Očami dentistky: Je amalgám skutočne škodlivý?

Amalgám je téma, ktorá sa pretriasa už roky. Otázka však znie: Je skutočne tento materiál taký škodlivý? Európska únia ho pre istotu čiastočne zakázala.

11.09.2017 06:00
debata (6)

Roky má zlú povesť

Amalgám už roky bojuje so zlou povesťou. Striebristá zliatina, ktorá sa používa ako plniaci materiál do zubov už takmer dvesto rokov, obsahuje ortuť. A tu vzniká podozrenie. Údajne môže prechádzať do tela a spôsobovať príznaky otravy. Európska únia ho z tohto dôvodu od júla 2018 zakazuje – deťom, mládeži do 15 rokov a tehotným ženám. Je tento materiál naozaj škodlivý? Mali by sme si dať teraz všetky plomby vymeniť? Ako na amalgám reaguje naše telo? A aké sú prípadné alternatívy amalgámu? Pre rakúsky časopis Woman odpovedala zubná lekárka Dr. Doris Turnock-Schauerhuber.

Dve strany mince

Lekárka tvrdí, že sú dve strany mince. „V skutočnosti neexistujú žiadne dôveryhodné štúdie, ktoré potvrdili, že zliatina ortuti a rôznych kovov je škodlivá alebo vedie k otravám. Ak je náplň dobre položená, to znamená správne vnútri uzavretá, takže neprichádza priamo k zubu a vonkajším lešteným povrchom, je odolná a pevná.“ Na druhej strane však, podľa jej slov, ortuť je prchavý materiál. Pri pokladaní alebo vŕtaní vznikajú pary. Pri viacerých kovových výplniach vedľa seba, napríklad z amalgámu, zlata alebo ocele, môžu v ústach vzniknúť elektrické prúdy ako pri batérii. Cítime to ako trvalú bolesť zubov. Kyslé nápoje, napríklad nealkoholické či víno napádajú materiál. Staršie výplne sa rozširujú alebo zmenšujú, môžu byť netestné. A keď nie sú utesnené, ortuť môže prechádzať cez najmenšie kanáliky v zube priamo do tela. Ako nás to presne ovplyvňuje, nevieme. Avšak boli napríklad nájdené ortuťové usadeniny v mozgu pacientov s Alzheimerovou chorobou a demenciou."

Príznaky zaťaženia amalgámom

Na otázku, či by sme si teraz všetky amalgámové výplne mali nechať vymeniť, zubárka odpovedala: „Kto nemá ťažkosti, nemusí. Ale príznaky ako pálivé pocity v oblasti jazyka alebo úst, kovová chuť, sfarbenie, periodontálne ochorenie, bolesti hlavy alebo dokonca hučanie v ušiach a ťažkosti kĺbov naznačujú zaťaženie amalgámom. Príznaky sú väčšinou nejasné a prichádzajú často aj po rokoch od vyplnenia. Pracujeme preto so zariadením, ktoré meria vibrácie orgánov v tele. V prípade silných odchýlok musia byť výplne odstránené.“

Plastové sú vynikajúce

Čo sa potom vkladá do zuba namiesto amalgámu? Dr. Doris Turnock-Schauerhuber: „Existujú výplne z plastu, zlata alebo keramiky. Amalgám už dlho neponúkam. Ja osobne som veľký fanúšik plastových výplní. So správnym lepom vynikajúco držia, nesfarbujú sa a sú cenovo dostupné.“

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #zlato #demencia #ortuť #amalgám #plomba #výplň