S MUDr. Pavlom Veselým o tom, ako zachrániť oko

Už vo svojich šiestich rokoch vedel, ako prebiehajú jednotlivé fázy operácie sivého zákalu, lebo videl, ako si otec pripravuje videoprezentácie. Jeho mamou je známa očná lekárka, ktorá ako jedna z prvých robila refrakčné operácie očí. Otcom známy očný chirurg, ktorý urobil prvú ambulantnú operáciu sivého zákalu na Slovensku. Napriek tomu chcel byť MUDr. Pavol Veselý z bratislavskej Očnej kliniky VESELY istý čas detstva pilotom. Napokon aj tak "pristál" v oftalmológii.

05.04.2018 06:00
oko, oči, zrak Foto:
Farbu očí spôsobuje pigment medzi vláknami dúhovky, a ten sa prirodzene s vekom stráca a oči menia farbu.
debata (2)

Operácia sivého zákalu je najčastejší zákrok na ľudskom tele. Vraj ich dokážete zvládnuť aj 16–18 za jeden deň? To musí byť ako na bežiacom páse.

Na bežiacom páse rozhodne nie. Každý z nás si zaslúži celú pozornosť lekára a individuálny prístup. V súčasnosti sa vďaka špeciálnemu femtosekundovému laseru tieto zákroky veľmi zrýchlili. Fakt, že dokážeme urobiť väčšie množstvo operácií, neznamená, že zákrok je triviálny alebo odfláknutý. Predchádza mu množstvo komplikovaných predoperačných vyšetrení, predoperačná príprava. Áno, dnes samotná operácia trvá krátko, čo je dobré pre pacienta, ale stále je to jeden z najkompliko­vanejších zákrokov, lebo sa pohybujete na štyroch kubických milimetroch. Najmenší rez, cez aký sa dá vybrať zakalená šošovka a vložiť nová, je dnes 2,0 mm. Je to veľmi náročné na psychiku, na precíznosť mikropohybov. Ale dokážeme to urobiť za sedem minút extrémnej koncentrácie. Mladým lekárom, ktorí sa učia operovať sivý zákal, to trvá okolo hodiny. Štandardne tá operácia trvá dvadsať minút. Opakujem, časovo krátky zákrok neznamená jednoduchý.

Klinika VESELY je trojgeneračná. Váš dedo, ale aj váš otec svojho času operovali sivý zákal ešte úplne iným spôsobom. Pacient bol dva týždne hospitalizovaný, oči mal prelepené. A bol vraj dosť veľký problém, keď si potreboval s tými zašitými očami kýchnuť.

Je pravdou, že v minulosti sa operácie sivého zákalu robili tak, že oko sa spolovice rozrezalo, zakalená šošovka sa vylúpla a následne sa oko zašilo bez implantátu, čiže bez náhradnej šošovky. Pacienti museli nosiť veľmi silné dioptrie v podobe hrubých okuliarových skiel, aké mal napríklad posledný komunistický prezident Gustáv Husák. Ľudské oko vidí sietnicou, tá je ako film na fotoaparáte a hrubé okuliarové sklá nahrádzali chýbajúcu šošovku. Navyše tieto zákroky znamenali veľké množstvo komplikácií, áno, boli riskantné, ale aj tak sa ich oplatilo robiť. Môj otec bol prvý, kto vykonal ambulantnú operáciu sivého zákalu na Slovensku tzv. rezom rohovky, kde sa využíva rez široký 2,6 mm a nie je potrebné ho šiť. Tieto zákroky sa stále robia spôsobom, ako ich začal robiť môj otec pred 20 rokmi, len sa používajú modernejšie implantáty a šetrnejšie prístroje. A môžete použiť laser, ktorý nahradí lekára v 40–60 percentách toho zákroku.

Takže to funguje tak, že stlačíte gombík a laser otvorí oko? Stlačíte druhý, laser rozdrví zakalenú šošovku?

Toto platí pre zákrok s pomocou femtosekundového lasera. Všetko je však potrebné dôsledne naplánovať. Laser síce vykoná veľa krokov operácie, ale ešte stále je to lekár, kto musí vstúpiť do toho oka, odsať rozdrvenú šošovku, vyčistiť priestor a vložiť novú šošovku. Bez ruky chirurga teda nie je možné urobiť operáciu sivého zákalu. Ľudský faktor je stále veľmi dôležitý. Samozrejme, s ľudským faktorom prichádzajú aj možné pochybenia ako vždy a všade.

Robíte tieto zákroky štandardným spôsobom alebo s pomocou lasera a pacient si môže vybrať?

Štandardná operácia sivého zákalu je plne hradená zo zdravotného poistenia a pacient sa môže rozhodnúť. Je veľkým šťastím, že na Slovensku zdravotná poisťovňa hradí kvalitné vnútroočné implantáty. Operácia femtosekundovým laserom nie je hradená z verejného zdravotného systému, výhoda lasera spočíva v tom, že zákrok je bezpečnejší, ale najmä rýchlejší. Laser má polovicu zákroku hotovú za desať sekúnd a pre pacienta je to omnoho menší stres. A takisto si treba doplatiť, ak chce pacient prémiový implantát vyššej kategórie, ktorý ho zbaví okuliarov. Systém doplatku za niečo, čo nie je hradené zo zdravotného poistenia, je štandardom v celej Európe.

To znamená, že dnes v rámci operácie sivého zákalu možno vyriešiť aj problém s dioptriami?

Áno, implantáciou určitého typu šošovky pacienta dokážeme zbaviť okuliarov do blízka aj do diaľky. Samozrejme, mnohí pacienti povedia, je to veľa peňazí, dajte mi obyčajné šošovky, veď okuliare na čítanie nosím a neprekážajú mi. Potom sa však stretnú s niekým, kto má multifokálne implantáty, vidia, ako veselo píše správy na mobile či ťuká na tablete, a dosť často oľutujú svoje rozhodnutie. Máme riešenia aj pre nich, ale je vždy príjemnejšie urobiť to v jednom kroku.

Dnes, keď vidím oko v dezolátnom stave, viem, že sa dá urobiť veľa.
MUDr. Pavol Veselý

Dobre, ale po štyridsaťpäťke sa oči každým rokom o nejakú tú dioptriu zhoršia, hovorí sa tomu presbyopia, starecká vetchozrakosť. Dám si voperovať multifokálnu šošovku a nejaké tie dioptrie na čítanie budem aj tak čoskoro potrebovať.

Za presbyopiu, o ktorej hovoríme, zodpovedá šošovka, ktorá vekom stráca flexibilitu, schopnosť zaostrovať do blízka. Ak ju nahradíme multifokálnou šošovkou, ktorá zodpovedá parametrom oka, stav videnia po zákroku je raz a navždy nemenný. To znamená, že človek nebude potrebovať okuliare na čítanie ani do diaľky. Zraková ostrosť nemusí ostať stabilná jedine v prípade, že sa objaví iné nepríjemné očné ochorenie, napríklad makulárna degenerácia, odlúpenie sietnice, o ktorom dopredu nevieme.

Je pravda, že môj otec, takmer osemdesiatnik, po operácii sivého zákalu s multifokálnou šošovkou šoféruje aj číta bez okuliarov. Ale viete čo? Celý život mal hnedé oči. A teraz mu akoby hrajú do modra. Súvisí to s implantovanou šošovkou, však?

Farbu očí spôsobuje pigment medzi vláknami dúhovky, a ten sa prirodzene s vekom stráca a oči menia farbu. Výnimočne sa počas operácie sivého zákalu môže pigment uvoľniť, vyplaviť a zafarbenie dúhovky sa mierne zmení. Nie je to časté. Ale vás mohlo zmiasť ešte jedno – ak ste mali svetlo od chrbta a hľadeli ste oteckovi do očí, pri istom uhle sa mu zaleskli oči ako kocúrovi. Blýskalo sa mu v očiach, však? To robí tá implantovaná šošovka.

Vy ste odborník na keratokonus. Hrozný názov. Čo je to za očné ochorenie?

Je to očné ochorenie rohovky, ktoré plne funkčnému človeku dokáže veľmi znížiť kvalitu života. Človek odrazu nevidí, ako by mal, lenže bohužiaľ často nezájde k očnému, ale do optiky, kde mu odmerajú parametre a dajú okuliarové sklá. Lenže po pol roku sa to zas zhorší a po pár rokoch taký pacient vidí 15–20 % toho, čo vidí zdravý človek. Rohovka pri tomto ochorení mení svoj tvar, akoby vyklenie. Na základe zmien v jej štruktúre sa svetlo neláme do miesta najostrejšieho videnia, ale rozptyľuje sa. Ak proces zachytíme včas, vieme ochorenie zastaviť s pomocou špeciálneho ožarovacieho zákroku, ktorým rohovku spevníme a zabránime tak jej ďalšiemu vyklenovaniu. Dokonca sa môže vrátiť do pôvodného tvaru. Nie je to ochorenie dospelých, začína sa už v detskom veku, často je geneticky podmienené a úlohu zohráva aj lokálne prostredie. Sú regióny, kde je keratokonus častejší, na myjavských a kysuckých kopaniciach, na Spiši, Orave…

To sú predsa typické slovenské regióny s nedostatkom jódu, kde je častejší výskyt ochorení štítnej žľazy!

Presne tak. Toto ochorenie ide pravdepodobne ruka v ruke s porušenou funkciou štítnej žľazy. Vznik keratokonusu však ovplyvňujú aj alergie a mechanické dráždenie, keď si človek často šúcha oko. Ďalšou možnosťou, ako pacientovi pomôcť, je vloženie špeciálnych prstencov do rohovky, ktoré majú hrúbku len štvrť milimetra a vyrovnajú jej pokrivenie. Tretím riešením je transplantácia rohovky, keď sa poškodená rohovka jednoducho vymení.

Očná klinika VESELY je vraj zdravotníckym zariadením, kde sa zo súkromných kliník vykonáva najviac transplantácií rohoviek na Slovensku.

Sme v počte zákrokov v poradí tretí na Slovensku a zo súkromných zariadení na prvom mieste. Viem, že slovo transplantácia znie hrozne. Urobil som desiatky transplantácií a mám pred týmto zákrokom veľký rešpekt. Do oka urobíte dieru, odstránite poškodenú rohovku a ako záplatu prišijete novú rohovku. Už na prvý, druhý deň pacienti hovoria, že fantázia, vidia neporovnateľne lepšie. Potom dochádza k jemnému poklesu zrakovej ostrosti, pretože v oku prebiehajú všetky biochemické procesy, v rámci ktorých sa rohovka prihojí. Neskôr sa zraková ostrosť vracia a často pacienti dosiahnu aj stopercentnú zrakovú ostrosť, niekedy s pomocou ďalších korekčných mechanizmov.

Ešte stále sa používajú rohovky od mŕtvych darcov? Neexistujú umelé rohovky, ako je to v prípade šošovkových implantátov?

Skúšalo sa to s umelými rohovkami, ale bohužiaľ po určitom čase telo plastový implantát odmietlo. Rohovku totiž na rozdiel od šošovky musíte k oku prišiť a ona musí prirásť. Rohovka od mŕtveho darcu je pritom jediný biologický materiál, ktorý dokáže v rámci transplantácie ľudský organizmus prijať bez toho, aby príjemca musel užívať imunosupresíva. Keďže nemá cievne zásobenie, platí pre ňu imunologická výnimka.

Je rohoviek u nás dostatok? Nedávno som čítala materiál o tom, že Srí Lanka je jednou z krajín, kde je najviac darcov rohoviek. Budhisti, ktorí si chcú zlepšiť karmu, podpisujú ešte za svojho života súhlas s darovaním rohoviek po svojej smrti. Krajina má toľko darcov, že rohovky vyváža do zahraničia.

Je to paradox, pretože my tento kút sveta považujeme za zaostalý. Srí Lanka je však, čo sa týka prepracovanosti systému odberu, spracovania, distribúcie a aplikácie týchto tkanív tak ďaleko, že im všetci môžeme len závidieť. U nás zákon hovorí, že ak človek nemá za života napísanú výhradu svedomia, stáva sa po smrti potenciálnym darcom orgánov – aj rohoviek – automaticky. Napriek tomu sa na štátnych pracoviskách čaká na transplantáciu rohoviek niekedy až príliš dlho. Problém je v odberovom programe. My máme výhodu v tom, že ako neštátne pracovisko môžeme priviezť štepy zo zahraničia. Poisťovňa rohovku pacientovi uhradí v plnej výške, ale nehradí transport tkaniva.

Veľa pacientov chodí na očné kliniky na refrakčné operácie očí, čiže zbaviť sa dioptrií. Je ich veľa druhov. Ktorú by ste si vybrali vy?

Je pravdou, že záujem je veľký. Ale z desiatich záujemcov o takýto zákrok štyroch odmietneme. Je mi potom ľúto, ak ich na iných pracoviskách následne odoperujú. Mám medicínske vzdelanie, svoje zásady a som presvedčený, že ak poviem, že tento zákrok pre konkrétnu osobu nie je vhodný, stojím si za tým. Neskôr sa sem niektorí odoperovaní pacienti prídu sťažovať, že to nie je dobré, ale my s tým už nevieme nič urobiť. Momentálne existujú dve topmetódy – femtoLASIK a SMILE. Pri jednej aj pri druhej sa používa femtosekundový laser ako pri operácii sivého zákalu. Pri femtoLASIK-u najprv femtosekundový a neskôr excimerový, ktorý koriguje dioptrickú chybu. Pri SMILE iba femtosekundový. Pracoval som jednou aj druhou metódou, SMILE je jednoduchšia metóda, ale čo sa týka výsledkov kvality zrakovej ostrosti, presnosti odstránenia dioptrickej chyby a komplikácií, som za to, že lepší je femtoLASIK. Samozrejme, svoje miesto tu má stále aj najstaršia metóda PRK, pretože sú klienti, ktorým nemožno urobiť femtoLASIK ani SMILE. Každý by chcel metódu, ktorá je úplne bezbolestná a na druhý deň nemáte problém. Po PRK oči štyri-šesť dní po zákroku pália, režú, videnie je rozmazané, ale po týždni pacient začne dobre a ostro vidieť. Hoci zodpovednosť za výkon preberá lekár, klient je ten, kto robí rozhodnutie, že sa chce zbaviť dioptrií a absolvovať zákrok.

Vždy ma zaujímalo, ako očný chirurg dokáže zachrániť oko po úraze, ktoré je, povedzme, vypichnuté? To nie je ako rana na koži, kde dve časti pritiahnete k sebe a zaštopkáte ako ponožku?

Mal som pacienta, asi 8-ročného chlapca, ktorý si nešťastnou náhodou vypichol oko – navyše darčekom od otca. Keď som ho vyšetril prvýkrát, vravel som si, že toto je „prúser“. Prepichnutá rohovka, rozrezaná dúhovka, totálne zakalená šošovka. Operačne sa nám podarilo odstrániť zakalenú šošovku a vložili sme implantát – novú šošovku. Dúhovku sme na troch miestach zošili tak, že sa opäť vytvorila zrenička. Na rohovke ostala malá jazva. Chlapec dnes na prekvapenie nás všetkých vidí 85–90 % toho, čo zdravý človek. Mal som veľké šťastie na učiteľov, boli nimi moji rodičia, dedo, môj brat, ktorý tiež pôsobí v medicíne, veľa som sa naučil na klinike v Prahe. Rôznych poranení oka je veľa, aj možností riešenia je mnoho. Dnes, keď vidím oko v dezolátnom stave, viem, že sa dá urobiť veľa.

Čo alebo kto je dnes top v očnej chirurgii?

Najväčší prelom posledných dvoch mesiacov v oftalmológii je podľa mňa implantácia kmeňových buniek do sietnice pacienta s najhorším štádiom vekom podmienenej degenerácie makuly. Ten človek dnes číta noviny! Podarilo sa nielen zastaviť ochorenie, ale regenerovať ťažko poškodenú sietnicu. Anglický chirurg MacLaren je v mojich očiach Stephen Hawking očnej chirurgie.

Od jedného profesora oftalmológie som počula vetu, že pocit, keď niekomu vrátite zrak, je nenahraditeľný.

Robíte zo mňa hrdinu, ktorým nie som. Presne viem, čo vám chcem povedať, len hľadám na to odvahu. Bolo veľa takých, ktorým lekári z našej rodiny vrátili zrak – alebo ho aspoň výrazne zlepšili. Nespomenieme si na každého jedného. Ale všetci z nás si pamätajú tých, u ktorých sme aj pri najväčšej snahe nedosiahli výsledok, aký sme chceli. To sú ľudia – pacienti, ktorí sedia vo vláčiku každého lekára, ktorý ide s vami celým profesionálnym životom. Tvár každého jedného, ktorému som nepomohol, si dokážem vybaviť.

Akosi smutne končíme. Ste veselý alebo len Veselý?

To sa opýtajte mojich kolegov a kamarátov. Úprimne, mrzelo by ma, keby povedali, že som nevrlý a mrzút. Väčšinou odpovedám, že vzhľadom na svoje priezvisko nemám veľmi na výber. Som veselý Veselý.

MUDr. Pavol Veselý

MUDr. Pavol Veselý.

V roku 2002 absolvoval štúdium medicíny na Lekárskej fakulte Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. Po ukončení štúdia nastúpil na Očnú kliniku 3. LF FN Královské Vinohrady v Prahe. Atestáciu I. a II. stupňa zložil na Očnej klinike v Prahe v rokoch 2005 a 2008. Od marca 2008 pracoval v CMO Bratislava a na Očnej klinike FN Královské Vinohrady Praha. V roku 2011 založil so svojimi rodičmi, MUDr. Ľubicou Veselou a MUDr. Františkom Veselým, Očnú kliniku VESELY, kde zavádzajú do praxe najnovšie poznatky z oblasti očnej medicíny a nové operačné postupy. Venuje sa chirurgii rohovky, najmä riešeniu keratokonusu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #oko #oči #zrak #oftalmológ