Kúpeľná liečba je prevenciou civilizačných ochorení

Potrebujete oddych, zlepšiť si kondíciu či dobiť energiu a zároveň urobiť niečo pre svoje zdravie? Ideálnym miestom, ktoré toto všetko poskytuje, sú kúpele.

15.11.2013 06:00
kúpele, bazén, cvičenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Astma, alergie, obezita, vysoký tlak, diabetes či reuma sú najčastejšie dôvody, pre ktoré ľudia podstupujú kúpeľnú liečbu. Kúpele však slúžia aj ako prevencia civilizačných ochorení. „Práve jeseň je ideálnym obdobím, pretože nič tak človeka nenaštartuje pred zimou ako liečivá voda,“ hovorí Andrej Puček, riaditeľ pre obchod a marketing kúpeľov Trenčianske Teplice.

Pobyt v kúpeľoch by mal trvať minimálne tri týždne. Počas nich navštívia pacienti opakovane lekára, ktorý im predpíše procedúry v závislosti od ich zdravotného stavu. Zvyčajne ide o tri procedúry denne. Marketingová manažérka Kúpeľov Štós Marianna Ovčariková hovorí, že kúpeľná starostlivosť má dve hlavné funkcie. „Prvou je prevencia, aby začínajúce ochorenie neprerástlo do štádia chronického ochorenia. Druhou, ak už je ochorenie chronické, absolvovaním kúpeľov sa predlžuje doba, kedy sa chronicky chorý dostáva do invalidity. To všetko sa deje pri maximálnej ekonomickej efektivite. Pri kúpeľnej liečbe dochádza k významnému šetreniu za lieky. Využívajú sa totiž prírodné liečivé zdroje,“ dodala.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Aký bude váš účet za kúpele?

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Na kúpele majú pacienti nárok zo zákona. O tom, či vznikol, rozhodne na základe zdravotného stavu lekár. Ten môže pacienta zaradiť medzi vážnejšie prípady, a teda do takzvanej kategórie A, alebo medzi menej závažné, do kategórie B. Liečbu možno opakovať jedenkrát za rok, ak to v indikačnom zozname nie je uvedené inak.

„Návrh na kúpeľnú liečbu schvaľujeme spravidla do 30 dní, pokiaľ nie je potrebné doložiť ďalšie podklady,“ povedala Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Konkrétne procedúry predpisuje pacientovi lekár priamo v kúpeľoch tak, aby liečba splnila očakávaný medicínsky efekt.

Výšku úhrady poistenca za stravovanie a pobyt upravuje zákon rozdielne pri indikáciách zaradených v skupine A a B. Poistencovi, ktorý má nárok na kúpele na základe indikácie, hradí zdravotná poisťovňa liečbu v plnom rozsahu v prípade indikácie A. Pri indikáciách skupiny B je plne hradená poisťovňou zdravotná starostlivosť, ale nie služby. Pacient si hradí ubytovanie a stravu, poisťovňa hradí vstupnú prehliadku v kúpeľoch a procedúry.

Zdravotná poisťovňa však môže liečbu aj zamietnuť. „Urobí tak v prípade, že návrh nespĺňa všetky zákonom stanovené podmienky a liečba nie je indikovaná opodstatnene, alebo ak existujú pre konkrétnu indikáciu kontraindikácie. To znamená, že pacient nemôže nastúpiť do kúpeľov – napríklad ak trpí prenosnou infekčnou chorobou, závislosťou od alkoholu alebo iných návykových látok. Kontraindikáciou pri určitých diagnózach je aj fajčenie, návrh nie je poisťovňou schválený,“ vysvetľuje Judita Smatanová z Union zdravotnej poisťovne. „Rovnako návrh neschváli v prípade, ak tento nespĺňa zákonom dané podmienky – napríklad nie je podpísaný príslušným lekárom alebo nie je dostatočne zdôvodnené opodstatnenie liečby.“ Jedným z dôvodov zamietnutia môže byť neplatenie poistného.

A aké sú najnovšie trendy v kúpeľníctve? „Čoraz viac priblížiť kúpele aj zdravým ľudom, ktorí si uvedomujú zodpovednosť za svoje zdravie. Tí ich vyhľadávajú opakovane,“ vraví ekonomicko-obchodná námestníčka kúpeľov Lúčky Slávka Medveďová. Jej slová potvrdzuje aj Mariana Ovčariková.

„Vo vyspelých európskych krajinách je trend takzvaných programov zdravia v kúpeľoch. Ide o boj s civilizačnými chorobami. Klienti sa počas pobytu učia správnej životospráve, ako cvičiť, stravovať sa a upraviť zle vypestované návyky, tak aby sa stabilizovalo ochorenie alebo úplne odstránil zdravotný problém,“ povedala. "Pochvaľujú si, že po takejto liečbe dokážu podať lepší výkon v práci, sú menej práceneschopní a cítia sa v dobrej fyzickej, ako aj duševnej kondícii,“ konštatuje Ovčariková. Podľa nej v prípade prevencie majú efekt už aj týždňové kúpeľné pobyty. „Spoločným cieľom všetkých kúpeľných podnikov je pomôcť klientom odstrániť prípadný začínajúci zdravotný problém. Hneď v jeho začiatku. Aby v budúcnosti neprerástol do akútneho stavu a následne do nezvratného chronického ochorenia,“ dodala.

Michaela Hrušková z Trenčianskych Teplíc hovorí, že rozvoj farmakologického priemyslu v posledných desaťročiach bol veľkým prísľubom v liečbe, ale v mnohých prípadoch došlo k rozčarovaniu kvôli nežiaducim účinkom liekov. „Preto sme svedkami návratu k liečbe prírodnými liekmi a kúpele so svojimi prírodnými liečivými zdrojmi spolu s fyzikálnou a pohybovou liečbou sa opäť dostávajú do povedomia.“

A kým pred niekoľkými rokmi bol kúpeľný pobyt záležitosťou najmä starších ľudí, dnes je to inak. „Mladé rodiny s deťmi čím ďalej, tým viac obľubujú kúpeľné pobyty, keďže takmer všetky zariadenia už majú wellness centrá a iné doplnkové služby, ktoré vyhovujú aj tejto vekovej kategórii,“ hovorí o zmene kúpeľnej klientely ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských Kúpeľov Tamara Šatanková.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #diabetes #obezita #Astma #alergie #vysoký tlak #reuma