Psoriáza: Modernou liečbou k čistej koži

Trápi 125 miliónov ľudí po celom svete a približne dvestotisíc na Slovensku. Psoriáza, chronické zápalové ochorenie celého organizmu, ktoré sa nepriaznivo prejavuje nielen na fyzickej, ale aj na psychickej kondícii pacienta.

22.11.2020 06:00
socha, more, psoriáza, smútok Foto:
Približne dve tretiny chorých sa neliečia správne, čo má za následok zhoršovanie ich zdravotného stavu.
debata

Psoriáza je ochorenie, pri ktorom sa imunitný systém obráti proti vlastnému organizmu. Viditeľne sa prejavuje predovšetkým na koži.

„Typickým prejavom je ostro ohraničené zapálené červené ložisko vo veľkosti kvapky alebo mince, ale môžu to byť aj mapovité rozsiahle plochy pokryté suchými striebristými šupinami. Postihnuté sú najmä oblasti lakťov, kolien, krížová oblasť, bedrá a vlasatá časť hlavy. Môže však postihovať aj nechty a kĺby,“ hovorí doktor Tomáš Kampe, dermatovenerológ a primár Kliniky dermatovenerológie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice.

Aj keď ňou trpí približne 200-tisíc ľudí, kožného lekára pravidelne navštevuje iba 64-tisíc pacientov s touto diagnózou. Až 65 % z nich má iba miernu formu psoriázy, 25 % stredne ťažkú a 10 % ťažkú formu tohto ochorenia s najzávažnejšími príznakmi. Pacienti s týmto ochorením sa často cítia úzkostne, depresívne a sú stigmatizovaní, choroba zasahuje aj do ich intímneho života. Až polovica z nich totiž priznala, že sa kvôli nej vyhýba intímnym a sexuálnym vzťahom. Až 84 % ľudí so psoriázou zažije nejakú formu diskriminácie alebo poníženia.

Štatistiky však ukazujú aj iný, závažnejší, fakt. Približne dve tretiny chorých sa neliečia správne, čo má za následok zhoršovanie ich zdravotného stavu, pričom dnes už existuje moderná liečba, vďaka ktorej môžu prežiť kvalitný život takmer bez obmedzení a viditeľných známok psoriázy na koži.

Dnes už nie je dôvod na to, aby sa ľudia postihnutí psoriázou museli so svojím stavom zmieriť a trpieť ho. Hoci sa psoriáza nedá úplne vyliečiť, dá sa úspešne liečiť tak, aby pacienti mohli dlhodobo žiť bez viditeľných prejavov ochorenia. K dispozícii sú lieky, ktoré pomôžu dosiahnuť vysnívanú čistú kožu.

Ľahšie formy sa liečia masťami, fototerapiou a kúpeľnou liečbou. Stredne ťažká až ťažká psoriáza, keď má pacient postihnutých viac ako 10 % povrchu tela, sa má správne liečiť systémovou liečbou. Na Slovensku je z verejného zdravotného poistenia hradený liečebný postup od tabletkovej formy až po injekčnú biologickú liečbu.

„Pri psoriáze dochádza k narušenej obnove buniek kože. Bunky kože sa sedemkrát rýchlejšie množia, ale nedozrievajú tak ako u zdravého človeka. Je to preto, lebo v koži sa tvorí priveľa prozápalových bielkovín, ktoré spúšťajú a udržiavajú zápalový proces. Biologická liečba funguje tak, že sa na tieto bielkoviny nadviaže a blokuje ich aktivitu. To znamená, že zápal sa zastaví a kožné bunky sa prestanú abnormálne rýchlo obmieňať,“ hovorí profesor Juraj Péč, dermatovenerológ a prednosta Dermatovenero­logickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine.

„Sme radi, že od minulého roka je biologická liečba prístupná už pre pacientov nielen v centrách, ale v každej dermatovenero­logickej ambulancii. Pacient tak nemusí cestovať niekedy aj viac ako sto kilometrov do centra, ale môže dostať liečbu a byť monitorovaný v svojej spádovej kožnej ambulancii,“ konštatoval hlavný odborník rezortu zdravotníctva pre dermatovenerológiu Vladimír Flimer.

Pacientom život sťažujú mýty

Psoriáza je:

  • zápalové ochorenie: v dôsledku zápalu sa kožné bunky v postihnutých oblastiach reprodukujú 3 až 6 dní, namiesto bežných 28 dní. To vedie k vzniku zhrubnutých šupinatých ložísk.
  • dobre liečiteľná: dnes je k dispozícii široké spektrum účinnej liečby, ktorá dokáže udržať psoriázu pod kontrolou a zlepšiť kvalitu života psoriatika.
  • bežná: Nie ste sám postihnutý. Odhaduje sa, že celosvetovo trpí touto chorobou približne 2 až 5 % ľudí.

Psoriáza nie je:

  • nákazlivá: nie je spôsobená baktériami alebo vírusmi. Nemôžete ju od niekoho „chytiť“ a niekoho „nakaziť“.
  • ,,iba" choroba kože: psoriáza je viac ako len nepríjemne vyzerajúca vyrážka – môže vážne ovplyvniť vaše fyzické a psychické zdravie. Psoriáza môže viesť k vzniku cukrovky a iným závažným ochoreniam.
  • niečo, čo zmizne samo od seba: ochorenie má fázy zhoršenia a zlepšenia, niekedy ustúpi (hovorí sa tomu remisia) aj na dlhé obdobie. U niektorých postihnutých sú tieto obdobia cyklické, opakujúce sa, chorobu „spúšťajú“ určité faktory (stres, gravidita, infekcia…), alebo sa zhoršuje v určitých obdobiach roka (často v zime).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psoriáza