Mýty a fakty o očkovaní proti chrípke

Vírus chrípky je charakteristický svojou premenlivosťou. Je teda prirodzené, že každú sezónu koluje v populácii iný typ tohto ochorenia. Je však očkovanie proti chrípke skutočne nebezpečné pre naše zdravie?

18.02.2018 10:00
injekcia, vakcína, očkovanie, Foto:
Chrípka je vážnym ochorením najmä pre tehotné ženy, malé deti, starších dospelých a osoby s niektorými chronickými zdravotnými problémami, ako je astma, srdcové choroby, pľúcne ochorenia alebo diabetes.
debata (1)

Mýtus:

Prečo by sa mal zdravý človek dať očkovať proti chrípke, keď nikdy nemal chrípku

Fakt:

To, že nikdy nemal chrípku, neznamená, že túto chrípkovú sezónu na ňu neochorie. Takisto môže byť nositeľom nákazy pre iných ľudí, ktorí nemôžu byť očkovaní, a pre ktorých môže mať chrípka závažné následky. Ak nie ste v skupine s vysokým rizikom nákazy, vaša vakcinácia môže zabrániť, aby ste vírus preniesli na ďalších zraniteľných ľudí. Očkovaná osoba chrípku neprenáša.

Mýtus:

Chrípku je možné dostať aj z očkovania

Fakt:

Očkovanie proti chrípke sa vykonáva neaktívnymi, neživými časticami vírusu, chrípku z neho teda očkovaný dostať nemôže. Tento mylný názor vychádza z faktu, že po vakcinácii trvá približne dva týždne, kým si telo vytvorí protilátky, takže až potom je organizmus plne chránený. Pokiaľ po vakcinácii dostane pacient chrípku, je to možné v tom prípade, keď sa nakazil predtým, ako si stihol vytvoriť protilátky, alebo ochorel na iné vírusové ochorenie. Je aj možné, že sa nakazil kmeňom, ktorý nebol súčasťou vakcíny. Vtedy vakcína účinkuje len čiastočne, zmierňuje priebeh ochorenia. Po očkovaní môže nastať reakcia, s podobnými príznakmi ako ochorenie samotné, zvýšená teplota, bolesti svalov. Takéto príznaky však trvajú len 1–2 dni a rýchlo odznejú bez ďalších následkov.

Mýtus:

Kto bol očkovaný minulý rok, tento rok sa nemusí dať očkovať

Fakt:

Vírus chrípky je unikátny tým, že je nesmierne premenlivý. Očkovacie látky proti chrípke sa od ostatných očkovacích látok odlišujú – ich zloženie sa každoročne mení podľa aktuálne cirkulujúcich kmeňov vírusu chrípky, preto je potrebné očkovanie vykonať každoročne. Očkovanie proti chrípke sa odporúča vykonať každý rok aj v prípade, keď je zloženie chrípkových vakcín rovnaké ako v predchádzajúcej chrípkovej sezóne z toho dôvodu, že ochranná hladina protilátok po očkovaní proti chrípke pretrváva po dobu 6 až 12 mesiacov. Zloženie chrípkových vakcín pre chrípkovú sezónu odporúčajú experti Svetovej zdravotníckej organizácie a Výbor pre humánne lieky. Vakcína pripravuje telo na boj s vírusom. Pravidelne očkovaní ľudia sú pred touto chorobou omnoho lepšie chránení.

Mýtus:

Nosenie rúška ochráni

Fakt:

Nosením rúška chráni chorý svoje okolie, aby nešíril vírusy kýchaním a kašľaním. Pri chrípke je možné šírenie priamo vzduchom drobnými kvapôčkami alebo kontaminovanými predmetmi (vírus chrípky prežíva pri izbovej teplote v prachu až 14 dní). Pre vlastnú ochranu je nutné zabrániť vstupu vírusu na sliznice (oči, nos, ústa). Vírus môžete na seba preniesť priamo osobným kontaktom alebo aj nepriamo dotykom rúk kontaminovaných predmetov a následným prenesením na tvár. Nosiť rúško má význam, ak ste chorý a nechcete nákazu šíriť do svojho okolia v čase, kým prídete domov.

Mýtus:

Je lepšie prekonať chrípku, ako sa dať očkovať

Fakt:

Chrípka je vážnym ochorením najmä pre tehotné ženy, malé deti, starších dospelých a osoby s niektorými chronickými zdravotnými problémami, ako je astma, srdcové choroby, pľúcne ochorenia alebo diabetes. Chrípka u nich môže spôsobiť vážne komplikácie, hospitalizáciu alebo smrť, dokonca aj u zdravých detí a dospelých. Preto je očkovanie bezpečnejšou voľbou, ako riskovať ochorenie na získanie imunitnej ochrany.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #očkovanie #zdravie a prevencia