Pozor na závislosť! Ako dlho používať nosový sprej?

Pri prechladnutí ho treba vnímať ako rýchlu prvú pomoc. Nos sa krásne uvoľní... Jeho používanie by však malo byť časovo ohraničené.

21.11.2017 06:00
choroba, nádcha, imunita, chrípka, prevencia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ochorieť na jeseň či v zime je veľmi jednoduché. Len čo začne posmrkávať partner či kolega v práci, môžeme si pripraviť vreckovke aj my… Hlavnou príčinou rýchleho prenosu vírusov a baktérií je kontakt prostredníctvom rúk – či už priamo alebo nepriamo. Napríklad pri potriasaní rukou pri zvítaní, pri otváraní dvier alebo chytaní tyčí v mestskej hromadnej doprave, je nebezpečenstvo infekcie veľmi vysoké. Doktor Christoph Brand z Viedne, pre rakúsky časopis Woman radí umyť si ruky po každom vysmrkaní, alebo ešte lepšie, často si ich dezinfikovať počas dňa. To isté by však mali robiť aj zdraví ľudia v chrípkovom období – napríklad po cestovaní v električke alebo po návšteve verejnej toalety.

Nosový sprej uvoľní nos

Nakazený človek má zapálené nosové sliznice a opuchnuté nosové mušle. Sekrét z nosa je vlastne len reakciou na tento zápal. Ak je opuch taký silný, že sa nemôžeme vysmrkať, dýchať, či zaspať, nosový sprej je „malým zázrakom“ – nos krásne uvoľní už o niekoľko minút. Ale sprej nie je dôležitý len pre „dobrý pocit“. „Dekongestantné spreje by sa mali začať používať zavčasu, aby sekrét nepostúpil smerom k uchu,“ povedal doktor Brand. V takom prípade môže hroziť aj zápal prínosových dutín, alebo bolestivá dlhotrvajúca infekcia stredného ucha, dodal.

Pozor na závislosť

Dospelí by mali nosový sprej používať maximálne trikrát denne a nie dlhšie ako týždeň. Doktor Brand vysvetlil: „Nosové mušle by si inak po týždni zvykli na efekt opuchnutia a odpuchnutia a sprej by potrebovali vždy častejšie a vo väčších dávkach.“ Lekár teda odporúča sprej radšej používať krátko a pravidelne, ako dlho a len v prípade potreby. Rodičia chorých detí by z anatomických dôvodov mali dať prednosť radšej kvapkám, keďže pri nádche sa rýchlejšie rozvinie zápal stredného ucha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #závislosť #nádcha #sliznica #baktérie #infekčné choroby #opuch #nosový sprej