Chýbajú vám sliny? Zabudnite na ústne vody s alkoholom aj harmanček!

Sucho v ústach spôsobené zníženou produkciou slín je častým problémom diabetikov, ale aj ľudí s autoimunitným ochorením nazývaným Sjögrenov syndróm, u onkopacientov po rádioterapii, u ľudí, čo užívajú antidepresíva či niektoré lieky na únik moču.

17.05.2018 06:00
jazyk - čistenie - halitóza - zápach z úst Foto:
Pri obmedzenej tvorbe slín je nevyhnutné dostatočne piť, a to najmä čistú vodu.
debata

Nedostatočná tvorba slín (xerostómia) súvisí aj so stavom ústnej dutiny, od množstva zubov, ktoré má človek v ústach. „Ak máme zuby a žujeme, žuvacie svaly pracujú a slinné žľazy sú nútené vylučovať sliny. Každý 65-ročný človek by mal mať aspoň dvadsať vlastných funkčných zubov, my však v ambulanciách často máme 40-ročných bezzubých ľudí,“ vysvetľuje hlavná odborníčka MZ SR pre zubné lekárstvo prof. MUDr. Neda Markovská z Košíc.

Bezzubý pacient by mal aspoň používať protézy, pretože ak má „zuby odložené v kredenci“, bude vytvárať aj menšie množstvo slín. „Inak sa veľké aj malé slinné žľazy následkom nedostatočnej výživy krvných vlásočníc scvrkávajú. Samozrejme, tento problém súvisí aj s vekom, u starších ľudí je saturácia slinou nižšia. Dôležitý je aj dostatočný príjem čistej vody, čiže hydratácia. Tvorbu slín znižuje aj fajčenie, pitie destilátov. Pacienti by rozhodne nemali používať ústne vody, ktoré obsahujú alkohol, tie majú totiž vysušujúci efekt! Aj harmančekový výplach má sušiaci efekt. Rozhodne nepiť horúcu kávu, nechlípať vrelú polievku, to všetko má negatívny vplyv,“ pokračuje odborníčka.

Pacienti so svojím problémom prichádzajú často neskoro, sťažujú sa na pocit sucha v ústach, neustály smäd – aj v noci (to je však aj príznak zle kompenzovanej cukrovky), majú problém s prehĺtaním potravy, každé sústo musia zapíjať. Lepia sa im pery, pália ich sliznice, trpia častými poraneniami v ústach. Známy je aj tzv. fenomén odŕhania pri rozprávaní. Neskôr už ani tá protéza nedrží v ústach, pretože majú vysušené podnebie a fenomén priľnavosti nefunguje. „Častejšie trpia plesňami, napríklad na jazyku, angulárnou stomatitídou, čo je druh zápalu ústnych kútikov, cítia rôzne pachute, horkosť v ústach,“ vysvetľuje profesorka Markovská.

Možnosti ovplyvnenia slinenia sú veľmi obmedzené, najmä ak sa pacient nemôže vyhnúť užívaniu rôznych liečiv, rádioterapii a podobne. Základnou podmienkou je dokonalá ústna hygiena, pretože v suchých ústach dochádza ku premnoženiu baktérií, vyrovnávanie pH v ústach prostredníctvom tvorby slín je obmedzené. Minimálne dvakrát ročne je nevyhnutné odstraňovať kameň, čiže absolvovať dentálnu hygienu, cielene sa ordinujú prípravky s vyšším obsahom lokálnych fluoridov, pretože takýmto pacientom sa častejšie tvorí zubný kaz a zapaľujú sa ďasná. K dispozícii sú aj špeciálne prípravky s obsahom bioaktívnych látok, ktoré pomáhajú zvlhčovať sliznice, gély, spreje a ústna voda s tzv. umelými slinami. Nevyhnutné je dostatočne piť, a to najmä čistú vodu a pomôcť môže aj žutie žuvačiek bez cukru." Pacienti so suchosťou v ústach by mali používať zubné pasty bez penivej látky SLS (sodium lauryl sulfát).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #protéza #ústna voda #ústna dutina #sliny