Schudnúť sa dá, hovorí výživová poradkyňa Barbora, ktorá zhodila 45 kg

Obezita je závažné chronické ochorenie, ktoré postihuje nielen dospelých, ale čoraz častejšie aj mladých ľudí a deti. Aj Barbora Gamanová z Bratislavy vždy patrila medzi bacuľky. Dnes je štíhla a radí iným.

28.06.2019 06:00
strava, obezita, žena, Foto:
Nadváhou a obezitou na Slovensku trpí 3,3 milióna Slovákov.
debata

Vo väčšine európskych krajín sa výskyt obezity pohybuje okolo 50 % v dospelej populácii. V Amerike sa každoročne koná tzv. Obesity week (Týždeň obezity), na ktorom sa stretávajú experti z oblasti obezitológie. V roku 2016 sa na tomto podujatí konštatovalo, že existuje 236 zdravotných komplikácií obezity.

Obezitu vieme definovať pomocou tzv. body mass indexu, čiže indexu telesnej hmotnosti (BMI). Vyráta sa ako pomer hmotnosti v kilogramoch k výške v metroch na druhú. BMI od 25 do 29,9 je považovaný za nadhmotnosť. Obezita je definovaná BMI vyšším ako 30 kg/m2. BMI viac ako 30 má na Slovensku približne 825-tisíc ľudí. Ľudia, ktorým však treba nevyhnutne pomôcť a zamerať sa na nich, sú tí, čo trpia tretím stupňom obezity, BMI viac ako 40. To je jedno percento populácie, odhadom 33-tisíc osôb.

Pri zisťovaní kardiometabolických rizík obezity nám pomáha aj obvod pása, ten sa meria v centimetroch. Ženy by mali mať podľa prísnejších kritérií do 80 cm, menej prísne pripúšťajú maximálne 88 cm. U mužov je to 94 cm alebo 102 cm.

VIDEO: 24-ročná Bratislavčanka Barbora Gamanová už sedem rokov pracuje ako výživová poradkyňa. Vždy bola „bacuľka“, vážila dokonca viac ako 120 kilogramov. Koľko dnes váži pri svojej výške 182 cm? A ako sa jej to podarilo? Pozrite si jej fotografie z detstva a teraz!

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #obezita #diéty #boj proti obezite