodarných účinkov na ľudské zdravie. Čistí krv i celý organizmus od škodlivín a toxických látok. Okrem cholesterolu pomôže aj s vysokým cukrom. Dobrým zvykom je zjesť jedno jablko po každom hlavnom jedle.
Ovos – Ďalším užitočným spojencom v boji proti vysokému cholesterolu sú ovsené otruby, ktoré dokonale čistia celý tráviaci trakt a sú účinnou prevenciou kardiovaskulárnych ochorení. Pravidelná konzumácia ovsených vločiek znižuje hladinu cholesterolu až o 10 percent.
Zelený čaj – Konzumácia zeleného čaju výrazne znižuje celkovú hladinu cholesterolu, najmä toho „zlého“. Chráni srdcovo-cievny systém a zvyšuje antioxidačnú aktivitu krvi.