Parkinsonovu chorobu už môžu diagnostikovať v rannom štádiu

Parkinsonova choroba sa už dá diagnostikovať skôr, ako je v súčasnosti pomocou existujúcich a známych metód obvyklé. V štúdii, ktorá vyšla v novom čísle amerického odborného časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, to tvrdia vedci z Columbijskej univerzity.

17.09.2010 14:09
mozog, Parkinson, Alzheimer, čas, stopky, rozum Foto:
Zvýšená hladina polyamínov v mozgu vedie k degenerácii nervového systému, ktorá je pre Parkinsonovu chorobu charakteristická
debata

Štúdia sa zameriava na úlohu polyamínov pri tomto závažnom neurologickom ochorení. Tieto proteíny sú známe ako látky podporujúce množenie rakovinových buniek.

„Chorobu by bolo možné diagnostikovať v rannom štádiu zmeraním hladiny polyamínov v krvi a moči a touto metódou by sa dalo aj sledovať, ako choroba postupuje,“ povedal jeden z autorov štúdie Scott Small.

Podľa jeho tímu vedie zvýšená hladina polyamínov v mozgu k degenerácii nervového systému, ktorá je pre Parkinsonovu chorobu charakteristická. Choroba sa prejavuje trasením, stuhnutosťou a pohybovými problémami. Existujú lieky na spomalenie jej postupu, ale vyliečiť sa nedá.

Vedci, ktorí študovali skupinu ľudí trpiacich touto chorobou, sa domnievajú, že s vysokou hladinou polyamínov v organizmu súvisí nedostatočná funkcia enzýmu označovaného ako SAT1.

Pri testoch na myšiach na symptómy Parkinsonovej choroby zistili, že pri podávaní prípravkov podporujúcich aktivitu tohto enzýmu sa znižovala hladina polyamínov a chorobné prejavy ustupovali.

Štúdia týkajúca sa polyamínov je súčasťou výskumu rakoviny a podľa nových poznatkov by sa dala využiť tiež pre Parkinsonovu chorobu.

„Výskum tejto liečby je už v pokročilom klinickom štádiu. Považujeme ju za bezpečnú. Snažíme sa teraz zistiť jej účinok na ľudský mozog,“ povedal Small.

debata chyba