Žalúdok je v prvej línii v boji s vírusmi

Už starovekí učenci sa správne domnievali, že žalúdok je dôležitý na spracovanie potravy, ale podľa niektorých v ňom sídli aj myseľ.

10.11.2018 06:00
brucho, bolesť, žalúdok, pankreas Foto:
Žalúdok je vakovito rozšírená časť tráviacej trubice, uložená pod ľavou bráničnou klenbou. Svojím tvarom tak trochu pripomína písmeno J. V hornej časti doň ústi pažerák, v spodnej ústi žalúdok do dvanástnika.
debata
Pre Galéna bol niečo ako zviera, ktoré pri hladovaní cíti vlastnú prázdnotu a navyše dokáže „triediť zrno od pliev“. Činnosť a funkcia žalúdka bola definitívne objasnená až s objavom mikroskopu a rozvojom výskumných metód v 19. storočí.

Žalúdok je orgán, ktorý sa nachádza asi v strede nášho tráviaceho systému. Stenu žalúdka tvorí silná svalová vrstva, ktorú z vnútornej strany pokrýva sliznica. Ak sa vyskytnú problémy, ide predovšetkým o žalúdočné vredy alebo narušenú sliznicu, čo sa prejaví silnými bolesťami.

Počas svojho života skonzumujeme až 20 ton potravy, ktorá sa v tráviacej sústave štiepi na látky, ktoré naše telo dokáže využiť na správne fungovanie, rast a regeneráciu. Žalúdok je vakovito rozšírená časť tráviacej trubice, uložená pod ľavou bráničnou klenbou. Svojím tvarom tak trochu pripomína písmeno J. V hornej časti doň ústi pažerák, v spodnej ústi žalúdok do dvanástnika.

Strava, ktorú skonzumujeme, v ňom zotrváva približne tri hodiny. Až potom je dostatočne pripravená na ďalšie putovanie tráviacou sústavou. Potravu bohatú na tuky a bielkoviny však spracúva až šesť hodín.

Najhoršie, čo svojmu žalúdku môžeme urobiť, je nezdravo a nepravidelne sa stravovať. Škodí mu najmä rýchle občerstvenie, ktoré obsahuje mnoho cukrov a tukov. Neprospieva mu ani stres a napätie. Naopak, dobre mu robí pestrá, vyvážená, ale najmä pravidelná strava. Pri pohľade na potravinovú pyramídu vidíte, že jej základ tvoria obilniny a zemiaky, teda potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo škrobu. V riadku nad obilninami sú ovocie a zelenina – hlavný zdroj vitamínov, minerálov a vlákniny. Potom sú na rade mliečne výrobky, mäso, vajcia a orechy a až na poslednom mieste sú sladkosti a čipsy.

Nešvárom je aj rýchla konzumácia veľkého množstva jedla. Podľa orientálnych metód by mal chorý človek prežuť jeden kúsok 200-krát, zdravý človek 20-krát. Podstatné je nielen rozžutie potravy, ale aj dobré preslinenie. Ďalším nevhodným zvykom je zapíjanie v priebehu jedla alebo tesne pred jedlom a po ňom. Väčšinou konzumujeme potravu kyslej povahy, ale správne by sme mali jesť vyváženú, zásadito-kyslú stravu.

Žalúdok si našu pozornosť zaslúži. Slúži totiž aj ako prvá línia v boji imunitného systému s vonkajšími faktormi. Obsahuje šťavy vylučujúce kyselinu chlorovodíkovú schopnú zlikvidovať baktérie a vírusy vstupujúce do tela spolu s jedlom. Každý deň vyprodukuje tri až štyri litre žalúdočných štiav. Jedlo spracováva pomocou enzýmov, ale aj mechanicky. Sťahuje sa a rozťahuje, čím si pomáha miešať jedlo so žalúdočnou šťavou.

A čo robiť, keď ho nejakým jedlom alebo stresom rozdráždime? Pri akútnych problémoch a zvracaní stačí ľahnúť si a byť v pokoji. Lekári odporúčajú po lyžičkách piť nedráždivé tekutiny. Ideálny je vlažný horký čierny čaj. S jedlom počkajte až do chvíle, keď začnete pociťovať hlad. Niekedy môže pomôcť aj jogurt s obsahom probiotických lá­tok.

Ak máte dlhodobé a nevysvetliteľné bolesti žalúdka, navštívte svojho lekára, ktorý po absolvovaní vyšetrení stanoví diagnózu a naordinuje vhodnú liečbu.

Mýty a pravdy o trávení

Káva vyvoláva žalúdočnú nevoľnosť Sama osebe tieto problémy kávy nespôsobuje. Ľudia, ktorí majú problémy so žalúdkom, by si ju však mali odpustiť. Silná káva dráždi zažívanie a ak má človek ešte aj žalúdočné vredy, jeho stav sa môže zhoršiť.

Ak budem jesť v strese, dopracujem sa k vredom Ešte nedávno sa tradovalo, že príčinou žalúdočných vredov je výhradne „uponáhľaný“ životný štýl a nezdravá strava. Lenže vredy spôsobuje baktéria Helicobacter pylori, ktorá narúša žalúdočnú sliznicu. Nebezpečnejšie ako choroba vyvolaná baktériou sú neurózy.

Celozrnné pečivo je lepšie Obsahuje síce vlákninu a viac zasýti ako biele, ale nie je vhodné pre každého. Odborníci na výživu upozorňujú, že u malých detí do desiatich rokov by malo prevažovať biele pečivo, s tmavým si detský organizmus nevie dobre poradiť.

Mlieko upokojuje po nápore alkoholu Áno, mlieko je zásadité, upokojí podráždenú sliznicu, ktorá je po alkohole prekrvená.

Cesnak je všeliek Aj keď je považovaný za prírodné antibiotikum, neodporúča sa každému. Jeho konzumácie by sa mali vyvarovať ľudia, ktorí majú problém s pankreasom a so žlčníkom.

Kvasená kapusta prečistí črevá Skutočne zdraviu prospieva. Vyhýbať by sa jej mali ľudia s chorým črevom a ľudia krátko po operácii, kde je možné zúženie čreva, zrasty a podobne.

debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #trávenie #spracovanie potravy #bolesti žalúdka