Diabetici a zuby: Cukrovka ničí aj chrup

Vzťah cukor a zuby je všetkým dobre známy. Čo však ochorenie nazývané cukrovka, čiže chorobne zvýšená hladina cukru v krvi? Ako ovplyvňuje chrup diabetika?

17.01.2019 06:00
cukor, zub, chrup, zubná kefka, diabetes, cukrovka Foto:
Každý diabetik by mal prísť dvakrát ročne na odstránenie zubného kameňa, aby sa zredukoval zápal a oslabili baktérie, ktoré žijú v ústach.
debata

Častejšie zápaly, nedostatočná tvorba slín, väčší výskyt kazov aj plesňových ochorení v ústach…

Vieme, že diabetes je ochorenie, ktoré postupne likviduje najmä malé cievy. Tie potom nie sú schopné dostatočne vyživovať tkanivá, ani tie v ústach, a od toho sa odvíja mnoho ďalších problémov. Slinné žľazy atrofujú a ruka v ruke s xerostómiou, suchosťou v ústach, ide zvýšený výskyt zubného kazu, orálnej kandidózy, ústnych lišajov a podobne.

Najčastejším problémom – a to nielen u diabetikov – je parodontitída (v minulosti sa jej hovorilo paradentóza). Je to zápal ďasien, ktorý časom vedie k postupnému úbytku kosti, čo držia zub ukotvený v zubnom lôžku. Začína sa to obnažovaním krčkov zubov, následne sa zub kýve a vypadne. Príznakom parodontitídy je krvácanie ďasien, ktoré nebolí. „V prípade diabetikov 1. typu sa však tieto príznaky rozvíjajú rýchlejšie v porovnaní s diabetikmi 2. typu,“ vysvetľuje prof. MUDr. Neda Markovská, hlavná odborníčka pre zubné lekárstvo MZ SR.

„Ak príznaky parodontitídy neliečime, zhoršia sa aj hodnoty krvného cukru. Glykémia a stav chrupu sú navzájom prepojené. Aj preto by mal každý diabetik prísť dvakrát ročne na odstránenie zubného kameňa, aby sme zredukovali zápal a oslabili baktérie, ktoré žijú v ústach. Domáca ústna hygiena musí byť dokonalá. Zo svojej 40-ročnej praxe však môžem povedať, že 90 % diabetikov má veľmi zlú ústnu hygienu,“ dodáva kriticky.

Ďalším problémom je zubný kaz. Diabetici majú častejšie zubný kaz v krčkovej oblasti zuba alebo na koreňoch. Je to spôsobené zníženým vylučovaním slín, ktoré sú potom hustejšie, a tak v ústach chýba prirodzený vápnik, ktorý ochraňuje zubnú sklovinu, a baktérie zubného kazu sa jednoduchšie množia. Aj preto by každý chirurgický zákrok u diabetika mal byť krytý antibiotikami. Vážnou problematikou je aj ústny lišaj a rôzne plesne (orálna kandidóza) v ústach.

Stomatológovia neodporúčajú používať ústne vody s alkoholom – a diabetikom či pacientom so zníženým slinením už vôbec nie. Dôvodom je ich vysušujúci účinok. „Dôkladná ústna hygiena, dostatočný príjem čistej vody, nejesť vrelú polievku, nepiť horúcu kávu. Harmanček má síce výborný protizápalový, ale takisto vysušujúci efekt,“ podotýka prof. Markovská. Možnosti ovplyvnenia slinenia sú obmedzené, existujú tzv. umelé sliny. Zubné pasty diabetikov by mali obsahovať zvýšené množstvo fluoridov. Nefajčiť, nepiť, menej soliť a žuvať žuvačky bez cukru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #diabetes mellitus #cukor #hladina cukru #MUDr. Neda Markovská