Asi desatina prípadov rakoviny kože na hlave začína v oblasti očí

Nosenie slnečných okuliarov bráni nielen vzniku očných ochorení, ale aj rakoviny kože, ktorá sa často objavuje v oblasti očí, najmä pod očami, upozorňuje austrálsky očný špecialista.

07.05.2009 12:56
slnko
"Každý týždeň zisťujeme asi u piatich pacientov rakovinu pod očami," upozorňuje austrálsky očný špecialista.
debata

Austrálski školáci by mali povinne nosiť tmavé okuliare ako súčasť školskej uniformy. Každoročne by sa tým zabránilo mnohým prípadom očných ochorení, ale najmä rakoviny kože, ktorá často vzniká v oblasti očí. Tvrdí to austrálsky očný lekár Dinesh Selva.

Jeho odporúčanie vychádza z dlhodobej štúdie, ktorá sa uskutočnila so stovkami školákov neuvedomujúcich si nebezpečenstvo hroziace zraku z intenzívneho slnečného svitu.

Približne 10 percent prípadov rakoviny kože na hlave začína v oblasti očí, predovšetkým pod očami. „Každý týždeň zisťujeme asi u piatich pacientov rakovinu pod očami. Ľudia sú vždy prekvapení, ako je to možné,“ povedal podľa agentúry DPA Selva.

Pritom by pomohla maličkosť – nosiť v dňoch intenzívneho slnečného žiarenia slnečné okuliare, ktoré chránia nielen zrak, ale aj očné sliznice a citlivé časti pokožky v oblasti očí. Táto ochrana je potrebná najmä v mladom veku. Navyše práve v tomto období sa vytvára zdravý zvyk nosenia slnečných okuliarov, ktorý bude ocenený v zrelom veku, myslí si austrálsky očný špecialista.

debata chyba