Častá konzumácia cukrov, typická pre západné stravovanie, zvyšuje nebezpečenstvo vzniku zhubných nádorov na prsiach a metastáz v pľúcach. Novým spôsobom osvetľuje „sladké nebezpečenstvo“ štúdia vedcov z prestížneho Andersonovho centra pre výskum rakoviny americkej Texaskej univerzity.
Už skoršie epidemiologické štúdie preukázali, že prísun cukrov pochádzajúcich z jedla má významný vplyv na vývoj karcinómu prsníka. Podporuje totiž zápalové mechanizmy alebo vedie k zvýšenej hladine inzulínu v krvi. To prispieva k vzniku choroby.
Inzulín je hormón, ktorý organizmus produkuje v reakcii na zvýšenie hladiny cukru v krvi (glykémie). Reguluje však aj iné stránky fungovania nášho organizmu, a preto je považovaný za kľúčový hormón vo vzťahu medzi jedlom a rakovinou. Príliš veľa inzulínu v krvi napríklad vedie u žien k nadmernej produkcii testosterónu, mužského pohlavného hormónu. Inzulín prispieva aj k produkcii rastového faktoru IGF-1, ktorý je doslova „hnojivom“ pre bunky, obzvlášť tie rakovinové.
Americkí vedci najprv skúmali vplyv cukru na mliečne žľazy u pokusných zvierat v laboratóriu a potom sledovali vplyv konzumácie cukrov na aktiváciu metabolického procesu nazývaného 12-LOX (12-lipoxygenázy), ktorý uľahčuje rast nádoru a šírenie metastáz.
„Na vine je najmä fruktóza, a to viac ako glukóza,“ uvádza Lorenzo Cohen, spoluautor štúdie a docent Texaskej univerzity. „Všeobecne vieme, že nadmerný prísun cukrov, amidov a sacharidov vedie k zvyšovaniu telesnej hmotnosti, čo sa končí až obezitou, stresom, poškodením drobných ciev a vedie ku kardiovaskulárnym chorobám. Teraz bolo viackrát potvrdené, že existuje vzťah medzi nadbytkom cukrov a nádorom,“ dodáva Cohen.
Aby sme udržali hladinu inzulínu v krvi nízku, musíme značne znížiť (alebo úplne vylúčiť) konzumáciu bieleho aj hnedého cukru a na sladenie používať napríklad slad z jačmeňa. V jedálničku by sme tiež mali obmedziť rafinované sacharidy (bielu múku alebo ryžu), a to v prospech celozrnnej múky či celozrnnej ryže a zemiakov. A tiež by sme sa mali informovať o glykemickom indexe, ktorý ukazuje, ako jedlo zvýšilo úroveň glykémie v tele.