Vedci z Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) tvrdia, že u ľudí s dostatočným množstvom tohto vitamínu a jednou zo základných aminokyselín s názvom metionín v krvi je nižšia pravdepodobnosť, že dostanú rakovinu pľúc ako u tých, ktorí majú hladinu týchto látok nízku.
Podľa zistení vedcov sa pritom v prípade dostatočnej hladiny oboch živín riziko znižuje až o 60 percent. „Naznačuje to, že strava môže zohrať významnú úlohu pri prevencii vzniku rakoviny pľúc, zároveň je však príliš predčasné tvrdiť, že keď zmeníte svoj jedálniček a budete jesť viac jedál s obsahom tohto vitamínu, zmeníte svoje riziko ochorenia,“ uviedol Paul Brennan z IARC.
Vedci sledovali 900 pacientov trpiacich rakovinou pľúc, medzi ktorými bolo aj sto nefajčiarov a 260 bývalých fajčiarov.
Vitamín B6 sa nachádza napríklad v špenáte, tuniakovi, lososovi, platese, banánoch, kuracom mäse či