1. Vysoký krvný tlak býva typicky sprevádzaný bolesťami hlavy, závratmi a dýchavicou:
a. áno
b. nie, najčastejšie je bezpríznakový
c. hypertenziu vieme diagnostikovať aj bez merania tlaku krvi
2. Aká je hodnota optimálneho tlaku krvi?
a. systolický 120 až 129 mmHg a/alebo diastolický 80 až 84 mmHg
b. systolický 140 až 159 mmHg a/alebo diastolický 90 až 99 mmHg
c. systolický < 120 mmHg a diastolický < 80 mmHg
3. Príčina hypertenzie je vo väčšine prípadov známa, a preto sa dá aj vyliečiť:
a. áno
b. nie – príčina je vo väčšine prípadov neznáma, hovoríme preto o esenciálnej alebo primárnej hypertenzii
c. áno, aj preto hovoríme o sekundárnej hypertenzii
4. Ktoré z uvedených sú tzv. ovplyvniteľné rizikové faktory hypertenzie?
a. nadmerné solenie
b. obezita
c. nedostatok fyzickej aktivity
d. vyšší vek
5. Ktoré sú tzv. neovplyvniteľné rizikové faktory hypertenzie?
a. obezita
b. genetická predispozícia
c. vyšší vek
d. nadmerný stres
6. Krvný tlak cez deň je u zdravého človeka v porovnaní s tlakom krvi v noci:
a. vyšší
b. nižší
c. rovnaký
7. Ktoré opatrenie môže viesť k zlepšeniu kontroly vysokého tlaku?
a. obmedzenie solí v potrave
b. zvýšený príjem ovocia a zeleniny
c. zvýšený príjem alkoholu
d. zvýšenie dynamickej fyzickej aktivity
8. Koľko percent z celkovej kalorickej potreby pokrývajú v potrave tuky?
a. 15 až 30 %
b. viac ako 50 %
c. menej ako 10 %
d. bolo by ideálne, ak by neboli v potrave
9. Ktorý cholesterol je „dobrý“?
a. LDL cholesterol – lipoproteíny nízkej hustoty
b. HDL cholesterol – lipoproteíny vysokej hustoty
c. triglyceridy
d. nasýtené tuky
10. Prečo je dobré jesť viac rýb a ktoré ryby preferujeme?
a. pretože obsahujú pomerne veľa omega-3 polynenasýtených mastných kyselín, preferujeme nemastné ryby
b. pretože obsahujú pomerne veľa omega-3 polynenasýtených mastných kyselín, preferujeme mastné ryby
c. pretože obsahujú pomerne veľa nasýtených tukov, preferujeme mastné ryby
d. pretože obsahujú pomerne veľa omega-6 polynenasýtených mastných kyselín, preferujeme mastné ryby
11. Viete uviesť odporúčané hodnoty celkového cholesterolu v krvi?
a. pod 6,0 mmol/l
b. pod 3,0 mmol/l
c. pod 6,0 mmol/l v zdravej populácii a u ľudí, ktorí už majú srdcovo-cievne ochorenie, pod 4,5 mmol/l
d. pod 5,0 mmol/l v zdravej populácii a u ľudí, ktorí už majú srdcovo-cievne ochorenie, pod 4,5 mmol/l
12. Koľko porcií ovocia a zeleniny by sme mali denne zjesť?
a. 5 až 7 porcií
b. každý deň aspoň 1 porciu
c. vhodná je konzumácia aspoň jednej porcie každý druhý deň
d. postačuje jedna väčšia porcia denne (500 gramov a viac.
13. Ktoré orechy sú zdravé?
a. arašidy, vlašské orechy, lieskovce, mandle
b. arašidy, kešu oriešky, vlašské orechy, lieskovce, mandle
c. všetky
d. vlašské orechy, lieskovce, mandle
14. Potrebuje človek pre život aj prívod cholesterolu potravou?
a. áno, v obmedzenom množstve, je dôležitý nielen z hľadiska energetiky organizmu, ale aj ako stavebná súčasť buniek
b. nie
c. len tí jednotlivci, ktorí majú veľmi nízky cholesterol
d. nie, je síce dôležitý nielen z hľadiska energetiky organizmu, ale aj ako stavebná súčasť buniek, ale máme ho dostatok v tele
15. Ktorý spomedzi uvedených olejov je najmenej vhodný pre ľudí s vysokým cholesterolom?
a. olivový
b. kokosový
c. ľanový
d. repkový
16. Ktorý lekár prvýkrát demonštroval škodlivosť fajčenia?
a. lekár anglického kráľa Jakuba I.
b. Ján Jessenius
c. Jean Nicota
d. Bouisson
17. Ktorá látka nachádzajúca sa v tabakovom dyme spôsobuje závislosť?
a. oxid uhoľnatý
b. azbest
c. nikotín
d. decht
18. Koľko chemických látok približne obsahuje tabakový dym?
a. 50
b. 100
c. 1 000
d. 4 000
19. Aké percento srdcových infarktov do 45. roku veku je v dôsledku fajčenia?
a. 20 %
b. 40 %
c. 60 %
d. 80 %
20. Denne by mal človek skonzumovať:
a. 2 jedlá
b. 4 jedlá
c. 5 až 6 jedál
d. 1 poriadne jedlo
21. Najvyššiu energetickú hodnotu v potrave majú:
a. bielkoviny
b. tuky
c. zelenina
d. chlieb
22. Hladinu cholesterolu v krvi najviac zvyšuje konzumácia:
a. chleba a pečiva
b. sójového mäsa
c. krémových zákuskov
d. tučnej ryby
23. Cholesterol sa nenachádza v:
a. mäse
b. rastlinnom oleji
c. bravčovej masti
d. masle
24. Nasýtené mastné kyseliny:
a. zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi
b. znižujú hladinu cholesterolu v krvi
c. zlepšujú vstrebávanie železa
d. sú zdrojom glukózy
25. Ktoré mastné kyseliny sú zdraviu prospešné?
a. polynenasýtené mastné kyseliny
b. nasýtené mastné kyseliny
c. trans-mastné kyseliny
d. kyselina maslová
26. Aký je význam vlákniny pre organizmus?
a. je výživná
b. dodáva organizmu energiu
c. znižuje hladinu cholesterolu v krvi
d. je zdrojom vitamínov
27. Väčšie množstvo vlákniny obsahuje: a. slepačie vajce b. celozrnné obilniny c. jogurt d. káva
28. Človek by mal denne vypiť priemerne:
a. 0,5 litra tekutín
b. 1 liter tekutín
c. 2–2,5 litra tekutín
d. 5 litrov tekutín
29. Denný prijem soli by nemal prekročiť:
a. 10 gramov
b. 2 gramy
c. 1 000 miligramov
d. 5 gramov
30. Medzi zdraviu prospešné potraviny nepatrí:
a. tučná ryba
b. údená šunka
c. fazuľa
d. polotučné mlieko
31. Tepová rezerva je:
a. schopnosť zvýšiť silu svojho tepu
b. najnižší možný počet tepov za minútu
c. rozdiel medzi pokojovou a maximálnou srdcovou frekvenciou
32. Na dennom energetickom výdaji sa najviac podieľa:
a. bazálny metabolizmus
b. trávenie potravy
c. fyzická aktivita.
33. Pri redukcii hmotnosti majú význam okrem pravidelného tréningu aj bežné fyzické aktivity:
a. áno
b. nie
c. áno, ale len keď sú spojené s diétou
34. Práca v záhrade je postačujúcim pohybom pri redukcii hmotnosti:
a. áno
b. nie
c. len keď sa kombinuje s pravidelným športovým tréningom, napr. s rýchlou chôdzou 40 min. 5×/týždeň
35. Pravidelný pohyb pôsobí proti rozvoju aterosklerózy:
a. áno
b. nie
c. zhoršuje stav cievnej steny, zvyšuje jej opotrebovanie
36. Pravidelný pohyb:
a. zlepšuje kvalitu života
b. nezlepšuje kvalitu života
c. je to niečo, čo treba pretrpieť
37. Pacient po infarkte sa môže fyzicky zaťažovať:
a. neobmedzene
b. podľa odporúčania kardiológa, ktorý mu určí vhodnú srdcovú frekvenciu
c. čím vyššia záťaž, tým lepšie
38. Pravidelná fyzická aktivita v staršom veku:
a. zlepšuje náladu a odolnosť k vzniku depresie
b. vyčerpáva fyzické i psychické sily a zvyšuje opotrebenie organizmu
c. neovplyvňuje mentálne zdravie
39. Pri chôdzi rýchlosťou 6 km/h spotrebuje dospelý človek za 1 hodinu priemerne:
a. 300 kcal
b. 200 kcal
c. 400 kcal
40. Kedy dochádza k spaľovaniu tukov?
a. hneď od začiatku cvičenia
b. po 20 až 30 min. od začiatku cvičenia
c. po 60 min. od začiatku cvičenia
41. Aký je minimálny rozsah cvičenia pri prevencii chorôb srdca a ciev?
a. 30 min 3– až 4-krát za týždeň
b. 15 min 2-krát za týždeň
c. 90 min 3– až 4-krát za týždeň
42. Pohyb je nutnou súčasťou liečby obezity. Najdôležitejšia pri pohybe zameranom na redukciu tuku je…
a. kvalita fitnescentra
b. pulzová frekvencia
c. správny výber „cvičiaceho prístroja“
43. Nutnou súčasťou liečby obezity je:
a. zmena stravovacích návykov
b. psychologická intervencia
c. pohyb
d. všetko uvedené
44. Obezita ako choroba mi:
a. skráti život
b. výrazne zvýši riziko, že budem mať cukrovku
c. zvýši riziko, že budem mať zhubný nádor
d. zvýši riziko, že dostanem infarkt alebo porážku
e. poškodí kĺby
f. môže spôsobiť neplodnosť
g. zvýši hodnotu krvného tlaku
h. všetko uvedené
45. Na zlepšenie zdravotného stavu o 90 % stačí schudnúť o…
a. 10 %
b. 30 %
c. 50 %
46. Na Slovensku má nadváhu alebo už obezitu…
a. pätina dospelej populácie
b. polovica dospelej populácie
c. dve tretiny dospelej populácie
47. Vyskytujú sa u ľudí, ktorí trpia na cukrovku, častejšie ochorenia srdca v porovnaní s tými, ktorí túto chorobu nemajú?
a. áno
b. nie
c. približne rovnako často
48. Aké percento populácie rozvinutých krajín postihuje metabolický syndróm?
a. 5 %.
b. 10 až 15 %
c. 20 až 30 %
49. Vyskytuje sa vysoký tlak častejšie u diabetikov v porovnaní s nediabetikmi?
a. áno
b. nie
c. približne rovnako často
50. Na aké choroby najčastejšie zomierajú diabetici?
a. nádorové
b. pľúcne
c. srdcovo-cievne
51. K najdôležitejším rizikovým faktorom srdcovo-cievnych ochorení u diabetikov nepatria:
a. poruchy v hladinách krvných tukov
b. vysoký krvný tlak
c. pitie kávy
52. Je riziko úmrtia na choroby srdca rovnaké u človeka, ktorý má cukrovku a neprekonal infarkt, ako u človeka, ktorý prekonal infarkt, ale cukrovku nemá?
a. nie
b. áno
Správne odpovede: 1 (b.; 2 (c.; 3 (b.; 4 (a, b, c.; 5 (b, c.; 6 (a.; 7 (a, b.; 8 (a.; 9 (b.; 10 (b.; 11 (d.; 12 (a.; 13 (d.; 14 (a.; 15 (b.; 16 (d.; 17 (c.; 18 (d.; 19 (d.; 20 (c.; 21 (b.; 22 (c.; 23 (b.; 24 (a.; 25 (a.; 26 (c.; 27 (b. ; 28 (c.; 29 (d.; 30 (b.; 31 (c.; 32 (a.; 33 (a.; 34 (c.; 35 (a.; 36 (a.; 37 (b.; 38 (a.; 39 (a.; 40 (b.; 41 (a.; 42 (b.; 43 (d.; 44 (h.; 45 (a.; 46 (c.; 47 (a.; 48 (c.; 48 (a.; 50 (a.; 51 (c.; 52 (b..
Zdroj: Gabriel Kamenský, Daniel Pella: Zdravý životný štýl. Cesta k prevencii ochorení srdca a ciev