Osteoporóza - hrozba pre staršie kosti

Osteoporózu môžeme definovať ako zníženie obsahu kostnej hmoty a narušenie mikroarchitektúry kostného tkaniva, ktoré zapríčiňuje zvýšenú krehkosť. Následkom je zvýšené riziko zlomenín už pri minimálnom úraze.

16.05.2014 06:00
senior, vozík, staroba, imobilita, osteoporóza,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Presná príčina osteoporózy nie je úplne známa. Na jej rozvoj vplývajú rôzne faktory. Z veľkej časti je toto ochorenie podmienené geneticky (vrodene). Je však už na nás, či vrodenú predispozíciu podporíme, alebo, naopak, eliminujeme.

Ochorenie najčastejšie spúšťa nedostatok látok, ktoré sú nevyhnutné pre stavbu kostí, a to najmä vápnik, fosfor a vitamín D. Ďalším faktorom pre vznik osteoporózy je nedostatočný pohyb. Vtedy je výživa kostí narušená. Navyše ak sa kosti nezaťažujú pohybom, nedôjde k udržaniu a výstavbe kostnej hmoty. Rednutie kostí môžu spustiť aj niektoré iné choroby ako ochorenia žliaz s vnútorným vylučovaním, ochorenie pečene, tráviaceho traktu, zápalové reumatické ochorenia, ochorenia obličiek, nádorové ochorenia a iné. Vznik osteoporózy podnecuje aj užívanie niektorých liekov.

Kostná hmota postupne ubúda

Kosť nie je neživá hmota, ale naopak, živé tkanivo. Nová kostná hmota sa v mladosti tvorí rýchlejšie, než sa odbúrava stará. To znamená, že pribúda. Po 35. roku života sa však odbúravanie kostí urýchľuje na úkor novotvorby. V tele človeka kostná hmota postupne ubúda. Po 65. roku života dochádza k úbytku kostnej hmoty u žien i mužov. U žien sa tento proces začína zväčša skôr, čo je spôsobené menopauzou, keď sa hladina ženského pohlavného hormónu znižuje. Ešte pred dovŕšením 65. roku života stratí každá žena minimálne jednu tretinu kostnej hmoty.

Rozlišujeme dva druhy osteoporózy. Primárna postmenopauzálna osteoporóza nastáva po prechode. Sekundárnu osteoporózu vyvoláva iné ochorenie. Objavuje sa ako dôsledok iného ochorenia alebo jeho liečby. Osteoporóza sa prejavuje zvyčajne znížením telesnej výšky, bolesťami chrbta, zhrbením v oblasti hrudnej časti chrbtice, no najmä zlomeninami. Pacienti väčšinou netrpia výraznejšími ťažkosťami, pokiaľ sa neobjaví práve zlomenina.

Prejavy ochorenia môžeme ovplyvniť

Správna výživa a fyzická aktivita v detstve a dospievaní výrazne podporuje utváranie silnej kostry. Rizikové faktory osteoporózy možno rozdeliť na dve skupiny, a to ovplyvniteľné a neovplyvniteľné. Medzi neovplyvniteľné, teda geneticky podmienené, patrí biela rasa, ženské pohlavie, malá a štíhla postava, včasná menopauza, slabé kosti a pozitívna rodinná anamnéza.

Medzi ovplyvniteľné rizikové faktory patria napríklad výživové vplyvy, vysoký príjem bielkovín, nízky príjem vápnika a fosfátov, nedostatočná pohybová aktivita, nadmerné požívanie alkoholu, nikotínu a kávy, ale aj anorexia, liečba niektorými liekmi, nádorové ochorenia, reumatické zápalové ochorenia, choroby žliaz s vnútornou sekréciou, obličkové, pečeňové a tráviace ochorenia, krvné ochorenia, nedostatočné vystavovanie sa slnečnému žiareniu, prekonaná zlomenina, dlhodobé znehybnenie alebo chronické neurologické choroby.

Hrozbou pády a zlomeniny

Primárnou prevenciou osteoporózy je zabezpečenie maximálnej kvality kostnej hmoty v období detstva a dospievania. Dôležité je aj včasné odhalenie chorých s rizikom budúcej osteoporózy, a tým včasné zastavenie úbytku kostnej hmoty. Keď už je osteoporóza diagnostikovaná, je potrebné začať komplexnú a správnu liečbu.

Najväčšou hrozbou sú pády a zlomeniny. Ak lekár (osteológ) diagnostikuje osteoporózu, stanoví vhodný plán liečby. Základom úspešnej liečby osteoporózy je správna výživa. V preklade to znamená dostatok vápnika, ktorý je hlavným minerálom na stavbu kosti. Dôležitým predpokladom je aj telesný pohyb, samozrejme, primeraný veku a stavu pacienta. Aj v dospelosti by sme mali dbať o dostatočný prísun vápnika. Prítomnosť vitamínu D3 je nevyhnutnou podmienkou pre príjem vápnika a fosforu z potravín, jeho transport do krvi a ďalšie využitie v tele.

Vitamín D3 podporuje obnovu a normálne delenie buniek, má pozitívny vplyv na správnu funkciu svalov, je dôležitý pre udržanie normálnych funkcií imunitného systému. Ak dôležité látky z rôznych príčin neprijímame v strave, vhodné sú aj doplnky stravy.

„Unikátny multiminerálny komplex Aquamin je získavaný z morských rias rodu Lithiothamnion, ktoré sa usadzujú na dne neznečisteného oceánu pri západnom írskom pobreží. Tento morský multiminerálny komplex je zdrojom vysoko vstrebateľného biologicky aktívneho vápnika a významným zdrojom dôležitých minerálnych látok a stopových prvkov – horčíka, jódu, železa, zinku, fluóru, selénu, mangánu a medi. Vápnik z mora v kombinácii s vitamínom D3 priaznivo vplýva na celkové zdravie,“ vysvetľuje Roman Kristl zo spoločnosti Naturvita.

„Schopnosť vlastnej syntézy vitamínu D3 pôsobením UV žiarenia na kožu sa s vekom znižuje. Preto je v niektorých štátoch odporúčaný po 50. roku dvojnásobný a po 70. roku dokonca trojnásobný príjem vitamínu D3 ako v mladšom dospelom veku. Časť potreby vitamínu D3 pochádza zo slnečného žiarenia, pri konzumácii rýb a mliečnych výrobkov sa získa približne 20 % odporúčanej dennej dávky vitamínu D3,“ pokračuje Roman Kristl.

Nízky príjem vitamínu D3 je spojený predovšetkým so zhoršovaním kvality kostí s vekom, čo môže mať za následok zlomeniny kostí pri páde, najmä zápästných a bedrových kĺbov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osteoporóza #kosť #príloha seniori