Čo majú spoločné cholesterol a erekcia? Veľa

Predpokladá sa, že minimálne tretina Slovákov má zvýšené hladiny cholesterolu. Znepokojujúci je najmä fakt, že viac ako 80 percent ľudí, ktorí patria medzi rizikové skupiny - hypertonici, diabetici či pacienti po srdcovo-cievnej príhode - nedosahujú normálne hladiny cholesterolu.

04.05.2019 10:14
krv, cieva, hemoglobín, krvinka, cholesterol Foto:
Vysoký cholesterol, podobne ako vysoká hladina cukru v krvi či vysoký tlak, je veľmi zákerný.
debata

Nedostatočná diagnostika a liečba je problémom aj u pacientov s častým genetickým ochorením – familiárnou hypercholeste­rolémiou (FH). Ľudia s FH majú od narodenia zvýšené hladiny cholesterolu. Na Slovensku je diagnostikovaných asi 10 % pacientov s FH z predpokladaných 10 900 pacientov, ukazuje sa však, že výskyt tejto diagnózy môže byť až dvojnásobný. Informácie sa získavajú aj vďaka projektu MED-PED FH, na ktorom aktívne a z vlastnej iniciatívy, bez podpory štátu, participuje 20 pracovísk po celom Slovensku (www.medpedfh.sk).

Ateroskleróza upcháva aj tepny penisu

Vysoký cholesterol, podobne ako vysoká hladina cukru v krvi či vysoký tlak, je veľmi zákerný. Deväť z desiatich pacientov s vysokým cholesterolom nemá ani optimálne hodnoty krvného tlaku. Lekári tomu hovoria „double trouble“. Riziko infarktu a mŕtvice tak stúpa 18-násobne. Zvýšený cholesterol nebolí a v mladšom veku sa ani nijako neprejavuje. Dlhodobo zvýšená hladina cholesterolu však môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, je príčinou aterosklerózy, čiže kôrnatenia tepien, čo vedie k ďalším komplikáciám v podobe infarktu, porážky, nedokrvenia dolných končatín, postihnutia obličiek či porúch erekcie u mužov. Áno, aj porúch erekcie, pretože problémy srdca a penisu spolu úzko súvisia. Zistilo sa, že erektilná dysfunkcia a chorobné zmeny pri srdcovo-cievnych ochoreniach majú dokonca spoločný základ.

„Priesvit tepny penisu je omnoho menší ako v prípade koronárnych tepien a jeho stoporenie vyžaduje prítok veľkého množstva krvi do hubovitých teliesok penisu. Tým, že cievy v penise zodpovedné za erekciu majú menší kaliber, môžu sa následkom aterosklerotických zmien skôr upchávať,“ povedal už pred časom pre Dobré zdravie urológ a sexuológ z Bratislavy MUDr. Igor Bartl.

Interval medzi prvými príznakmi erektilnej dysfunkcie a závažných cievnych komplikácií je 2 – 5 rokov. Muž, ktorý má problémy so stoporením penisu, má o 43 % vyššiu pravdepodobnosť, že zomrie na srdcovo-cievne ochorenie v porovnaní s tým, ktorý ich nemá. Diagnózu cukrovky môže erektilná dysfunkcia predbehnúť o desať rokov. Hovoríme, že tento chúlostivý mužský problém je kľúčovou predzvesťou kardiovaskulárneho ochorenia. Napokon, veď aj silfenafil, známa modrá tabletka na erekciu Viagra, je účinnou látkou aj pre mnohých kardiovaskulárnych pacientov a pôvodne bola vynájdená práve pre nich.

Rozhodnutie o liečbe závisí od kardiovaskulárneho rizika

„Najdôležitejšie je stanovenie hladiny tzv. zlého LDL cholesterolu, pretože práve hladinu tohto cholesterolu je potrebné upraviť. Hodnota celkového cholesterolu nemusí zodpovedať kardiovaskulárnemu riziku,“ vysvetľuje kardiológ prof. MUDr. Daniel Pella z Košíc. „Pacient s vysokým celkovým cholesterolom nemusí mať vysokú hladinu toho zlého. Naopak, pacient s normálnym celkovým cholesterolom môže mať hladinu zlého LDL cholesterolu privysokú,“ dodáva.

Zdravá hladina celkového cholesterolu by podľa najnovších poznatkov mala byť menej ako 5,0 mmol/l a hladina LDL cholesterolu pod 3,0 mmol/l (toto číslo platí od objavu statínov, po publikovaní veľkých štúdií). Údaje hovoria o tom, že genetika sa na vysokej hladine cholesterolu podieľa približne v 60 % a vonkajšie faktory tvoria asi 40 %. Rozhodnutie o potrebe liečby vysokého cholesterolu nezávisí len od jeho výšky, ale aj od celkového kardiovaskulárneho rizika. Ak sa hladinu „zlého“ cholesterolu nepodarí znížiť zmenou životosprávy a pohybovou aktivitou, odborník predpíše liečbu liekmi.

Známa kardiologočka doc. MUDr. Eva Goncalvesová na túto tému povedala známe vety: „Neviem, či je dobré stále sa dnes vyhovárať na stres. Pacienti mi hovoria, ja som stále v strese, preto fajčím. Prečo nepovedia: Ja žijem v strese, preto každý deň cvičím?“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #erekcia #cholesterol #srdcovo-cievne ochorenia