Pozitívne účinky probiotík pre zdravých? Dôkazy nie sú

Keď zdraví ľudia konzumujú probiotické produkty, pravdepodobne to nemá žiaden účinok. Poukázala na to aktuálna štúdia.

24.05.2016 06:00
jogurt, probiotiká, výživa Foto:
Podľa štúdie neexistujú presvedčivé dôkazy o tom, že probiotiká majú dlhodobý účinok na črevné baktérie zdravých ľudí.
debata

„Dôkaz je chabý“: Toto je záver z nedávnej štúdie z Kodane, ktorá mala za úlohu skúmať, ako je to s tými probiotikami. Skutočne majú pozitívny vplyv na črevnú flóru zdravých ľudí? Prečo píšeme o zdravých? Pretože reklamy rôznych potravín, ktoré sú obohatené o probiotiká majú byť predovšetkým určené pre nich.

„Z našej štúdie vyšlo, že neexistujú žiadne presvedčivé dôkazy o tom, že by probiotiká mali dlhodobý účinok na črevné baktérie zdravých dospelých jedincov,“ povedala spoluautorka štúdie, Nadja Buus Kristensen. Tí napriek tomu tieto produkty konzumujú vo veľkých množstvách, dodala.

To však ešte neznamená, že probiotiká sú zbytočné. Pozitívne účinky týchto baktérií, ktoré sa dodávajú zvonka a majú kolonizovať črevo, boli pozorované pri syndróme dráždivého čreva alebo metabolických ochoreniach. Avšak u zdravých ľudí neboli pozorované žiadne zmeny.

Treba tiež dodať, že nie sú probiotiká ako probiotiká. Produkty, ktoré sa používajú ako terapia pre chorých ľudí, nemožno nájsť v chladiacom pulte supermarketov, ale v lekárni, zdôrazňujú experti. Oblasť použitia musí byť podľa ich slov presne definovaná. Probiotiká sa v takom prípade viac hodia na krátkodobú terapiu, z dlhodobého hľadiska majú skôr význam prebiotiká – sú to látky, ktoré priaznivo podporujú rast probiotických baktérií.

Spomínaná štúdia analyzovala výsledky siedmich skúmaní účinnosti, dobrovoľníci boli vo veku od 19 do 88 rokov. Probiotické produkty, ktoré testovali, boli popisované ako sušienky, mliečne nápoje alebo kapsule. Keďže každá skupina účastníkov bola relatívne malá a produkty rôznorodé, autori štúdie priznali, že výpovedná hodnota výskumu by mohla byť skresľujúca.

„Aj keď sú dôkazy, že probiotiká môžu pomôcť ľuďom s ochoreniami, neexistuje takmer žiaden dôkaz o ich účinnosti pre zdravých,“ uzavrel jednoznačne autor štúdie Oluf Pederson.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #probiotiká #črevo #syndróm dráždivého čreva #prebiotiká #kapsule