Kontrolujte si pulz! Upozorňuje lekárka. Nepravidelný totiž môže súvisieť s vážnym ochorením

Nepravidelný pulz je dôležitým indikátorom toho, že so srdcom nemusí byť niečo v poriadku. Ak sa k tomu pridá búšenie srdca, únava, slabosť či dýchavica, ide o typické prejavy vážneho ochorenia fibrilácie predsieni. Lekári tvrdia, že je dnes dobre liečiteľné, ale Slováci nepoznajú príznaky a neliečia sa. Fibrilácia predsiení môže viesť až k cievnej mozgovej príhode.

19.06.2018 08:00
srdce, zdravie, rytmus, arytmia, tep Foto:
Fibrilácia predsiení môže spôsobiť cievnu mozgovú príhodu
debata

„Fibrilácia predsiení je zákerná v tom, že nie u každého pacienta sa prejaví typickými príznakmi, ako je búšenie srdca, nepravidelný rytmus, slabosť a únava či dýchavičnosť. Až 30 % pacientov nepociťuje tieto ťažkosti a lekár im zistí túto diagnózu až v momente, keď utrpia cievnu mozgovú príhodu,“ hovorí lekárka Gabriela Kaliská, prezidentka Slovenskej asociácie srdcových arytmií.

Fibriláciu predsiení podľa nej odhalí EKG vyšetrenie a následne sa toto ochorenie lieči medikamentózne, tzv. katétrovou abláciou, alebo operačne.

Počty chorých stúpajú

Na stúpajúci počet pacientov, ktorí majú fibriláciu predsiení a na toto ochorenie sa neliečia, upozornili kardiológovia zo Slovenskej asociácie srdcových arytmií (SASA). Fibrilácia predsiení patrí medzi najzávažnejšie rizikové faktory vzniku cievnej mozgovej príhody, ktorá ročne postihne na Slovensku až 11-tisíc ľudí. U viac ako 20 % z nich bola príčinou mozgovej mŕtvice práve fibrilácia predsiení. Toto ochorenie je dnes dobre liečiteľné, Slováci však nepoznajú príznaky a neliečia sa. Aj to je dôvod, prečo Slovenská asociácia srdcových arytmií (SASA) spustila informačnú kampaň Rytmus je život. Prostredníctvom kampane chcú slovenskí kardiológovia upozorniť na základné príznaky tohto závažného ochorenia, ktoré si ročne vyžiada viac ako 10-tisíc ľudských životov.

Nepravidelný rytmus srdca trápi viac ako 100-tisíc Slovákov

„Na Slovensku rastie počet ľudí, ktorým bola diagnostikovaná fibrilácia predsiení a to nielen vo vekovej kategórii nad 60 rokov, ale aj mladšej vekovej skupine od 22 do 44 rokov,“ upozorňuje lekár Peter Hlivák, prezident Slovenskej kardiologickej spoločnosti a zástupca primára Oddelenia arytmií a kardiostimulácie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave.

Len v minulom roku malo podľa Národného centra zdravotníckych informácií fibriláciu predsiení viac než 120-tisíc ľudí. Z toho vo vekovej skupine 22 – 44 rokov to bolo až 17 433 ľudí. Až 20 % pacientov, ktorí utrpeli cievnu mozgovú príhodu, malo zistenú fibriláciu predsiení, ktorá je dnes dobre liečiteľným ochorením, pokiaľ sa včas zistí a pacient dodržuje liečbu.

  • Viac ako 20 % pacientov, ktorí utrpeli cievnu mozgovú príhodu, bola zistená fibrilácia predsiení
  • Na Slovensku trpí týmto ochorením viac ako 100-tisíc ľudí, pričom rastie počet mladých ľudí v kategórii 22–44 rokov.
  • Až 30 % pacientov nevie, že má fibriláciu predsiení a na toto ochorenie sa neliečia.
  • Na následky neliečenej fibrilácie predsiení zomrie na Slovensku ročne až 10-tisíc ľudí.

Pomôcť verejnosti má informačná kampaň

V záujme zvýšenia povedomia verejnosti o fibrilácii predsiení dnes spustila Slovenská asociácia srdcových arytmií (SASA) s podporou svetového lídra v oblasti medicínskych technológií – spoločnosti Medtronic, ako aj spoločnosti Boehringer Ingelheim informačnú kampaň „Rytmus je život“. Jej cieľom je upriamiť pozornosť na príznaky tohto ochorenia. „Naším cieľom je poukazovať na nepravidelný rytmus, búšenie srdca, únavu, slabosť či dýchavicu ako typické prejavy tohto ochorenia,“ povedala Kaliská. Zároveň však dodáva, že fibrilácia predsiení sa nemusí u niektorých pacientov vôbec prejavovať a pacientovi je diagnostikované až keď dostane mozgovú mŕtvicu. "V tom je toto ochorenie zákerné,“ dodáva. Kampaň Rytmus je život má podľa nej naučiť Slovákov, aby si pravidelne kontrolovali pulz, ktorý by mal byť v rozpätí 50 – 100 úderov za minútu. Nepravidelný pulz môže signalizovať, že srdce nepracuje správne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pulz #mozgová príhoda #dýchavičnosť #búšenie srdca #nepravidelný pulz #fibrilácia predsieni