Cukrovka: Tretina chorých skutočne žije na hrane

Život s diabetom nemusí byť životom na hrane, určite je však životom s istými hranicami. Počet prípadov diabetu mellitus každý rok rastie. Viac ako 90 % diabetikov tvoria pacienti s cukrovkou 2. typu. Približne tretina chorých pritom o svojom ochorení netuší. A práve oni skutočne žijú na hrane.

19.01.2018 06:00
diabetes, cukrovka Foto:
Dôležitým hraničným číslom diabetikov je hodnota glykovaného hemoglobínu.
debata (6)

Cukrovka v súčasnosti postihuje na Slovensku asi 400-tisíc obyvateľov a ďalších 100-tisíc má tzv. prediabetický rizikový syndróm. Diabetes je jedným z najčastejších najzávažnejších a finančne najnáročnejších chronických ochorení. Ak nie je dostatočne kontrolovaný liečbou, očakávanú dĺžku života môže skrátiť o 15 až 20 rokov. Celková predpokladaná dĺžka života sa u diabetikov skracuje o štvrtinu, v skupine 40– až 60-ročných môže dokonca klesnúť až o tretinu a viac. Už to samo osebe je životom na hrane.

Počet nových prípadov cukrovky narastá aj celosvetovo. V súčasnosti ňou trpí asi 10 % obyvateľov Európskej únie. Pri súčasnom trende vývoja môžeme predpokladať, že do roku 2030 sa podiel pacientov zvýši na 16,6 %. Na Slovensku diabetici predstavujú až 7 % z celkového počtu obyvateľstva! Predpokladá sa, že do roku 2030 sa podiel pacientov s cukrovkou na Slovensku zvýši na 15 percent.

Diabetes je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek s potrebou dialyzačnej liečby a takisto amputácií dolných končatín. Veľmi vážna je hrozba srdcovo-cievnych ochorení, ktoré sa u pacientov s diabetom vyskytujú 4– až 8-krát častejšie, ťažšie sa liečia a v porovnaní s populáciou bez diabetu majú aj horšiu prognózu.

Hranice bezproblémového života pri diabete určuje správna liečba a životný štýl. Vďaka nim by sa hodnoty cukru v krvi diabetikov mali dlhodobo udržiavať v správnom rozmedzí. Ak tieto hodnoty presahujú určité hranice, prípadne často kolíšu mimo nich, hrozia vážne zdravotné komplikácie, ktoré vedú k invalidite a ohrozujú život pacienta. Život s cukrovkou nemusí byť životom na hrane, ak pacient pozná hraničné hodnoty, ktoré je potrebné dodržiavať, a zvládne hraničné situácie, ktoré choroba môže priniesť.

Dôležitým hraničným číslom diabetikov je hodnota glykovaného hemoglobínu. Jeho hodnota totiž poukazuje na priemernú hodnotu glykémií za obdobie 3–4 mesiacov. Vyšetrenie hladiny glykovaného hemoglobínu je najefektívnejšou kontrolou diabetu. Cieľová hodnota pre pacientov s diabetom je 6,5 až 7 percent. Ak pacient dosiahne takúto hodnotu, jeho cukrovka je dobre kompenzovaná, diabetes je správne liečený a má nižšie riziko komplikácií cukrovky než pacienti s vyššími hodnotami. Ak však glykovaný hemoglobín dosahuje viac ako 7 percent, je čas začať s inzulínovou liečbou. Inzulín je totiž považovaný za najefektívnejšiu liečbu diabetu pri znižovaní vysokých glykémií. Najnovšie lekárske poznatky tiež potvrdzujú, že čím skôr sa pacientovi s diabetom nasadí inzulín, tým úspešnejšie je možné zastaviť rozvoj diabetu a zabrániť vzniku diabetických komplikácií.

Cieľové hodnoty glykémií u diabetikov

Slovenská diabetologická spoločnosť odporúča diabetikom cieľové hodnoty glykémií v rozmedzí:

  • glykémia nalačno 4,0–7,2 mmol/l
  • glykémia po jedle 5,0–9,0 mmol/l
  • hodnota glykovaného hemoglobínu (HbA1c) 6,5 – 7 %

Ako s diabetom bezpečne šoférovať

Na Slovensku je asi 200-tisíc diabetikov s vodičským preukazom. Práve tí sú rizikovou skupinou, pretože ide o stav, ktorý výrazne zasahuje do schopnosti bezpečne šoférovať. „Doterajšia legislatíva bola v tomto smere k diabetikom pomerne benevolentná – vodičské preukazy im boli vydávané a obnovované na základe lekárskeho posudku a pravidelných vyšetrení," hovorí docent Emil Martinka, prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

Od januára 2018 však čakajú diabetikov za volantom zmeny. Na svedomí ich má nové nariadenie EÚ, ktorého cieľom je zvýšiť bezpečnosť premávky. „Každý vodič, ktorý je v riziku vzniku hypoglykémie, musí od 1. januára 2018 preukázať primeranú kontrolu diabetu. V praxi to znamená, že vodič diabetik môže viesť vozidlo iba v stave, keď mu nehrozí hypoglykémia," vysvetľuje zmeny plk. Ing. Ján Ignaták, riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia PZ.

Nielen ošetrujúci lekár, ktorý cukrovkárovi vydáva potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti šoférovať, vodič sám bude niesť väčšiu zodpovednosť, v akom stave si za volant sadá a odbermi krvi či kontrolou cukru musí kontrolovať svoju schopnosť šoférovať. Nevyhnutnosťou je pravidelné meranie glykémií pred dlhšou cestou a počas nej, pričom na dlhú cestu je potrebné zabezpečiť si druhého šoféra na striedanie.

Glykémie treba udržať v rozpätí 5 až 9 mmol/l. Vždy treba mať so sebou sladký nápoj alebo iný zdroj cukrov ako prvú pomoc pri príznakoch hypoglykémie. Pri prejavoch hypoglykémie treba zastaviť a užiť glukózu. Šoférovať je opäť možné, ak hladina glykémie je nad 5 mmol/l. Po ústupe prejavov je bezpečné znovu šoférovať až po 10 až 15 minútach.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka