Lepok: zbytočný strašiak či tichý nepriateľ?

Lepok je dnes jedným z najskloňovanejších pojmov v oblasti výživy. Jeho vylučovanie zo stravy sa stalo v mladej generácii hitom. Zdravý človek dodržiavaním bezlepkovej diéty však nič nezíska. Ak však trpí celiakiou, získa úplne novú kvalitu života.

12.05.2019 06:00
lepok, črevá Foto:
Celiakia, rovnako ako všetky formy neznášanlivosti lepku, sa dá liečiť jediným spôsobom – prísnou bezlepkovou diétou.
debata (14)

Migrény, nadúvanie, bolesti brucha, malátnosť, ekzém, lámavosť nechtov či bezdôvodná únava. Za príznakmi bežne pripisovanými nezdravému životnému štýlu či stresu sa môže skrývať ochorenie, ktoré si vďaka rozmanitosti a premenlivosti príznakov vyslúžilo prezývku – chameleón medzi chorobami. Celiakia je jedno z najrozšírenejších a zároveň najskrytejších ochorení dneška. Aj keď môže mať až 200 príznakov, jej zákernosťou je aj fakt, že často môže prebiehať aj bez vonkajších príznakov.

„Včasná diagnostika tohto ochorenia dokáže zabrániť neskorším komplikáciám, ktoré s nezistenou alebo neskoro zistenou celiakiou môžu súvisieť. V prípade spomínaných problémov je teda nesmierne dôležité, aby sa ľudia nebáli diagnostiky a v prípade ťažkostí navštívili odborníka,“ upozorňuje doktor Marián Oltman z Gastroentero-hepatologického centra Thalion v Bratislave. „Diagnostika sa skladá zo štyroch stupňov. Prvým je identifikovanie klinických príznakov, ktoré na prvý dojem nemusia súvisieť s lepkom alebo s tráviacim traktom. Druhým stupňom je sérologické vyšetrenie, ktoré na základe odberu krvi podozrenie na celiakiu potvrdí alebo vyvráti. Na základe pozitívnych protilátok na lepok je neskôr potrebné urobiť ešte bioptické vyšetrenie. Posledným stupňom diagnostiky je pozitívna odpoveď pacienta na liečbu – bezlepkovú diétu,“ hovorí doktor Oltman.

Nutričná terapeutka Jarmila Kabátová upozorňuje na kľúčový fakt, že diagnostika ochorenia je možná len v prípade, ak je organizmus zaťažený lepkom. „Po vysadení lepku z jedálnička na základe osobného rozhodnutia človeka nie je možné diagnostiku objektívne zrealizovať. Na druhej strane, po riadnej diagnostike a potvrdení diagnózy celiakie je jediným možným spôsobom liečby tohto ochorenia v súčasnosti bezlepková diéta.“

Tenké črevo u človeka s celiakiou nedokáže správne vstrebávať všetky potrebné živiny z potravy. Organizmu tak chýba množstvo dôležitých látok a nedokáže fungovať ako telo zdravého človeka. K tomuto problému sa pridávajú ďalšie komplikácie. U detí sa celiakia prejavuje oneskoreným rastom a celkovo horším vývinom. Dokáže však spôsobiť nemalé problémy v ktorejkoľvek fáze života.

Celiakia, rovnako ako všetky formy neznášanlivosti lepku, sa dá liečiť jediným spôsobom – prísnou bezlepkovou diétou. Tento spôsob bezpečne zaručí, že povrch tenkého čreva sa upraví a nepríjemné prejavy ochorenia zmiznú. Diéta sa však musí dodržiavať doživotne. Nie je však takou komplikáciou, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, pretože kvalitné suroviny na prípravu chutnej bezlepkovej stravy sú dnes dostupné v širokom sortimente. Dobrou správu je aj to, že pacienti s celiakiou majú možnosť preskripcie bezlepkových potravín, ktoré sú čiastočne hradené zo zdravotného poistenia.

Čo všetko môže spôsobovať lepok, ako ovplyvňuje naše životy, aké môžu byť príznaky a aká je cesta k plnohodnotnému životu bez lepku, nájdete aj na webovej stránke www.dobrebezlepku.sk.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #celiakia #lepok #bezlepková diéta