Aquamín: Zdroj vápnika z červenej riasy

V studených atlantických vodách pri pobreží Írska a Islandu žije červená morská riasa Lithothamnion calacareum. Táto riasa je unikátnym prírodným zdrojom vápnika, horčíka a ďalších 72 dôležitých stopových prvkov ako mangán, selén, meď či zinok, ktoré vytvárajú multiminerálny komplex aquamín.

10.06.2018 06:00
beh, kosti, kĺby Foto:
U skupiny, ktorá užívala aquamín, sa výrazne znížila bolestivosť kĺbov a dokázali bez bolestivých prejavov prejsť omnoho väčšie vzdialenosti.
debata

V čom je multiminerálny komplex aquamín unikátny?

Uhličitan vápenatý ako zdroj vápnika je tu obsiahnutý vo forme zabezpečujúcej vysokú biodostupnosť pre organizmus. Bolo to overené početnými štúdiami, ktoré najčastejšie merajú sérové (z krvi) hladiny hormónu parathormón zodpovedného za vyplavovanie vápnika z kostí. Aquamín sérovú hladinu parathormónu preukázateľne znižuje. Je preto vhodným prípravkom v boji proti rôznym ochoreniam, ako je osteoporóza, osteoartritída a podobne.

Dôležitý je aj vhodný pomer vápnika a fosforu. Od neho závisí rovnováha vápnika v organizme. Menšie množstvo fosforu spôsobí nedostatok hmoty pre tvorbu kostí. Väčšie množstvo fosforu, ktoré nás väčšinou viac trápi, znižuje vstrebávanie vápnika z čreva. Fosforu väčšinou prijímame v strave dva- až trikrát viac, než by bolo potrebné. Preto je vhodné užívať taký zdroj vápnika, ktorý zároveň nie je zdrojom nadbytočného fosforu. Práve aquamín zo spomínanej červenej riasy obsahuje vysoké množstvo vápnika a zároveň veľmi nízke množstvo fosforu. Aj to je jeden z dôvodov dobrého využitia obsiahnutého vápnika ľudským organizmom.

Existujú nejaké dôkazové štúdie týkajúce sa vplyvu aquamínu na spomalenie úbytku kostnej hmoty?

Je ich viacero. Jednu z nich uskutočnili vo výskumnom centre v americkej Minnesote. Bolo v nej sledovaných dvanásť žien v priemernom veku 28,8 roka, ktorým sa podával vápnik vo forme aquamínu, ďalej vo forme uhličitanu vápenatého alebo placeba. Laboratórne výsledky z krvi preukázali, že u žien, ktoré dostávali aquamín, sa výrazne spomalila tvorba parathormónu v porovnaní s ostatnými. Vieme, že parathormón je hormón priamo zodpovedný za vyplavovanie vápnika z tela. Takže je žiaduce udržiavať jeho hladinu v krvi čo najnižšiu.

Pozitívne účinky sa podarilo preukázať aj v štúdiách u pacientov s osteoporózou, keď dlhodobo podávaný komplex aquamín dokázal zastaviť prejavy ochorenia, alebo minimálne zmierniť jeho negatívny vývoj. Významné sú takisto štúdie, ktoré porovnávajú účinok aquamínu a glukózamínsulfátu. Ten obsahuje väčšina prípravkov na podporu pohybového aparátu. Jedna zo štúdií, na ktorej sa zúčastnilo 70 ľudí vo veku 25–70 rokov trpiacich výraznejšou bolestivosťou kĺbov rôzneho pôvodu (napríklad aj z dôvodu zápalu), preukázala, že u skupiny, ktorá v rámci dvanásť týždňov trvajúcej kúry užívala aquamín, sa výrazne znížila bolestivosť kĺbov a dokázali bez bolestivých prejavov prejsť omnoho väčšie vzdialenosti.

Pre koho je vhodné užívať tento multiminerálny komplex?

Odporúča sa užívať ho pre všetky vekové skupiny, ktoré trpia bolestivosťou kĺbov (zápalové či degeneratívne ochorenia, z dôvodu nadmernej záťaže atď). Kvalitné prípravky, ktoré obsahujú túto zložku z červenej morskej riasy Lithothamniona­quamin, majú význam pre ľudí, čo trpia ubúdaním vápnika v kostiach, hrozí im osteoporóza, osteoartritída a podobne. Pacientom so zlomeninami aquamín napomáha rýchle hojenie.

Výhody užívania aquamínu:

  • maximálna biologická dostupnosť
  • zmiernenie príznakov rednutia kostí
  • lepšie hojenie zlomenín
  • menšia bolestivosť kĺbov
  • zlepšenie celistvosti, neporušenosti kostí

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vápnik #stopové prvky #morské riasy #aquamín