Rakovinu prsníka môže spôsobiť aj mierne pitie

Riziko ochorenia na rakovinu prsníka zvyšuje konzumácia aj malého množstva alkoholu, ako je tri až šesť pohárov vína týždenne.

15.11.2011 06:00
shutterstock 76633714 Foto:
Aj mierne pitie zvyšuje riziko rakoviny prsníka.
debata

Tvrdia to autori novej štúdie, ktorá bola publikovaná v odbornom časopise Journal of the American Medical Association.

Jej autori sledovali takmer 106 000 ľudí počas 28 rokov a vypočítali, že aj malé množstvo alkoholu zvyšuje riziko ochorenia na rakovinu prsníka o 15 percent. Súvislosť medzi týmto ochorením a alkoholom preukázali aj skoršie výskumy, tento sa však zameral výhradne na množstvo alkoholu, ktoré sa považuje za zanedbateľné.

Zo štúdie vyplýva, že zo skupiny stotisíc žien, ktoré alkohol nepili vôbec, na rakovinu prsníka ochorelo 281, v skupine, ktorá konzumovala medzi tromi a šiestimi pohármi týždenne, už to bolo 333 chorých. V skupine konzumentiek 19 a viac pohárov potom ochorelo 413 žien.

Členka výskumného tímu Wendy Chenová povedala, že mechanizmus toho, ako presne alkohol k ochoreniu prispieva, nie je jasný. „Jedným z možných vysvetlení je, že alkohol má vplyv na hladinu cirkulujúceho estrogénu,“ vyhlásila.

Sarah Williamsová z britského pracoviska zaoberajúceho sa výskumom rakoviny považuje štúdiu za príspevok k už známemu zistenia o vzťahu rizika rakoviny prsníka s alkoholom.

„Obmedzením konzumácie alkoholu je možné znížiť toto riziko a zároveň si udržať zdravú hmotnosť a fyzickú aktivitu. Zdravý životný štýl síce nie je zárukou, že človek na rakovinu neochorie, ale je príspevkom na misku váh v náš prospech,“ povedala.

debata chyba