Pečené zemiaky v alobale sú zdravšou alternatívou hranolčekov. Možno ste si ale doteraz neuvedomovali, že pri ich príprave robíte jednu chybu

Aj jednoduché jedlo si zaslúži našu pozornosť, aby sme z jeho konzumácie nemali viac nepríjemností ako osohu.

02.11.2023 10:15
Philco, pr nepouzivat Foto:
Pečenie zemiakov v alobalovej fólii je bezpečné, ak ich v nej nenecháte ochladiť.
debata (3)

Zemiaky pečené v alobale treba správne ochladiť, aby sa v nich nemnožili baktérie. K tým najnebezpečnejším patrí rod Clostridium. Spôsobujú nepríjemné črevné infekcie a dokonca aj život ohrozujúci botulizmus. Veľmi vážne ochorenie sa prejavuje ťažkosťami s dýchaním a prehĺtaním, vracaním, rozmazaným alebo dvojitým videním alebo suchom v ústach, píše sa na webe StateFoodSafety. Našťastie, aby sa tieto nebezpečné baktérie mohli rozmnožiť, potrebujú prostredie s nízkym obsahom kyslíka, takže väčšina potravín je pred nimi v bezpečí.

Nebezpečná teplota

Problém nastáva, keď zemiaky zabalíte do alobalu. Vďaka hliníkovej fólii ostane šupka zemiakov po upečení jemná a môžete ju konzumovať, ale nemali by ste ich takto nechať vychladnúť. Existuje teplotná zóna, ktorá predstavuje pre mnohé potraviny riziko. Nachádza sa v rozpätí 5 až 57 stupňov Celzia. Rýchlo sa v nej množia baktérie, ktoré nám môžu spôsobiť tráviace ťažkosti.

Baktériám sa darí najmä v potravinách s nižšou kyslosťou a vyššou vlhkosťou. Napríklad načatý žltý melón alebo paradajkovú šťavu by ste mali hneď skonzumovať, môžete ich skladovať aj v chladničke, ale ani tam nevydržia príliš dlho a začnú sa pomerne rýchlo kaziť. Taký chlieb môžete nechať voľne položený na stole.

Štyri hodiny a dosť

Ak sa chcete vyhnúť otrave jedlom, dodržte pri pečení zemiakov niekoľko jednoduchých pravidiel. Nenechajte ich vonku pri izbovej teplote dlhšie ako 4 hodiny, a to bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú zabalené v alobale. Hoci baktérie, ktoré tvoria botulotoxín (klobásový jed) nemôžu rásť v prostredí, kde je dostatok vzduchu, stále sa v nich môžu rozmnožovať iné baktérie. Zemiaky podávajte ihneď po upečení alebo ich skladujte v chladničke. Ak používate hliníkovú fóliu, odstráňte ju hneď po upečení zemiakov. Pečené zemiaky s hliníkovou fóliou nedávajte ani do chladničky. Ako budú chladnúť, budú musieť prejsť nebezpečnou teplotnou zónou, a ak budú zabalené, mohli by sa v nich potenciálne rozmnožiť nebezpečné baktérie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #botulotoxín #otrava z jedla #pečené zemiaky