Mýty o osteoporóze - hrozí počas menopauzy? A čo muži?

Podľa celosvetových štatistík je rizikom zlomeniny kosti pre osteoporózu ohrozená každá tretia žena a každý piaty muž.

14.11.2011 06:00
shutterstock 7335961 Foto:
Proti osteoporóze napomáha cvičenie.
debata

V rámci Európskej únie utrpí každých 30 sekúnd niekto zlomeninu následkom zrednutia kostí. Zlomené kosti zanechajú často trvalé následky, znížia sebestačnosť alebo skrátia ľuďom život. Pri zlomeninách krčka stehennej kosti zostávajú postihnutí dlho na lôžku a ohrozuje ich zápal pľúc alebo trombóza. Rednutie kostí je preto vážnou a nepriamo dokonca smrteľnou chorobou.

Do menopauzy mám ďaleko, som primladá na to, aby som sa zaujímala o osteoporózu.

Nikdy nie je priskoro zaujímať sa o osteoporózu. Hoci je osteoporóza ochorením, ktoré sa prejavuje najmä po päťdesiatke, môže si vyberať aj podstatne mladšie obete. U mladších ľudí býva často následkom iného ochorenia – najmä chorôb tráviaceho traktu, endokrinologických a reumatických ochorení. Reumatici užívajú kortikoidy, ktoré odvápňujú kosti, a takisto sa pohybujú len v obmedzenej miere. Vstrebávanie vápnika v tele viazne aj pri neliečenej celiakii, s ktorou ide často ruka v ruke neznášanlivosť laktózy. Na rednutie kostí treba myslieť aj u anorektičiek a u žien s predčasnou menopauzou.

Mužov sa osteoporóza netýka.

Osteoporóza neobchádza ani mužov, najmä tých, čo majú nízke hladiny testosterónu. Výskyt problémov s rednutím kostí je u mužskej populácie vyšší, ako sa pôvodne predpokladalo. Trpí ňou približne jeden z piatich mužov. Každá tretia zlomenina bedrovej kosti a každá piata zlomenina stavca sa týka práve mužov. Riziko vzniku zlomenín u mužov prudko stúpa s nadmernou, dlhotrvajúcou a pravidelnou konzumáciou alkoholu. Podľa prof. MUDr. Juraja Payera, CSc., je pravdepodobnosť vzniku osteoporotickej zlomeniny u mužov nad 50 rokov porovnateľná s rizikom vzniku rakoviny prostaty.

Osteoporóza je prirodzenou a nevyhnutnou súčasťou starnutia.

Hoci je pravda, že vo vyššom veku klesá schopnosť novotvorby kosti a prevláda proces odbúravania kostného tkaniva, nie každý má automaticky problémy v súvislosti s osteoporózou. Po prechode stráca žena 1 až 3 percentá kostnej hmoty ročne, o osteoporóze však hovoríme až vtedy, keď príde o 25 – 30 percent kostného tkaniva. Maximum kostnej hmoty dosiahne človek pred 30. rokom života. Riziko osteoporózy závisí aj od toho, koľko kostnej hmoty človek získa do tohto veku (dostatočným príjmom vápnika a pohybom). Prevenciu rednutia kostí teda treba robiť už od detstva!

Mám dostatok vápnika, osteoporóza mi preto nehrozí.

Pod narastajúci počet ľudí trpiacich osteoporózou sa podpisuje nielen nezdravý životný štýl, nedostatočná konzumácia mliečnych výrobkov, znížený príjem vápnika, ale aj nedostatok vitamínu D a nedostatok pohybu. Vstrebávanie vápnika v tele podporuje „slnečný vitamín“ D, ktorého najvýznamnejším zdrojom okrem slnka sú morské ryby, rybí tuk či žĺtok. Podľa MUDr. Sone Tomkovej, PhD., podpredsedníčky Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí, štúdia medzi mladými, zdravými ženami v SR dokázala, že 50 % z nich trpí nedostatkom vitamínu D! Aj preto boli tohtoročnou hlavnou témou celosvetovej kampane proti osteoporóze tri kroky k nezlomným kostiam: vitamín D, vápnik a pohyb.

Osteoporózu určite nemám, pretože ma nič nebolí.

Nie nadarmo sa osteoporóze hovorí aj „tichý zlodej kostí“. Až pokročilá osteoporóza sa prejavuje bolesťami chrbta, znížením telesnej výšky, pálivými bolesťami medzi lopatkami. Osteoporóza sa pomaly vyvíja celé roky, napreduje bez zjavných príznakov a odrazu na ňu upozorní zlomenina – zápästia, stavcov chrbtice, v najhoršom prípade krčka stehennej kosti. Väčšina pacientov vôbec netuší, že ich kosti sa stávajú nebezpečne pórovitými, až kým si niektorú nezlomia – napríklad pri obyčajnom zodvihnutí nákupnej tašky alebo pri zakašľaní!

Merali mi hustotu kostí na zápästí a bolo to v poriadku, preto osteoporózu určite nemám.

Denzitometrické vyšetrenie je vyšetrenie s pomocou rtg lúčov, ktorým sa meria hustota kostí. Jestvujú aj menšie prístroje na vyšetrenie hustoty kostí na predlaktí alebo na pätách. „Ak však na ruke nameriame dobrú hustotu kostí, neznamená to, že pacientka nemôže mať osteoporózu,“ vysvetľuje doc. MUDr. Zdenko Killinger, PhD. „U mladších pacientok by sme mali začať hľadať v oblasti chrbtice, pretože tá sa odvápňuje najrýchlejšie. V prípade chrbtice však často treba zohľadniť prípadné výrastky, ktoré napr. u starších ľudí nie sú zriedkavé, ale vďaka ktorým môžeme dostať falošne negatívny výsledok.“

Ak už máte osteoporózu, nemôžete svoj stav zlepšiť.

Osteoporóza je do značnej miery liečiteľné ochorenie. Kľúčovým faktorom je však dlhodobé zotrvanie na liečbe. Jestvuje niekoľko možností liečby, ktoré znižujú riziko vzniku zlomeniny stavca až o 65 percent a ostatných zlomenín až o 70 percent. Liečbu liekmi a doplnkami výživy však treba doplniť najmä vhodnou životosprávou vrátane pohybovej aktivity. Viac na www.milujsvojekosti.sk.

debata chyba