Ženy pozor! Prichádza nová liečba endometriózy

Bolesti, silná menštruácia, únava, neplodnosť - to sú len niektoré príznaky ochorenia nazývaného endometrióza. Odhaduje sa, že endometriózou môže trpieť každá desiata žena. Niekedy si choroba vyžaduje celoživotný manažment. Pre postihnuté ženy je preto nádejou každá nová liečba.

13.02.2012 14:00
menštruácia, brucho, bolesť Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Ide o chronické ochorenie, pri ktorom sa tkanivo podobné výstelke maternice – endometrium – nachádza na inom mieste v tele,“ vysvetľuje MUDr. Peter Hrabčák z Ambulancie pre gynekologickú endokrinológiu v nemocnici Bratislava-Ružinov. Endometrióza môže postihovať panvovú dutinu, napr. vaječníky, ale aj vagínu, črevo, močový mechúr, zriedkavými lokalitami sú dokonca pľúca a mozog. „Tridsať až štyridsať percent pacientok s endometriózou má zníženú plodnosť, v skupine žien s idiopatickou (nevysvetliteľnou) sterilitou laparoskopicky zisťujeme túto diagnózu až v 70 percentách,“ pokračuje MUDr. Hrabčák. Rozsah ochorenia sa môže pohybovať od malého počtu nálezov vo veľkosti špendlíkovej hlavičky až po veľké cysty na vaječníkoch nazývané endometriómy.

O dôvodoch vzniku endometriózy sa len špekuluje. Isté je len to, že sa vyskytuje najmä u žien v reprodukčnom veku, má ju polovica žien s bolestivou menštruáciou, 75 percent žien s bolesťami v oblasti panvy a 25 – 40 percent žien, ktoré majú problémy otehotnieť. Čím je žena v čase vzniku ochorenia mladšia, tým ťažší priebeh sa predpokladá. Faktom však je, že diagnostikovať endometriózu nie je jednoduché, diagnózu jednoznačne potvrdí až laparoskopia. „Niekedy od začiatku príznakov až po jednoznačné stanovenie diagnózy uplynie aj 8 rokov,“ podotýka MUDr. Silvester Galo, PhD., gynekológ pôrodník zo sanatória Helios v Martine. Mnohé jej príznaky sa prekrývajú s inými diagnózami.

Liečba môže byť chirurgická a farmakologická (liekmi). Chirurgicky je možné vykonať laparoskopiu aj laparotómiu (otvorený brušný rez) a náročnosť operácie závisí od štádia ochorenia. Samozrejme, že je snaha minimalizovať potrebu invazívnych zákrokov a maximalizovať skôr použitie farmakologickej liečby. Ani chirurgické odstránenie ložísk neznamená, že endometrióza je vyliečená, naopak, návrat ochorenia je častý.

Na liečbu endometriózy mnohé ženy užívajú rôzne lieky proti bolesti. Tzv. nešpecifickou liečbou, ktorá nie je určená priamo na terapiu endometriózy, je aj užívanie kombinovanej tabletkovej antikoncepcie. V nej má však liečebný efekt len ženský pohlavný hormón gestagén, naopak, estrogén môže byť podľa MUDr. Gala kontraproduktívny. Medzi prípravky vyslovene určené na liečbu endometriózy patrí liek s účinnou látkou danazol, čo je steroid so silným androgénnym účinkom, ktorý bol vyvinutý už pred 40 rokmi.

„Väčšinou ho už nahradili novšie preparáty, pretože medzi nežiaduce účinky patril rast ochlpenia, nárast svalovej hmoty, zhrubnutie hlasu a podobne,“ vysvetľuje MUDr. Silvester Galo. Ďalšou skupinou liečiv sú injekčné preparáty, ktoré sa považujú za štandard v liečbe. Pichajú sa raz mesačne a majú vysokú účinnosť. Spôsobujú akúsi pseudomenopauzu (potlačia tvorbu hormónov produkovaných vaječníkmi), ale ich vedľajšie účinky podobné klimakterickým ťažkostiam sú niekedy také výrazné, že pacientka je nútená užívať ďalšie lieky. Sú určené len na krátkodobé použitie – 6 mesiacov. Možnosťou liečby sú aj gestagény, syntetické hormóny s aktivitou podobnou ženskému pohlavnému hormónu progesterónu.

Aj účinná látka dienogest, ktorá je špecificky na liečbu endometriózy na trhu od októbra minulého roka, patrí medzi gestagény.V rov­nakom dávkovaní je súčasťou známej tabletkovej hormonálnej antikoncepcie. V novom liečive sa na rozdiel od antikoncepčného prípravku nachádza bez estrogénu. Podľa MUDr. Gala je účinok nového lieku s hormonálnou aktivitou rovnaký ako pri spomínaných injekciách, nižší je však výskyt nežiaducich účinkov ako bolesť hlavy, akné, špinenie, nepravidelná menštruácia. Možno ho užívať 15 mesiacov.

Liečba endometriózy s pomocou liekov
steroid danazol, injekčné preparáty potláčajúce tvorbu hormónov vo vaječníkoch, gestagény, dienogest

debata chyba