Krvný tlak sa s vekom zvyšuje, meriate si ho?

Takmer polovica Slovákov má zvýšené hodnoty krvného tlaku. Skoro 80 percent z nich sú ľudia nad 65 rokov. Aj preto sa vysoký krvný tlak často označuje ako tichý zabijak. Je preto dôležité poznať svoje hodnoty!

09.05.2014 14:00
srdce, krvný tlak, tlakomer, meranie tlaku Foto:
V lekárňach a zdravotníckych potrebách máte na výber zo širokého portfólia domácich tlakomerov.
debata (5)

Domáci tlakomer by mal byť štandardnou výbavou každej domácej lekárničky, najmä ak je v domácnosti starší človek. Keďže vysoký krvný tlak nebolí a nemá takmer žiadne príznaky, môžete s ním žiť bez toho, aby ste o tom vedeli. A práve seniori tvoria najrizikovejšiu skupinu. Neliečený vysoký krvný tlak má za následok zvýšené nebezpečenstvo infarktu, problémy s obličkami a obehovým systémom a tiež mŕtvice.

Domáce meranie tlaku sa odporúča najmä kvôli presnosti a relevantnosti výsledkov a hodnôt. Naše srdce sa zmrští každý deň cca 100 000-krát, zakaždým s rozličnými hodnotami tlaku. Aj tie najmenšie zmeny v organizme či jeho okolí sa okamžite odrazia a premietnu do výsledkov meraní. Preto sa na objektívny obraz krvného tlaku odporúča brať do úvahy priemer z viacerých dní, ideálne jedného týždňa, dvakrát za deň – ráno a večer.

V lekárňach a zdravotníckych potrebách máte na výber zo širokého portfólia domácich tlakomerov. Vždy je dobré nechať si poradiť kvalifikovaným personálom, zároveň však mať prehľad o tom, čo kupujete. Existujú dva typy tlakomerov – a to mechanické (klasické ortuťové a ručičkové) a digitálne. Pre domácnosť vždy voľte digitálne tlakomery na rameno, ktoré sú jednoduché na obsluhu a poskytujú presné merania. Okrem nich sú k dispozícií ešte zápästné, ktoré sú vhodné pre športovcov a ľudí, ktorí často cestujú.

Základným faktorom pri výbere tlakomeru je presnosť. Hľadajte v návode alebo v popise prístroja informácie o tom, či je tlakomer klinicky overený, nie iba testovaný. Ďalej sa zamerajte na manžetu. Najviac nepresností pri meraní je spôsobených nesprávnym nasadením manžety, prípadne jej nesprávnou veľkosťou.

„Novinkou je tzv. inteligentná manžeta. Má dlhší vnútorný merací vak, ktorý obopína celú pažu dookola. Takže bez ohľadu na to, ako je manžeta otočená na paži – a to aj pri 180 stupňov od tepny – si môžete byť istí, že výsledok merania bude správny. Dôležitý je aj systém inteligentného nafukovania manžety, vďaka ktorému je meranie pohodlné, pretože nedochádza k prehnanému sťahovaniu paže pri nafúknutí manžety ani k zbytočnému dodatočnému nafukovaniu, ktoré môže skresliť výsledok.

Systém meria dvakrát v priebehu jedného cyklu, a to pri nafukovaní a vyfukovaní manžety, radí odborník značky Omron Šimon Peter. Tiež je dôležité, aby mala manžeta správnu veľkosť, ideálna je univerzálna s obvodom 22 – 42 cm. Pokiaľ budú s tlakomerom manipulovať prevažne starší ľudia, je dôležité, aby bol displej zrozumiteľný a prehľadný. Niektoré modely majú okrem klasických ukazovateľov aj graf hodnôt, vďaka ktorému budete presne vedieť, v akých hodnotách sa pohybujete. Pre jednoduchšiu orientáciu slúžia aj napr. svetelné LED indikátory. Pri rozhodovaní v súvislosti s cenou určite zvážte fakt, že investícia do tlakomeru nie je sezónna záležitosť, ale dlhodobá. Kvalitné modely vám ponúkajú záručnú dobu aj päť rokov.

Máte už doma svoj tlakomer. Ako s ním postupovať, aby boli vaše hodnoty a merania správne a relevantné? Je dobré si tlak merať aspoň dvakrát za deň, a to ráno a večer. Ranné meranie je veľmi dôležité, pretože v čase ranného vstávania nastáva prudký vzostup tlaku, ktorý je spájaný najmä s výskytom infarktov a náhlych mozgových príhod. Pred meraním tlaku by ste najmenej 30 minút nemali nič jesť, ani piť kávu, cvičiť či fajčiť.

Tlak si merajte vždy v sede po 10-minútovom upokojení. Predlaktie majte voľne opreté o stôl a manžeta by mala byť na úrovni srdca. Hadička manžety by mala smerovať k lakťovej jamke. Počas merania majte ruku mierne zohnutú v lakti, nezdvíhajte ju, nehýbte ňou a nerozprávajte. Ideálne je krvný tlak merať trikrát a smerodajný je priemer z 2. a 3. merania. Medzi meraniami počkajte najmenej 2–3 minúty. Namerané hodnoty si zaznamenávajte a sledujte ich dlhodobý trend.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #krvný tlak #tlakomer #príloha seniori