Na čo by sa vás mal pýtať všeobecný lekár pre dospelých

Preventívnu prehliadku dospelých vykonáva všeobecný lekár pre dospelých, s ktorým poistenec alebo jeho zákonný zástupca uzatvorili dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Právo na ňu má každý občan starší ako 18 rokov raz za dva roky alebo raz ročne, ak je evidovaný darca krvi alebo zdravotne postihnutý.

25.03.2013 14:00
doktor, lekár, pacient, ambulancia, vyšetrenie,... Foto:
Lekár vás môže požiadať, aby ste sa vyzliekli a potom vám fonendoskopom popočúva dýchanie a srdce.
debata

Ako prebieha prehliadka? Lekár sa vás spýta na váš zdravotný stav od poslednej návštevy. Skúste si spomenúť na termín poslednej návštevy a zdravotné problémy, ktoré ste odvtedy mali.

Pravdepodobne sa vás spýta aj na výskyt vážnych ochorení u vašich pokrvných príbuzných. Spomeňte si, či sa u vás v rodine vyskytli nejaké vážne ochorenia (vysoký krvný tlak, cukrovka, rakovinové ochorenia, alergie, srdcové problémy, duševné problémy…). Všetky tieto informácie sú pre lekára dôležité, preto si ich pokojne vopred premyslite.

Lekár vám vyšetrí moč aj krv. Moč je najlepšie priniesť si so sebou, a to podľa inštrukcií lekára. Samozrejme, vždy je tu možnosť odberu u lekára. Pred vyšetrením neraňajkujte pre lepšie vyhodnotenie odobratej krvi. Odporúča sa dostatočne piť, ale len nesladené a neochutené vody. Odber krvi v ambulancii lekára vykonáva vždy osoba na to kvalifikovaná, sestry majú za sebou prax v nemocnici a v odoberaní krvi sú skúsené.

Ak máte aj napriek tomu strach alebo viete, že vám pri odbere krvi býva zle, skúste tento trik: bránicové dýchanie – najjednoduchší a najrýchlejší mechanizmus na zníženie stresu: Položte si jednu ruku na brucho. Hlboko sa nadýchnite nosom tak, aby ste videli a cítili, že sa vám dvíha brucho a nie hrudník. V duchu počítajte do osem. Zadržte dych a počítajte do osem. Vydýchnite a znovu pomaly počítajte do osem. Takéto dýchanie zopakujte približne 10– až 15-krát. Ak zvyknete odpadnúť, použite opakované napnutie všetkých svalov, čím si mierne zvýšite krvný tlak, a tak zabránite odpadnutiu. Ktorúkoľvek techniku si nacvičte ešte doma.

Ak ste boli v tomto roku na preventívnej prehliadke u iného špecialistu (gynekológa, urológa), prineste si so sebou na túto prehliadku závery z vyšetrení krvi a moču.

Lekár vás môže požiadať, aby ste sa vyzliekli a popozerá vám kožu na celom tele. Potom vám fonendoskopom popočúva dýchanie a srdce, odváži vás a zmeria pulz a tlak. Tlak sa meria v sede, najčastejšie na ľavej ruke, pre porovnanie následne aj na pravej. Opakované meranie by sa malo uskutočniť vždy za približne rovnakých podmienok (ovplyvnených časom, kávou, cigaretou, stresom). Ak vám bude nameraná vyššia hodnota, lekár si vás pozve na opakované meranie v tom istom čase, aby si overil správnosť zistenia. Ak máte 19 až 20 rokov, vyšetrí vás na Helicobacter pylori dychovým testom, ktorý je považovaný za hlavnú príčinu zápalu žalúdočnej sliznice. Ak ste muž, lekár vás požiada o súhlas s vyšetrením prostaty.

Ak máte viac ako 40 rokov, urobí vám sám alebo lekár, ktorého vám odporučí, EKG vyšetrenie. Ide o neinvazívne vyšetrenie, ktoré trvá asi 5 minút a vy ho absolvujete poležiačky. Sestra vám založí 12 elektród, z toho 4 na končatiny a ďalších 9 rozmiestni na hrudníku v oblasti srdca. Počas merania je okamžite monitorovaná činnosť srdca a meranie sa zapisuje na papier. Po ukončení ho lekár ihneď vyhodnotí.

Ak máte viac ako 50 rokov alebo niekto z vašich pokrvných príbuzných mal alebo má rakovinové ochorenie tráviaceho traktu, poučí vás o potrebe vyšetriť stolicu na skryté krvácanie. Vyšetrenie sa robí pomocou Toks testu, ktorý vám lekár dá domov. Na príbalovom letáku si pozorne prečítajte, aký typ testu máte a vykonajte ho podľa priloženého návodu. Niektoré testy na trhu reagujú špecificky len na „ľudské” železo a nevyžadujú diétu na potraviny a látky obsahujúce železo.

Mnohé iné testy však túto diétu vyžadujú. Pri týchto testoch dbajte na vylúčenie potravín a liekov, ktoré obsahujú železo – multivitamínové preparáty s doplňujúcim obsahom železa, mäso a potraviny obsahujúce zelené listové farbivo (listová zelenina). Po odbere prineste test do ambulancie. Lekár ho môže vyhodnotiť priamo v ambulancii. Ide o veľmi rýchly test, ktorý môže odhaliť vážne ochorenie v začiatočnom štádiu, keď je šanca na vyliečenie až 95 %.

Zdroj: všzp, union

debata chyba