Ranný kašeľ nepodceňujte

Začína sa nenápadne. Pripomína prechladnutie či zápal priedušiek, a preto pacienti lekára vyhľadajú často až v pokročilých štádiách. Chronická obštrukčná choroba pľúc, ktorá celosvetovo postihuje takmer 300 miliónov ľudí. Spolu s astmou predstavuje veľmi závažný problém nielen z pohľadu zdravotného, ale aj z ekonomického a spoločenského.

05.12.2013 06:00
kašeľ, pľúca, dýchanie, stetoskop, vyšetrenie Foto:
Chronická obštrukčná choroba pľúc síce postihuje predovšetkým pľúca, má však dôsledky na celý organizmus.
debata

"Na Slovensku týmto ochorením trpí 8 až 16 percent ľudí starších ako 40 rokov. Je druhým najrozšírenejším neinfekčným chronickým ochorením, ktorým trpí 4 až 10 % obyvateľov sveta a situácia sa bude len zhoršovať,“ konštatovala pneumologička Marta Hájková, primárka Kliniky pneumológie a ftizeológie Univerzitnej nemocnice Bratislava.

V drvivej väčšine prípadov je spôsobené fajčením. Preto nikdy nie je neskoro prestať fajčiť. Podľa doktorky Hájkovej čím viac totiž človek fajčí, tým vyššie je riziko, že časom u neho choroba prepukne. "Spomedzi fajčiarov, ktorí denne vyfajčia 2 škatuľky cigariet, ochorie každý štvrtý z nich. No a v skupine fajčiarov, ktorí denne vyfajčia 20 cigariet, prepukne táto choroba asi u každého šiesteho,“ povedala.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Najčastejšie príznaky chronickej obštrukčnej choroby pľúc.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Tabakový dym, ktorý v priebehu niekoľkých rokov fajčenia dráždi dýchacie cesty, ničí elastické vlákna v pľúcach a spôsobuje v nich zápal. Ak poškodenie trvá dlho a je intenzívne, zápal sa nikdy nevyhojí bez následkov, ale vzniká jazva. K takýmto zmenám dochádza v prieduškách a v pľúcach pri ich dlhodobom poškodzovaní vdychovaním škodlivín či pôsobením alergénov. Následne v nich dochádza k nadprodukcii hlienu, zhrubnutiu steny a strate rozťažnosti malých dýchacích ciest, čo môže viesť až ku kolapsu dýchacích ciest.

"Pacientov trpiacich chronickou obštrukčnou chorobou pľúc zvyčajne trápi chronický kašeľ spojený s vykašliavaním hlienov. Jedným z najhorších príznakov je dýchavičnosť. Tá sa zvyčajne zhoršuje časom a predovšetkým pri námahe. V pokročilých štádiách sa objavuje aj v úplnom pokoji, dokonca môže byť prítomná stále. Býva hlavným zdrojom úzkosti a zhoršenej kvality života pacientov a je to tiež príčina úbytku na váhe a celkovej slabosti,“ vraví pneumologička.

Mnohí ľudia pociťujú príznaky choroby, ale nevenujú im pozornosť. Čím skôr však človek navštívi lekára, tým skôr môže byť ochorenie diagnostikované a pacient dostane adekvátnu liečbu, ktorá dokáže spomaliť jeho rozvoj a pomáha pacientom cítiť sa lepšie. I keď pacienta nie je možné úplne vyliečiť, liečba dokáže zmierniť alebo odstrániť príznaky ochorenia, znížiť frekvenciu a závažnosť vzplanutí choroby, zlepšiť celkový zdravotný stav a zvýšiť toleranciu fyzickej záťaže, čím zároveň zvyšuje kvalitu jeho života.

"Aj keď chronická obštrukčná choroba pľúc postihuje predovšetkým pľúca, súčasne má dôsledky na celý organizmus. V pokročilých štádiách ochorenia pacienti trpia na zlyhávanie dýchacej sústavy, pričom priebeh ochorenia je prerušovaný tzv. akútnymi exacerbáciami, čo sú náhle výrazné zhoršenia stavu, ktoré si zvyčajne vyžadujú hospitalizáciu a sú spojené s vysokou úmrtnosťou.

Veľmi častou príčinou exacerbácií býva infekcia dýchacích ciest, na ktorú sú títo pacienti veľmi náchylní,“ vraví doktorka Hájková. "Exacerbácie možno prirovnať napríklad k náhlym srdcovým alebo mozgovým ischemickým príhodám, ako je napríklad infarkt myokardu. Spolu s postihnutím pľúc dochádza aj k poškodzovaniu ďalších orgánových systémov. Medzi najzávažnejšie patria ischemická choroba srdca, srdcové zlyhanie, rakovina pľúc, depresia, cukrovka, málokrvnosť, slabosť a úbytok kostrového svalstva či osteoporóza.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kašeľ #chronická obštrukčná choroba pľúc #pľúca #dýchanie