V spolupráci s imunoalergológom skúste vypátrať a potom vylúčiť alergény a dráždivé zložky stravy, ktorými najčastejšie sú:
potraviny: alkohol (najmä červené víno), syry, čokoláda, hovädzie a bravčové mäso, údeniny, ryby, kravské mlieko a mliečne výrobky, vajíčka, káva a kofeínové nápoje, pšenica, citrusy, paradajky, kukurica, droždie, čierny čaj
aditíva: farbivá, arómy a konzervačné látky pridané do potravín
- obmedzte príjem tukov, najmä nasýtených mastných kyselín
- obmedzte príjem soli a slaných potravín – asi 30 až 40 % prípadov migrény môže byť spôsobených citlivosťou na sodík
- znížte príjem cukru a dôsledne uprednostňujte potraviny s nízkym glykemickým indexom – prudké zmeny hladiny cukru môžu byť spúšťačom migrény
- zistite, či vám migrény nespúšťa tyramín – obsahujú ho najmä tieto potraviny a nápoje: hovädzia, slepačia a kačacia pečeň, mandle, avokádo, čokoláda, banány, káva, haringy, syry (vrátane cottage syrov), údeniny, sezamové semeno, zelenina nakladaná v sladkokyslom náleve, kyslá kapusta, ananás, smotana, sójová omáčka, víno, jogurt, pražené a solené arašidy, konzervované mäso a ryby
- zvýšte príjem omega-3 nenasýtených mastných kyselín (mleté ľanové semeno, orechy, rybí olej, pupalkový olej), ideálne je konzumovať denne 1 až 3 čajové lyžičky mletého ľanového semena, alebo 1 až 2 čajové lyžičky ľanového oleja
Špeciálna podpora liečby migrény
– horčík: 200 mg 2– až 3-krát denne
- vitamín C: 100 – 200 mg niekoľkokrát denne (max. 1 000 mg/deň)
- vitamín B6 (pyridoxín): 100 mg/deň
- vitamín B2 (riboflavín): 100 – 400 mg/deň
- kyselina listová: 400–1 200 mikrogramov/deň
- tymianový čaj: vypite 2–3 šálky silnejšieho tymianového čaju denne
Čo ešte môžete urobiť:
– pravidelná fyzická aktivita relaxačného charakteru môže znížiť frekvenciu a intenzitu migrénových záchvatov
- naučte sa lepšie zvládať stres – modlitba/meditácia, hry, relaxačné dychové cvičenia a pod. masáže krčnej chrbtice môžu byť osobitne užitočné, ak trpíte migrénou z tenzie šijového svalstva a zo psychického napätia
- akupunktúra a akupresúra patria do rúk lekára špecialistu
- dbajte o zdravý chrup, pretože spúšťačom migrény môžu byť aj časté zápaly ďasien, zlá mikroflóra, zubný kaz a nočné škrípanie zubami – spolupracujte na odstránení možných spúšťačov so svojím zubným lekárom
- ak fajčíte, prestaňte – aj pasívne fajčenie vám môže vyvolať migrénový záchvat záchvat migrény môžu spúšťať aj hluk, silné vône a vysoké nadmorské výšky
- urobte všetko, aby ste mohli znížiť dávky všetkých liekov, ktoré užívate – vrátane liekov proti migréne
Rada na záver
Pri prvých príznakoch záchvatu migrény užite 1/3 až 1/2 čajovej lyžičky sušeného (urobte si čaj) alebo čerstvého (konzumujte priamo v surovom stave) zázvoru. Zázvor tlmí tvorbu prostaglandínov, a tým môže zmierniť intenzitu bolesti. Lieky na migrénu začnite užívať až vtedy, keď sa presvedčíte, že prírodné prostriedky vám nestačia.
Zdroj: MUDr. Igor Bukovský, PhD., Ambulancia klinickej výživy