Vedeli ste? Horčík môžeme prijať aj cez kožu

Horčík má pre naše telo kľúčovú funkciu. Okrem dvoch možností, ako ho dostať do tela - prostredníctvom stravy alebo nápojov, existuje ďalšia... Horčíkový olej!

29.05.2018 06:00
kúpeľ, pleť, hygiena, vaňa Foto:
Nedostatok horčíka sa však môže prejaviť aj poruchami spánku, vnútorným nepokojom, zlou koncentráciou...
debata

Bolesť hlavy, tŕpnutie končatín

Trápia vás svalové kŕče alebo bolesti hlavy? Na vine môže byť aj nedostatok horčíka, pretože tento minerál je pre naše telo priam nevyhnutný. Podieľa sa totiž na asi 300 biochemických reakciách v našom tele. Bunky ho potrebujú na to, aby mohli správne fungovať. Preto nečudo, že ľudia s jeho nedostatkom cítia únavu a svalové kŕče.

Prejaví sa aj inak

Nedostatok horčíka sa však môže prejaviť aj poruchami spánku, vnútorným nepokojom, zlou koncentráciou… Najmä pre športovcov je dostatok horčíka nesmierne dôležitý. Naše svaly, ale aj kosti, zuby a dokonca aj nervové bunky sú od tejto minerálnej látky závislé. Každá svalová horúčka sa napríklad rýchlo vytratí, keď dodáme telu magnézium, možno vďaka nemu zmierniť aj menštruačné ťažkosti. Vyskúšajte tiež: Pri ľahkej bolesti hlavy nesiahnite hneď po tabletke, pokúste sa ju najprv vyliečiť horčíkom.

Ktoré potraviny obsahujú veľa horčíka?

To, že banány obsahujú „extradávku“ horčíka, je mýtus. Banán poskytuje asi šestinu dennej potrebnej dávky horčíka, oveľa viac ho obsahujú celozrnné produkty, ovsené vločky, zelená zelenina či strukoviny. Aj kakao. To by mohlo vysvetľovať, prečo naše telo niekedy potrebuje čokoládu.

Ako ho telo prijíma?

Ak chceme telo dostatočne zásobiť horčíkom, vyvážená a pestrá strava by mala byť alfou a omegou. A pretože niekedy je to ťažšie, ako si myslíme, je horčík vo forme výživových doplnkov celkom dobrým nápadom. Jediný problém je, že ho naše črevo v niektorých prípadoch nemusí dostatočne absorbovať. Najmä u ľudí s gastrointes­tinálnymi ochoreniami sa týmto spôsobom nemôže dodávať.

… ako ho prijať cez kožu?

Je to jednoduché – stačí horčíkový olej alebo prísada do kúpeľa. Olej si môžete aj vyrobiť. Potrebujete liter destilovanej vody a 250 gramov horčíkových vločiek. Vločky sa vo vode rýchlo rozpustia a zmes potom ľahko prelejete do fľaše s rozprašovačom. Po sprchovaní, keď sú póry otvorené, nastriekajte ho na telo a jemne rozotrite ako telové mlieko. Po dvoch hodinách ho môžete zmyť. Čo sa týka horčíkových vločiek (prísada do kúpeľa), najlepšie telo prijíma minerálnu látku cez chodidlá, preto by postačil aj kúpeľ nôh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #bolesť hlavy #horčík #kakao #svalové kŕče #horčíkový olej