Gynekológ Španka: Ktorým ženám odporúča nevyholiť sa úplne!

Bez hanby o ohanbí, tak sa volá "ružová kniha" autoriek Niny Brochmannovej a Ellen Dahlovej, ktoré sa zoznámili počas štúdia na lekárskej fakulte v Oslo. Založili blog nazvaný "Genitálie".

16.08.2019 06:00
bielizeň, nohavičky, vagína, intimita, hygiena Foto:
Vaginálnu mykózu aj bakteriálnu vaginózu spôsobuje narušenie rovnováhy prirodzenej flóry v pošve.
debata (7)

Najväčšiu popularitu však získali práve vďaka knihe, ktorá vysvetľuje všetko, čo by človek potreboval vedieť o ženskej vagíne.

Jedna z kapitol sa nazýva „Silné svrbenie a pokazené ryby – problémy na ktoré môžete natrafiť“. Píše sa tam o bežných problémoch, ktoré nepatria medzi pohlavne prenosné ochorenia – patria sem kvasinkové infekcie a bakteriálna vaginóza. Väčšinu žien v priebehu života postihne jedno či druhé – prípadne oboje. Obe ochorenia sú neškodné, ale ženám mimoriadne znepríjemňujú ži­vot.

Video
MUDr. Jozef Španka o liečbe ženských intímnych problémov - kvasinkovej mykóze a bakteriálnej vaginóze.

Normálna flóra pošvy sa mení v závislosti od fázy života, v ktorej sa žena nachádza. Pred pubertou a po menopauze pozostáva najmä z kožných a črevných baktérií, ale keď je žena plodná, jej telo je pod vplyvom estrogénov. U plodných žien sa pošvová flóra skladá najmä z rozličných druhov laktobacilov, ktorých výživa a prežívanie závisia od ženských pohlavných hormónov estrogénov. Baktérie produkujú kyselinu mliečnu, ktorú možno nájsť napríklad v prírodnom jogurte.

Vďaka tomu prostredie v pošve dosahuje nízke pH (asi 4,5), nehostinné pre škodlivé druhy baktérií, ktorým sa v kyslých podmienkach nedarí. Normálna flóra okrem toho obsahuje aj zopár ďalších druhov baktérí, ale aj trochu kvasiniek a vírusov. Všetky mikroorganizmy súperia o tú istú potravu a miesto pre život a hoci je prítomných druhov veľmi veľa, ani jeden nenadobudne prevahu. Ak sa však rovnováha tejto normálnej flóry naruší, pohlavné orgány sú odrazu náchylné na rôzne problémy.

Candida albicans je huba, ktorá spôsobuje drvivú väčšinu kvasinkových infekcií. „Tak pozor, ide vari o tie isté kvasinky, ktoré pridávame do cesta na rožky a chlieb? Takmer! Jedna žena trpiaca kvasinkovou infekciou pošvy v novembri 2015 dokonca pridaním svojich kvasiniek vyrobila kváskový chlieb a postarala sa o ozajstnú internetovú senzáciu,“ píše sa v knihe „Bez hanby o ohanbí“. „Upiekla bochník, aj ho zjedla a vyhlásila, že to bolo "čertovsky chutné“.

Kvasinková infekcia, známa aj ako kandidóza, môže postihnúť vnútro pošvy aj malé pysky. Svrbenie býva intenzívne a niektoré ženy sa sťažujú aj na štípanie či pálenie. Infikovaná sliznica sčervenie a opuchne. Niektoré ženy trpia aj belavým hrudkovitým výtokom pripomínajúcim tvaroh. Lieky v lekárni si možno kúpiť aj bez predpisu. Liečba spočíva v aplikácii krému a vaginálnych čapíkov, ktoré sa zavádzajú do pošvy pred spaním (klotrimazol). Existuje aj perorálne (ústami) užitie protihubovej pilulky (účinná látka flukonazol). Viac o tom hovorí známy bratislavský gynekológ a pôrodník MUDr. Jozef Španka vo videu. Ženy pred pubertou a po menopauze trpia kandidózou zriedka, pretože ich genitálie nie sú do takej veľkej miery ovplyvňované pohlavnými hormónmi. Osobitne náchylné na tento problém sú diabetičky, najmä ak nedbajú na správnu hladinu krvného cukru.

Ženám sa obyčajne odporúča, aby si genitálnu oblasť udržiavali v suchu, lebo kvasinky obľubujú vlhké a teplé prostredie. Treba sa vyhýbať syntetickej spodnej bielizni a tesným nohaviciam. Odporúča sa spávať nahá, aby „dýchali“ aj genitálie. Potvrdzuje to aj MUDr. Španka vo videu. Ďalším ochorením je bakteriálna vaginóza. Príčinou vzniku je tiež porucha rovnováhy normálnej flóry. Kyslosť pošvy pri vaginóze poklesne, prostredie vagíny je zásaditejšie. Práve preto medzi parametre, ktoré lekár zisťuje pri bakteriálnej vaginóze, je aj pH pošvy.

„Väčšina odborníkov sa domnieva, že bakteriálnou vaginózou môžu trpieť iba ženy, ktoré sa už milovali. Myslia si, že riziko vzniku ochorenia stúpa s počtom sexuálnych partnerov a klesá pri používaní kondómu. Neznamená to však, že ide o pohlavne prenosné ochorenie. Nejde o nákazu konkrétnym škodlivým druhom, napríklad chlamýdiami. Skôr o premiešanie normálnej flóry vagíny s flórou parnera/partnerov. Vaginózu však môžu dostať aj ženy, ktoré nemali viac sexuálnych partnerov,“ píše sa v knihe „Bez hanby o ohanbí“ (vydavateľstvo Slovart).

Popri charakteristickom zápachu, ktorý sa prirovnáva k pachu skazených rýb, mávajú ženy s bakteriálnou vaginózou silný výtok. Mnohé ho opisujú ako sivastý a riedky a spodnú bielizeň si musia vymieňať niekoľkokrát denne. Platí, že čím zásaditejšie je intímne prostredie ženy, tým je zápach silnejší. Keďže ochorenie vyvolávajú baktérie rodu Gardnerella, potrebné je preliečenie antibiotikami.

Jednou z možností podpornej liečby je aj dodanie potrebných laktobacilov v podobe vaginálnych kapsúl s patentovanými probiotickými kmeňmi pri vaginálnej mykóze aj bakteriálnej vaginóze.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #hanba #gynekológ #gynekológia #bakteriálna vaginóza #ohanbie #vaginálny výtok