Pred osteoporózou sa treba chrániť od detstva

Hoci na rednutie kostí majú nemalý vplyv faktory, ktoré človek nevie zmeniť – dedičnosť či pohlavie - vzniku osteoporózy sa možno vyhnúť, oddialiť ju alebo ju zmierniť.

06.09.2019 06:00
cvičenie, fit lopta, osteoporóza, chrbtica, fitnes Foto:
Podľa klinických štúdií je fyzická pasivita jednoznačným dôvodom straty kostnej hmoty. Preto aj vo vyššom veku, keď už človek bojuje s istým štádiom rednutia kostí, cvičenie pomáha.
debata

Na správnu stravu, pitný režim a aktívny životný štýl však treba nielen myslieť, ale realizovať ho už od detstva. Pre tých, čo v mladosti zaváhali, však na nápravu nemusí byť neskoro. Podľa MUDr. Petra Minárika, odborníka na výživu, mineralizácia kostí pokračuje aj v období po ukončení ich rastu, teda vo veku 18 až 30 rokov. Vtedy sa hustota kostí môže zvýšiť ešte o 10 %.

Riziko v západných krajinách

Dôležitú úlohu v prevencii osteoporózy zohráva dostatočný prísun vápnika. Možno sa to nezdá, ale rizikové populácie z hľadiska výskytu tejto diagnózy žijú práve v ekonomicky rozvinutých krajinách. Vedci zistili, že čím viac bielkovín jeme, tým viac vápnika sa z tela vylučuje. A v „bohatých krajinách“ našich zemepisných šírok konzumujeme bielkovín často priveľa.

„Napríklad zvýšenie denného príjmu bielkovín z 50 g na 140 g denne zdvojnásobí vylučovanie vápnika do moču,“ hovorí MUDr. Alexandra Frolkovičová, odborníčka na výživu. Nadmerný príjem mäsa navyše obmedzuje efektívne využitie vápnika organizmom – zvýši nielen jeho straty močom, ale aj obmedzí vstrebávanie vápnika v čreve.

Naše zdravotnícke inštitúcie odporúčajú priemernú dennú dávku vápnika 1 000 miligramov a pre tehotné ženy až 1 600 miligramov denne. Zaujímavé je, že napríklad v Afrike, kde jedia bielkovín omnoho menej a väčšinu príjmu vápnika tam zabezpečujú napríklad strukoviny a nie mäso, stačí denne prijať menej vápnika bez ohrozenia zdravia kostí.

Zlepšenie stavu výživy neznamená vyšší príjem vápnika

Na dostatočný príjem dobre vstrebateľného vápnika by mali rodičia dbať v prípade svojich detí už odmalička. Okrem mlieka a mliečnych výrobkov by mali do stravy detí zaradiť aj pestrú škálu zeleniny a strukovín, takisto tofu, a pitný režim doplniť o minerálne vody bohaté na vápnik.

Inak sa môže stať to, k čomu došlo v niektorých rozvinutých krajinách. „V niektorých častiach Číny sa síce zlepšil celkový stav výživy, ale bez toho, aby sa zvýšil príjem vápnika v strave. Následkom toho čínske deti viac rastú, ale ukladanie vápnika v ich kostiach je nižšie. Následkom môže byť vyšší výskyt osteoporózy v neskorších fázach života,“ upozorňuje MUDr. Peter Minárik.

Vápnik bez pridružených kalórií

Podľa klinických štúdií je fyzická pasivita jednoznačným dôvodom straty kostnej hmoty. Preto aj vo vyššom veku, keď už človek bojuje s istým štádiom rednutia kostí, cvičenie pomáha. Treba si dávať pozor na aktivity alebo potraviny, ktoré znižujú získavanie vápnika z prijatej potravy alebo zvyšujú jeho straty organizmom. Vápnik z tela odbúrava alkohol, fajčenie, nadmerný príjem kofeínu, cukru, pitie sýtených nápojov obsahujúcich kyselinu fosforečnú. Nie je dobré ani príliš soliť a ako už bolo spomenuté, jesť priveľa živočíšnych bielkovín.

Výborným zdrojom dobre vstrebateľného vápnika sú minerálne vody bohaté na vápnik. Vápnik sa v nich nachádza v ionizovanej, lepšie vstrebateľnej biodostupnej forme, zároveň neobsahujú ďalšie látky, ktoré by jeho vstrebávanie brzdili, resp. podporovali jeho nadmerné vylučovanie. Vhodná minerálna voda na doplnenie vápnika by mala byť bohatá nielen na vápnik, ale mala by mať aj dostatočné množstvo horčíka. Takéto zloženie zabezpečí príjem vápnika z minerálnej vody porovnateľný s mliečnymi výrobkami, navyše bez kalorického príjmu.

Video
Jednoduchý recept na nátierku

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Nátierka z tofu na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osteoporóza #kosť #vápnik #MUDr. Peter Minárik #tofu