Psoriáza: Genetika a spúšťacie faktory

Čo je to psoriáza? Ako sa prejavuje a prečo u niekoho vypukne? Čo ju zhoršuje a čo, naopak, pomáha?

01.12.2020 06:00
muž, kúpele, liečenie, bahno, bahenný zábal Foto:
Liečivé bahno môže mať blahodárne účinky pre vašu pokožku.
debata

Psoriáza je geneticky podmienené ochorenie. Ak by bol za jej vznik zodpovedný iba jeden jediný gén a my by sme ho poznali, bolo by možné ho zablokovať a psoriáza by sa dala možno aj vyliečiť. Žiaľ, za jej vznik je zodpovedných viacero génov a nie sú všetky známe. Preto ochorenie vedia lekári liečiť, ale nie vyliečiť.

Ak má psoriázu len jeden z rodičov, pravdepodobnosť vzniku psoriázy u detí bude 14 %, ak majú psoriázu obaja rodičia, pravdepodobnosť sa zvyšuje na 41 %. Ak psoriázu nemá ani jeden z rodičov, ale má ju súrodenec, pravdepodobnosť vzniku bude šesť percent. Ak nie je nikto z rodiny postihnutý psoriázou, bude pravdepodobnosť vzniku tohto ochorenia len dvojpercentná.

Čo ju môže naštartovať?

  • Psoriáza sa môže objaviť len u toho, kto v sebe nosí „psoriatické gény“. Tieto gény ho na vznik psoriázy iba predurčujú. Prejaví sa až po pôsobení spúšťacích faktorov.
  • Medzi najčastejšie spúšťacie faktory patrí najmä stres. To zároveň vysvetľuje, prečo sa psoriáza po prvý raz objavuje v čase maturitných skúšok. Ďalším typickým stresovým obdobím je štúdium na vysokej škole, nástup do zamestnania, samotné zamestnanie, prepustenie zo zamestnania, svadba, narodenie dieťaťa, dlhodobé nezhody v rodine, úmrtie člena rodiny, rozvod a v minulosti to bola aj základná vojenská služba. Vo všetkých spomínaných obdobiach sa môže psoriáza objaviť buď po prvý raz, alebo sa môže počas nich zhoršovať.
  • Ďalším častým spúšťacím faktorom (najmä u detí a mladých ľudí) sú infekčné (najčastejšie bakteriálne) ochorenia. Ide predovšetkým o streptokokové ochorenia horných dýchacích ciest (angíny). Ak sa potvrdí ložisko infekcie v mandliach, odporúča sa mandle vybrať, vďaka čomu sa môžu prejavy psoriázy zmierniť. V rámci vyšetrení sa u pacienta so psoriázou pátra aj po iných ložiskách infekcie – preto medzi základné vyšetrenia u psoriatikov patrí ORL, zubné, gynekologické alebo urologické vyšetrenie a sonografia brucha.
  • Medzi spúšťacie faktory patrí aj nezdravý životný štýl (obezita, nedostatok pohybu, fajčenie, alkohol). Veľa pacientov so psoriázou je nielen obéznych, ale má aj cukrovku, vysoký tlak a vyššie hodnoty tukov v krvi. Zmena životného štýlu by mala byť preto prioritou každého psoriatika.
  • Medzi menej časté spúšťacie faktory patria zápalové kožné ochorenia, poškodenie kože z rôznych príčin (mechanické, termické, chemické).
  • Niekedy môžu zhoršovať psoriázu aj niektoré lieky na tlak (betablokátory, ACE inhibítory, blokátory kalciových kanálov), antimalariká a soli zlata. Vôbec to neznamená, že tieto lieky pacienti so psoriázou nemôžu alebo nesmú užívať.

Stanovenie diagnózy

  • Psoriáza má typický klinický obraz, preto na stanovenie diagnózy často stačí pohľad kožného lekára. Ak nie sú prejavy jednoznačné, kožný lekár odoberie pacientovi kúsok kože z ložiska a pošle ho na histologické vyšetrenie.
  • Stanovenie závažnosti ochorenia je jedným z určujúcich faktorov pre výber zodpovedajúcej liečby a následného hodnotenia jej efektu. Pri hodnotení závažnosti ochorenia sa využívajú rôzne hľadiská a nasledujúce indexy: BSA, PASI, PGA, NAPSI, DLQI. Psoriáza sa bežne kategorizuje na miernu, stredne ťažkú a ťažkú formu. Index predstavuje plochu kožného povrchu, ktorá je postihnutá psoriázou.
  • Hodnotu BSA stanovuje lekár. Pri hodnotení závažnosti psoriázy je nutné zobrať do úvahy nielen plošný rozsah, ale aj to, ktoré oblasti tela sú postihnuté. Psoriáza kapilícia (vlasatej časti hlavy), dlaní, chodidiel a genitálu nemusí dosiahnuť vysoký index BSA, ale napriek tomu sa môže psoriáza v týchto oblastiach hodnotiť ako stredne ťažká až ťažká vzhľadom na výrazné obmedzenie pacienta v jeho bežných denných aktivitách a kvalite života.

Na čo si dať pozor a čomu sa vyhnúť?

K veciam, ktoré môžu byť pre psoriatických pacientov nepriaznivé, patria:

Stres: Spája sa so vznikom psoriázy a môže zohrávať úlohu pri jej prepuknutí a vyvolávať svrbenie. Väčšina z nás sa nedokáže vyhýbať stresu úplne, ale existuje množstvo spôsobov, ako ho zvládať efektívnejšie. Ak trpíte stresom, požiadajte svojho lekára o radu, ako ho zvládať.

Hmotnosť: Veľa pacientov so psoriázou žije sedavým spôsobom so zvýšeným rizikom nadváhy. Ak máte nadváhu, môže to sťažovať liečbu povlakov v ryhách alebo záhyboch kože.

Fajčenie: Štúdie ukazujú, že u fajčiarov je zvýšené riziko vzniku psoriázy. Fajčenie, a to najmä dlhodobé a silné, výrazne zvyšuje riziko vzniku choroby srdca. Fajčenie môže mať vplyv aj na to, do akej miery budú účinkovať niektoré lieky.

Alkohol: Existuje dôkaz, že nadmerná konzumácia alkoholu môže zvyšovať riziko vzniku psoriázy. Účinky niektorých liekov na psoriázu sa môžu v kombinácii s alkoholom meniť. Je potrebné, aby ste sa so svojím lekárom alebo lekárnikom poradili o akýchkoľvek možných interakciách.

Vysoký cholesterol: Veľa ľudí s chronickými ochoreniami má vysokú hladinu cholesterolu v krvi a ľudia so psoriázou nie sú žiadnou výnimkou.

Ročné obdobia a počasie

Rôzni ľudia reagujú na počasie a ročné obdobia rôzne. Niektorí psoriatickí pacienti sa domnievajú, že ich stav sa v lete zlepšuje a v zime zasa zhoršuje. Iní zistili, že im horúce a vlhké počasie prináša zhoršenie.

Jar a leto

Mnohí sa domnievajú, že rozumné vystavovanie sa slnku im môže pri psoriáze prospievať. Príliš veľa dobrého však škodí. Spálenie od slnka môže vašej pokožke uškodiť. Obmedzte dobu vystavenia sa slnku. Každý sa môže spáliť, ale toto riziko je u ľudí so svetlou pleťou ešte vyššie. Používajte kvalitný ochranný krém s minimálnym slnečným ochranným faktorom (SPF) 30. Aplikujte si ho opakovane počas celého dňa, obzvlášť ak ste boli vo vode alebo ak ste sa spotili. Váš lekár a lekárnik vám môže pomôcť vybrať ochranný krém, ktorý bude pre vás najlepší.

Chemikálie v bazénoch alebo soľ v morskej vode môžu vašu pokožku dráždiť alebo vysúšať. Obmedzte čas, ktorý trávite vo vode a čo najskôr po tom, ako vyjdete z vody, sa osprchujte. Vysušte sa a natrite sa zvlhčovadlom a ochranným krémom. Noste voľné, ľahké a pohodlné odevy, ktoré nebránia cirkulácii vzduchu a odparovaniu potu. Ak máte psoriázu na chodidlách, noste pohodlnú obuv alebo sandále dostatočne veľké na to, aby sa v teplom počasí prispôsobili miernemu opúchaniu chodidla.

Jeseň a zima

Chladnejšie počasie na jeseň a v zime zvyčajne znamená zapnutie kúrenia – čo môže vysúšať vzduch vo vašej domácnosti.

Ak vám to je kvôli vašej psoriáze nepríjemné, pokúste sa: používať zvlhčovať na zvlhčovanie vzduchu v domácnosti, vypínať na noc kúrenie (chladný vzduch menej vysúša), piť dostatok tekutín, aby ste boli stále dostatočne hydratovaný, aplikovať na pokožku zvlhčovadlá, ešte keď ste mokrý od kúpeľa alebo sprchy a nanášať ich opakovane počas celého dňa, používať hydratačné mydlá alebo sprchovacie gély a uprednostniť skôr teplú sprchu ako horúci kúpeľ.

Ak ste vystresovaný alebo ak dostanete nádchu alebo chrípku, môže to spustiť nástup psoriázy. Starajte sa o seba tak, že budete dostatočne oddychovať a jesť zdravú stravu. Poraďte sa so svojím lekárom o tom, či by ste sa mali dať zaočkovať proti chrípke.

Na miestach, ktoré sú odhalené, používajte krém so slnečným ochranným faktorom (SPF) minimálne 15 ako ochranu proti slnku, ostrému vetru a chladu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psoriáza