Dedičnosť cukrovky: Dostanem Diabetes?

Znie to hrozivo, ale možno raz príde čas, keď sa v štatistikách bude hovoriť o tom, kto diabetes ešte nemá, nie o tých, čo už cukrovkou trpia. 426 miliónov diabetikov žilo na zemeguli v roku 2017. Už v roku 2004 Financial Times sa svojej titulke napísali, že "Diabetes zabíja viac ako aids". Aj vy sa bojíte, že cukrovku zdedíte?

14.12.2018 06:00
diabetes, cukrovka Foto:
Cukrovka je ochorenie, ktoré je spôsobené najmä civilizačnými faktormi.
debata

Kedysi ľudia zomierali na infekčné ochorenia. „Kosil“ mor či tuberkulóza, pravé kiahne a mnohé ďalšie ochorenia, ktorých sme sa s príchodom éry antibiotík a očkovania prestali báť. Svetová zdravotnícka organizácia však predpovedá, že v priebehu nasledujúcich 25 rokov sa hlavným svetovým profesionálnym vrahom a zabijakom stanú nenákazlivé ochorenia ako diabetes. Sú síce nenákazlivé, ale šíria sa ako mor. Prečo?

Medzi Indiánmi z kmeňa Pima malo v roku 1940 cukrovku 21 ľudí, ale v roku 1990 vyše polovice týchto domorodcov vo veku nad 35 rokov. Pritom ich genetika kódovaná milióny rokov dozadu sa nezmenila! Čo sa zmenilo? Strava a množstvo pohybu! Obrazne povedané: „Zoskočili zo stromov.“ Cukrovka je ochorenie, ktoré je spôsobené najmä civilizačnými faktormi a 90 % všetkých diabetikov sú pacienti s diabetom 2. typu, ktorý súvisí predovšetkým so životným štýlom. Prečo zaznamenáva jeden z najväčších nárastov diabetu India? Aj na tento obrovský subkontinent už dorazila lenivosť a prejedanie sa. Takémuto životnému štýlu sa hovorí aj „kokakolonizácia“.

„Pri diabete typu 2 ide vo väčšine prípadov o gény, ktoré síce ochoreniu dovolia vzniknúť, ale nevyvolajú ho. Choroba vypukne až vtedy, ak sú prítomné rizikové faktory,“ hovorí doc. MUDr. Viera Doničová, vedecká sekretárka Slovenskej diabetologickej spoločnosti. Genetická náchylnosť na vznik ochorenia teda nemusí znamenať, že ochorenie naozaj vznikne! To je predsa skvelá správa, že človek to má do veľkej miery vo svojich rukách (v tomto prípade viac nohách, pretože sa treba hýbať!). Aj štúdia, v ktorej bolo vyše 3 200 pacientov so zvýšenou hladinou cukru (ešte nemali diabetes) dokázala, že v skupine, ktorá absolvovala vzdelávacie kurzy o diéte a zmene životného štýlu, so 150 minútami fyzickej aktivity týždenne, cukrovka prepukla menej často ako u tých, čo preventívne užívali liek na zníženie hladiny cukru v krvi.

Genetická predispozícia pri cukrovke typu 2 (skratka DM2)
Príbuzenský vzťah Riziko vzniku ochorenia
Bežná populácia 10–15 %
Jednovaječné dvojča diabetika s DM2 70–80 %
Neidentické dvojča 40 %
Súrodenci pacienta s DM2 25–40 %
DM2 u jedného z rodičov 25–33 %
DM2 u oboch rodičov 50 %
(Zdroj: prezentácia doc. MUDr. Viery Doničovej)

Výskyt jedného z uvedených faktorov = testovanie hladiny cukru v krvi raz ročne

  • výskyt cukrovky v priamom príbuzenstve
  • výskyt zvýšených hodnôt cukru v minulosti
  • výskyt cukrovky v tehotenstve
  • zvýšená telesná hmotnosť alebo obezita
  • zvýšené hodnoty krvného tlaku
  • zvýšené hodnoty krvných tukov
  • ochorenie srdca v prítomnosti alebo minulosti
(Pri glykémii vyššej ako 5,6 mmol/l je potrebné poslať takéhoto pacienta k špecialistovi.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka