Epidémiu vírusu HIV svet zaevidoval v roku 1981. Čo sa zmenilo?

U občanov Slovenskej republiky bolo od začiatku roka do 31. októbra 2020 zaznamenaných a diagnostikovaných 58 nových prípadov HIV infekcie.

01.12.2020 14:24
hiv Foto:
Od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS v Slovenskej republike v roku 1985 do 31. 10. 2020 evidujeme u občanov Slovenskej republiky aj cudzincov 1 253 prípadov infekcie vírusom ľudskej nedostatočnosti.
debata

Strediská pre kontrolu a prevenciu chorôb vydávajú každých sedem dní Týždennú správu o chorobnosti a úmrtnosti. Číslo zo 4. júla 1981 obsahovalo typickú zmes bežných i záhadných udalostí. Medzi tými záhadnými sa objavila správa z Los Angeles, kde si lekári všimli nezvyčajnú zhodu. „V období od októbra 1980 do mája 1981 nemocnice v tomto meste prijali piatich pacientov s tou istou zriedkavou chorobou známou ako pneumocystický zápal pľúc. Túto chorobu spôsobuje bežný druh huby s názvom Pneumocystis jirovecii. Jej spóry sa vyskytujú v takom množstve, že väčšina z nás sa ich niekedy v detstve nadýcha. Imunitný systém ich však usmrtí a vytvorí protilátky, ktoré zamedzia ďalšej infekcii. No u ľudí s oslabeným imunitným systémom sa táto huba rýchlo, neobmedzene množí ďalej. Pľúca sa naplnia tekutinou a zdeformujú sa. Pri tomto zápale pľúc pacienti len s námahou vdychujú dostatok kyslíka, aby ostali pri živote,“ píše sa v knihe Planéta vírusov, fakty a strhujúce súvislosti zo sveta virológie od Carla Zimmera (Ikar, 2020).

Títo piati pacienti nepatrili medzi typické obete pneumocystického zápalu. Všetci boli mladí a v dobrom zdravotnom stave. Redaktori týždenníka sa zamýšľali nad záhadnými symptómami piatich mužov a špekulovali „o možnosti dysfunkcie bunkovej imunity“. Nevedeli, že zverejňujú prvé pozorovania toho, čo sa stane najväčšou epidémiou v modernej histórii. To ešte nikto netušil o novom koronavíruse, samozrejme. „Títo piati občania Los Angeles trpeli dysfunkciou bunkovej imunity spôsobenou vírusom, ktorý dostal názov ľudský imunodeficientný vírus (human immunodeficiency virus, HIV). Výskumníci zistili, že už predtým potichu infikoval ľudí vyše 50 rokov. Po jeho objave na začiatku 80. rokov pokračoval ďalej a nakazil vyše 60 miliónov osôb. Polovica z nich zomrela. Vysoká úmrtnosť na HIV bola o to horšia, že sa ním nedá ľahko nakaziť. Nenakazí vás človek, ktorý si kýchne alebo vám podá ruku,“ pokračuje sa v kapitole knihy s názvom Nová pliaga. V 80. rokoch bol HIV naozaj novou pliagou. Po nej prišli napríklad západonílsky vírus, ebola, SARS, MERS… no a súčasný SARS-CoV-2. Na Slovensku bol zaznamenaný prvý prípad HIV v roku 1985.

Dnes HIV pozitívny človek, ktorý sa lieči... Foto: SHUTTERSTOCK
HIV, AIDS Dnes HIV pozitívny človek, ktorý sa lieči modernou kombinovanou antiretrovírusovou liečbou, sa stáva prakticky neinfekčným.

HIV je vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti. Tento vírus napáda imunitný systém človeka, a tak znižuje obranyschopnosť voči ochoreniam. Terminálnym štádiom HIV infekcie je ochorenie AIDS – syndróm imunitnej nedostatočnosti, keď sa objavujú mnohé zdravotné ťažkosti, infekcie a onkologické ochorenia (napr. Kaposiho sarkóm).

Svetový deň boja proti AIDS, ochoreniu vyvolanému vírusom HIV, si vo svete aj na Slovensku každoročne pripomíname dňa 1. decembra. Aj keď svojho času mala táto nákaza silnú „mediálnu auru“, od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS zomrelo na Slovensku na toto ochorenie 75 ľudí. Málo či veľa?

Slovensko patrí v ostatných rokoch v rámci EÚ k štátom s najnižším výskytom HIV infekcie. Najviac HIV infikovaných ľudí žije vo väčších mestách a prevažne v Bratislavskom kraji. U občanov Slovenskej republiky bolo od začiatku roka do 31. októbra 2020 zaznamenaných a diagnostikovaných 58 nových prípadov HIV infekcie. Za toto obdobie bol diagnostikovaný a hlásený jeden prípad syndrómu získanej imunitnej nedostatočnosti a jedno úmrtie pacienta s HIV infekciou. U cudzincov bolo hlásených 21 nových prípadov HIV infekcie.

Dnes HIV pozitívny človek, ktorý sa lieči modernou kombinovanou antiretrovírusovou liečbou, sa stáva prakticky neinfekčným, hoci o svojej diagnóze je, prirodzene, zo zákona povinný informovať svojho lekára i sexuálnych partnerov. Bezplatné testovanie na HIV je k dispozícii po celý rok. Dĺžka života liečeného pacienta s HIV je dnes porovnateľná s bežnou populáciou. Týchto ľudí však takmer nikto nechce ošetriť, spoločnosť sa ich stráni a odsudzuje ich. Stigmatizácia ich trápi omnoho viac ako samotný vírus.

Testovanie ponúka Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave, Poradne pre problematiku HIV/AIDS pri vybraných regionálnych úradoch verejného zdravotníctva v Slovenskej republike (RÚVZ v SR) a niektoré oddelenia klinickej mikrobiológie. O odber krvi na testovanie je možné požiadať aj všeobecného lekára. Z dôvodu epidemiologických opatrení následkom koronavírusu je pozastavené testovanie v HIV CheckPointe na Babuškovej 2 v Bratislave. Zoznam testovacích miest na Slovensku možno nájsť na www.domsvetlaslovensko.sk.

HIV/AIDS v číslach

  • Od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS v Slovenskej republike v roku 1985 do 31. 10. 2020 evidujeme u občanov Slovenskej republiky aj cudzincov 1 253 prípadov infekcie vírusom ľudskej nedostatočnosti.
  • U 127 osôb prešla HIV infekcia do štádia AIDS.
  • Za toto obdobie bolo zaznamenaných 75 úmrtí ľudí s HIV, z toho 56 v štádiu AIDS.
  • U občanov SR bolo od 1. 1. 2020 do 31. 10. 2020 diagnostikovaných 58 nových prípadov HIV infekcie. U cudzincov bolo hlásených 21 nových prípadov HIV infekcie (26,6 % z prípadov zachytených v roku 2020 v Slovenskej republike).
  • Z celkového počtu prípadov HIV na Slovensku (1985 – 2020) bol v 71,25 % prípadov stanovený prenos infekcie homosexuálnym stykom, heterosexuálnym stykom bolo prenesených 20,3 % infekcií.
  • Ku koncu roka 2019 bol celosvetovo odhadovaný počet osôb žijúcich s infekciou HIV stanovený na 38 miliónov, pričom 690 000 osôb zomrelo na AIDS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #vírus #testovanie #HIV #AIDS