Prevencia platí aj pre zvieratá. Zdravý majiteľ, zdravé zviera

To, či je náš domáci miláčik zdravý, má vplyv aj na naše zdravie. Ako vysvetlil veterinárny lekár, MVDr. Branislav Bajužík zo žilinskej veterinárnej kliniky, sú parazity, ktoré parazitujú na zvieratách aj na človeku.

17.02.2013 09:49
mačka, mačička, mačiatko Foto:
Vždy je nutné dôkladne si prečítať písomnú informáciu pre používateľov každého prípravku. Niektoré prípravky sú určené pre psy a mačky súčasne, niektoré však môžu byť pre mačky toxické.
debata

Znamená to, že keď máme doma zvieratko, ktoré je ošetrené, resp. zbavené parazitov, nemôžeme sa nakaziť. A ak sa parazitov, ktoré sú prenosné na človeka, zbavíme a nedovolíme im parazitovať na našom zvierati, znižujeme aj riziko iných chorôb, ktoré prenášajú. Môžu byť zdrojom ochorení ako je lymská borelióza, kliešťová encefalitída či babezióza.

Chrípka z človeka na psa a opačne podľa veterinárových slov nie je možná a vtáčia chrípka bola „úplne zbytočne medializovaná bublina“. Nebezpečné ochorenia, ktoré môže prenášať pes, sú blšia pásomnica a škrkavky, ktoré samotné nedokončujú svoj cyklus u človeka, ale larvičky v jeho prostredí dokážu migrovať z čreva, dostať sa do orgánov a spôsobovať v nich problémy. Ďalšie parazity ako machovce či tenkohlavce sú na človeka tiež prenosné.

Podľa Bajužíka je prevencia vždy jednoduchšia a lacnejšia ako liečba. „To si chovatelia často neuvedomujú a chybne riešia problémy až po vzniku prvých ťažkostí,“ myslí si. V momente, keď parazita na tele domáceho zvieraťa objavíme, je zvyčajne už neskoro hľadať riešenia, ktoré zabránia potenciálnemu prenosu choroby.

Prevencia znamená správne používať antiparazitiká, a to buď vo forme obojkov alebo prípravkov typu spot-on (pipety). V prípade spot-on prípravkov je dôležité dodržiavať pravidelnosť ich aplikácie. Pohodlné riešenie poskytujú chovateľom obojky, ktoré zabezpečia psovi a mačke ochranu pred vonkajšími parazitmi po dobu ôsmich mesiacov.

„Zablšenie je celoročný problém, ktorý sa zhoršuje koncom leta. Kliešte sú v ostatných rokoch aktívne celoročne s výnimkou krátkeho obdobia tuhej zimy. Ich výskyt vrcholí na jar a na jeseň,“ objasnila problematiku prof. MVDr. Vlasta Svobodová, CSc. z Fakulty veterinárneho lekárstva Veterinárnej a farmaceutickej univerzity Brno, ČR.

Blchy, kliešte a komáre sú veľmi vytrvalé a úspešné parazity. Prežívajú v nepriaznivých podmienkach a okamžite aktívne reagujú pri zlepšení situácie. Kožné problémy, ktoré vyvolávajú, prevyšuje riziko prenosu nebezpečných infekcií, z ktorých veľká časť je prenosná aj na človeka.

„Medzi najzávažnejšie ochorenia prenášané kliešťami patrí vírová kliešťová encefalitída a borelióza. Blchy znervózňujú zvieratá, vyvolávajú alergické kožné reakcie a prenášajú ďalšie ochorenia (napr. pásomnicu). Jedinou účinnou cestou k zamedzeniu prenosu a šírenia infekcií je aplikácia účinných prípravkov zabraňujúcich napadnutiu,“ upresnila možnosti prevencie prof. Svobodová.

Veterinár Bajužík radí: „Ponúkajú sa dve odporúčané možnosti. Použitie obojkov s dlhou účinnosťou sedem až osem mesiacov. Druhou možnosťou je pravidelná aplikácia spot-on preparátov – jedna kvapka na kožu a to v správnej frekvencii opakovaného podania (raz mesačne). Väčšina šampónov, púdrov a sprejov sa vzhľadom na krátkodobý účinok príliš neosvedčila.“

Prípravky určené na prevenciu proti vonkajším parazitom môžu chovatelia kúpiť u veterinárnych lekárov, v lekárňach a niektoré aj v obchodoch s chovateľskými potrebami. Vždy je však nutné dôkladne si prečítať písomnú informáciu pre používateľov každého prípravku. Niektoré prípravky sú určené pre psy a mačky súčasne, niektoré však môžu byť pre mačky toxické.

debata chyba